fbpx

Zveřejněno: 12. 10. 2017

Léto je obdobím zážitků, rychlých přejezdů, balení a v neposlední řadě i často hektických příprav na školní rok. Teď je ale před námi dlouhé období klidu, kdy máme více času na sebe, a vzdor špatnému počasí si můžeme podzim skvěle užívat.

Podzim je ideálním časem pro důkladnou hydrataci pleti, intenzivní pleťové kúry a v neposlední řadě různé detoxikační masáže, jako je například ta ruční lymfatická. Když se vám rozproudí lymfa, tělo se odvodní, detoxikuje a velmi často je to vidět na jeho tvaru a pak to poznáte i na centimetrech, ne už tak na kilogramech.

zazvor a cesnek shutterstock 99364313

Zázvor, česnek i křen vaše tělo krásně prohřejí.

Jak vyživovat tělo?

Vyživovat tělo dle ročních období doporučuje ájurvéda i čínská medicína. Základním principem je správně volit potraviny, které buď zahřívají, nebo chladí, případně jsou neutrální v závislosti na tom, v jakém období se právě nacházíme. Požádali jsme tedy nutriční specialistku Andreu Dedeciusovou, aby nám poskytla pár tipů k výživě na podzim. Co bychom měli nyní rozhodně zařadit do našich jídelníčků? 

Kysané zelí – probiotická bomba, která nám pomáhá udržovat naše střevní bakterie v rovnováze a tím zlepšovat imunitu. Důležité je, aby bylo zelí nepasterizované, pouze takové je bohatým zdrojem prospěšných bakterií.

Zázvor, česnek nebo křen – zahřejí a zároveň chrání před nachlazením.

Vitamin D – na podzim slunce již není dostatečným zdrojem vitaminu D (tento vitamin je důležitý pro normální funkci imunitního systému a také pro stav našich kostí), proto zařadíme do stravy potraviny bohaté na „déčko“. Nejbohatším zdrojem vitamínu D jsou mořské ryby a v koncentrované podobě pak olej z tresčích jater. V našich podmínkách jsou výbornou volbou sardinky, které nám zároveň dodají potřebnou dávku zdravých tuků, tzv. omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, které v našem těle působí protizánětlivě a rovněž pozitivně ovlivňují naši imunitu.

masky na oblicej shutterstock 521358370

Pleťové masky by se měly stát nezbyznou součástí podzimní péče o pokožku.

Jak vyživovat pleť?

Na úvod je třeba zbavit se představy o pleťové péči v podobě, v jaké ji všichni známe, tedy dokonalé čištění, dvakrát denně krém nebo sérum, jednou týdně peeling a jednou za měsíc návštěva kosmetičky. Tento přístup výborně funguje u konvenčních značek i s mnoha dalšími přídavnými postupy, pokud se ale vydáte cestou přírodní kosmetiky, je třeba se zaměřit na zcela jiné pilíře.

Prvním z nich je vedle důkladného čištění pravidelná masáž, ta může být denní z vašich rukou nebo třeba týdenní z rukou vaší kosmetičky a může trvat až 40 minut. Pleť se kvalitní obličejovou masáží prokrvuje, rysy se zvedají, nastartuje se metabolismus a urychluje regenerace. Druhým pilířem hloubkové přírodní péče jsou pleťové masky, mezitím v podstatě můžete používat cokoliv, jednou denně na vlhký obličej rostlinný olej (nemazat vůbec, necítíte-li potřebu) nebo vynechat noční péči. Nikdy ale nezapomínejte na výživnou masku jednou za 2–5 dní pro váš typ pleti a výše zmíněnou masáž. S přibývajícími lety je také nezbytností každodenní použití očního krému.

Tipy od blogerky

Německá značka Lavera připravila sérii pleťových masek nejen pro tyto dny. Přípravek je inovativně ve velmi praktickém dvojbalení a lze jej tedy zužitkovat beze zbytku. Z hlediska podzimu lahodících ingrediencí doporučujeme pro tento čas především regenerační masku s brusinkami, arganovým a olivovým olejem a silně hydratační masku s makadamovým a růžovým olejem a avokádem. O další tipy jsme požádali blogerku Mitsuuko de Ak, která nejenže používá převážně přírodní kosmetiku, ale je vyhlášenou odbornicí právě na masky, a to včetně jejich výroby. Podívejte se do galerie, jaké produkty pro vás vybrala. 

Značku Lavera nebo například 100% PURE můžete v celé jejich šíři otestovat i na Green Beauty Marketu 10. a 11. 11. 2017 v Prague Gallery Laufen.

foto: Shutterstock a archiv firem

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...