fbpx

Zveřejněno: 14. 9. 2017

Máme štěstí, dámy, že žijeme v době, ve které můžeme být samy sebou, a stejně tak i naši muži. Ano, vousy jsou trendy, ale ve výsledku to především znamená, že každý muž může mít na své tváři, cokoliv je mu pohodlné nebo v čemkoliv se on sám cítí dobře.

Dr. Alun Withey, historik medicíny a lidského těla, uvedl v říjnu 2014 pro Telegraph, že nově nastalá éra pánského vousu, jejíž počátek se v této vlně datuje do roku 2013, bývá v historii spojena s potřebou projevu mužnosti. Tak tomu bylo například i v 19. století, když průmyslová revoluce „válcovala“ mužskou sílu, v první světové válce muži v boji nosili povinně knírek a v 60. a 70. letech se mužský vous stal projevem sexuální svobody a volnosti. 

hipster shutterstock 311399738

Páni k delším vousům obvykle sklouznou z pohodlnosti, ženám se na nich vous buď líbí, nebo jej absolutně odmítají.

Vousy jako praktická pomůcka

Vousy ovšem nejsou jen věcí estetickou. Chrání pleť, zahřívají, muži s citlivou pokožkou obvykle díky nim vyřeší problémy s akné. Pokud je o vousy dobře pečováno, a k tomu stačí běžné umytí ve sprše, kvalitní olej pro jejich změkčení a trocha praxe při jídle, je to pohodlné nemuset se denně holit do hladka. S érou vousů je spojen také trend barber shopů a mužského holení, které bylo po desetiletí jako služba zapomenuto. Dnešní doba se ohledně pečování a odpočívání hodně zaměřuje na ženy, ale na muže, jejich „zkrášlující“ rituály a relax se zapomíná. Nezapomínejme proto na naše protějšky a dopřejme jim to nejlepší.

Sprcha vs. péče

Muži mají to štěstí, že jejich kůže je pevnější a silnější a nestárne tak rychle jako ta ženská. Zřejmě neznáte žádného chlapa v okolí, který by si po sprše liboval v tělovém mléce, přesto i jeho pokožka potřebuje občasnou výživu a ochranu. Pro tyto účely určitě doporučujeme vyživující krémové sprchové gely, výborné jsou od Weledy, zvolit můžete buď čistě pánský, nebo unisexový s arnikou, který prohřeje svaly po sportu. Vyzkoušejte také sprchové oleje, v dobré kvalitě je najdete u českých značek Saloos nebo Karel Hádek.

muz sprcha shutterstock 582838189

I muži by se o svou pokožku měli starat. Pokud se nechtějí natírat tělovým mlékem, postačí krémový sprchový gel, který kůži dostatečně vyživí.

Vlasy

Vlasová pokožka bývá stejného charakteru jako pleť obličeje a je i stejně tak citlivá. Muži mají nejčastěji problém s lupy. Máte-li bezproblémovou pokožku hlavy, vyzkoušejte nějaké šetrné produkty 2v1, vynikající pánský kompromisní přípravek s dokonalou vůní, která i chvilku vydrží, má značka Kneipp; přírodnější variantou je NaTrue, certifikovaný přípravek 3v1, sprchový šampon MEN od Laverykterý je vhodný i na obličej. Máte-li problém s lupy, určitě vyzkoušejte detoxikační šampon od Urtekramu s Tea Tree.

Pocení

Přírodní antiperspiranty se hledají velmi nesnadno. Naším tipem, který funguje svou vůní naprosto unisexově, je certifikovaný kuličkový deodorant Naturalis se svěží vůní a spolehlivým účinkem, prodává jej Biorganica. Tuto značku a desítky dalších z ranku přírodní kosmetiky najdete na festivalu zdravé péče o krásu Green Beauty Market v polovině listopadu, kde si můžete cokoliv otestovat.

Péče

Na zimu určitě potřebuje krém i on. Pleť se bude méně šupit, nebude napjatá a nebude svědět. Dejte přednost mastnějším krémům nebo olejům. Vynikající bezvodé krémy s neutrálními vůněmi má česká značka Biorythme. I na mužskou pleť lze při mytí po ránu aplikovat kapku oleje, například od slovenské značky Mylo. Na vousy pak doporučujeme novinku na českém trhu, berlínskou značku OAK, která se prodává v salonech. V nabídce má přípravky na mytí, česání i formování vousů a produkty jsou komplet certifikované BDIH.

foto: Shutterstock a archiv firem

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...