fbpx

Krásná jemná tropická kokosová vůně nemusí být jen symbolem vánočního pečení. Blahodárné účinky má kokosový olej prakticky všude

Zveřejněno: 24. 7. 2018

To, že se kokosový olej hodí na vaření, víme. Řada studií ale přichází s tvrzením, že jej lze stejně dobře využít i k nejrůznějším kosmetickým účelům a příjemným masážím celého těla. A to včetně intimních partií. Zkušenosti všech, kteří kokosový olej vyzkoušeli, hovoří jasně: pokožku dokonale hydratuje, je příjemný na omak a má i pozitivní nutriční hodnoty. 

Stoprocentní kokosový olej je vyhledávanou alternativou nejen běžných pokrmových tuků, ale i drahých syntetických kosmetických přípravků či masážních olejů. Tento fakt potvrzuje i Kim Evans, recenzentka internetového magazínu Natural News, jenž přináší informace ze světa zdravého životního stylu.

Kim se mimo jiné dlouhodobě zabývá otázkou účinků přírodních zdrojů na lidské zdraví. Ve svých příspěvcích a dílech odpovídá na otázku, jak je zařadit do každodenního života. Je autorkou studie o prášku Maca a také knihy Cleaning Up! The Ultimate Body Cleanse. Ta pojednává o přírodních očistných metodách, které pomáhají řešit řadu zdravotních potíží přirozenou cestou. Jednu z takových cest představuje podle Evans i kokosový olej.

Ochrana proti MRSA

Na základě nejnovějších výzkumů Kim Evans nedávno publikovala článek, který přichází s tvrzením, že kokosový olej může pomoci zabránit šíření bakterie MRSA, tedy zlatého stafylokoka. Natřeme-li kokosový olej na pokožku, vytvoří nám ochrannou bariéru s obsahem účinných antibakteriálních složek.

kokosovy olej vareni

Zdravě s kokosovým olejem i v kuchyni

Ta zamezí nakažení MRSA při vstupu do nemocnice, nebo při kontaktu s nakaženou osobou. Kokosový olej vytvoří na pokožce kyselý povrch, který je nehostinný vůči patogenům. Tento povrch je pro kůži přirozený, ale s mytím mizí, a činí nás tak náchylnější k nakažení. Kokosový olej tento ochranný film obnovuje. 

Pro sametově hebkou pokožku i dobrou náladu

Kokosový olej se získává lisováním nebo odstředěním přímo z čerstvého kokosového mléka. Výsledkem je produkt vysoké kvality, který si zachovává všechny biologicky aktivní látky nutné pro regeneraci pokožky. Nasládlá vůně čerstvého kokosu navíc blahodárně působí na naši psychiku.

Ve prospěch kokosového oleje hovoří i Dr. Joseph M. Mercola, známý alternativní lékař. Podle něj se olej skvěle hodí pro péči o pokožku, protože ji chrání před škodlivým vlivem volných radikálů. Antioxidační efekt kokosového oleje způsobuje, že pokožka zůstává svěží a ponechává si mladistvý vzhled.

kokosovy olej plet

Oleje tedy dnes využívají nejen maséři a terapeuti pro uvolnění zatuhlých svalů, ale i řada běžných uživatelů, kteří kokosovým olejem nahrazují pleťové či tělové krémy i mléka po opalování. Kokosový olej poslouží i jako vlasová kosmetika, balzám na rty nebo po holení. 

Hladká pleť bez vrásek

Podle odborníků, jako je například fyziolog a biochemik Ray Peat Ph.D., kokosový olej pokožku nejen hydratuje a regeneruje, ale napomáhá i zamezit vytváření drobných vrásek. Pojivovou tkáň totiž udržuje silnou a pružnou.

Olej můžete užít též jako účinný peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky a zanechá pokožku dokonale hladkou a hebkou. Jak na to? Stačí smíchat kokosový olej se šťávou z čerstvého ananasu a vtírat do pokožky po celém těle.

„Tímto způsobem se můžete zbavit 50 až 60 procent všech vrásek. Samozřejmě, že čím častěji kokosový olej a přírodní šťávy používáte, tím účinnější jsou,“ doplňuje Kim Evans.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Natural News

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...