fbpx

Zveřejněno: 23. 6. 2017

Byť zní výraz no-poo jako vypůjčený z čínského slovníku, vysvětlení je blíž, než si myslíme. Jedná se o zkratku anglického no shampoo, tedy bez šamponu. Proč ale namísto přihrádky v koupelně sáhnout do ledničky, když si jdeme umýt vlasy?

Tato metoda vyznává  péči o vlasy a pokožku hlavy bez tradičních šamponů vyráběných na chemické bázi. Zažíváme tedy další návrat k přírodě, když saháme místo do přihrádky v koupelně spíš do ledničky anebo kuchyňské linky. A pokud překonáme úvodní ostych a rozpaky, můžeme být výsledkem velmi mile překvapeni.

vlasy1

Dát vlasům pružnost a lesk můžete i bez chemických šamponů

Soda a octový oplach

Sáček jedlé sody se najde snad v každé kuchyni.  Svůj domácí šampon si z ní uděláme tak, že smícháme čtvrt lžičky sody v šálku vlažné vody (platí pro kratší vlasy) a tento roztok vmasírujeme do pokožky a vlasů. Soda efektivně odstraňuje lupy a mastnotu. Na závěr můžeme použít oplach roztokem lžičky jablečného octa v cca 2 dl vody. „Podle mne je to naprosto dostatečné, ba přímo ideální,“ říká o tomto postupu profesor František Vyskočil z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR a dodává: „Jedlá soda (kyselý uhličitan sodný) je slabě zásaditá a především tvoří přírodní pufr a spolu se slabou kyselinou je ideálním stabilizátorem optimální kyselosti vlasového prostředí.“

Vaječný šampon

Vaječný žloutek prospěje vlasům především tehdy, pokud jsou mastnější. Obsahuje totiž lecitin, který produkci mazu zmírňuje. Žloutek smícháme se dvěma lžícemi vody a lehce vmasírujeme do pokožky hlavy, pak smyjeme vlažnou vodou.  Horkou vodu ale v žádném případě nepoužíváme, to bychom si totiž žloutek do vlasů doslova zavařili a to opravdu není smyslem této metody. Naopak na sušší vlasy je vhodné použít celé vejce, do kterého přidáme i pár kapek olivového oleje.  Vmasírujeme do pokožky a smyjeme opět vlažnou vodou.

vlasy

Na mastné vlasy je účinný žloutek a na suché celé vejce

Bylinná očista vlasů

Pokud chceme vlasy dokonale zbavit nečistot a zároveň tonifikovat, je k tomu ideální mydlice, kterou koupíme v lékárně. K výrobě odvaru lze využít jak kořínky, tak i nať. Hrst mydlice zalijeme 1 litrem horké vody. Louhujeme 10 až 15 minut. Nálev necháme vychladnout a vlasy jím umyjeme.

Způsobů, jak vlasy šetrně umýt a vyživit bez chemického šamponu, je nepřeberné množství. Svého favorita můžeme najít i v žitné mouce, marockém jílu, kokosovém mléce nebo třeba jenom v čisté vodě, na kterou nedají dopustit skalní příznivci no-poo. Na každé vlasy zabere trochu něco jiného, a tak stojí zato chvíli experimentovat. U mě po několika pokusech zvítězil vaječný žloutek, po kterém mám vlasy krásně lesklé, silné a dobře tvarovatelné. 

foto: Shutterstock, zdroj: Vladka Brzobohatá, Přírodní kosmetika

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...