fbpx


Ohledně opalování stále koluje mnoho mýtů a polopravd. Pojďme se podívat, jak to s ním skutečně je.

Zveřejněno: 2. 6. 2023

Opalovací krémy s vysokými ochrannými faktory nás na jednu stranu chrání před škodlivým působením slunečního záření, na stranu druhou nás ale neúmyslně připravují o jejich pozitivní účinky. Bezpochyby mezi ně patří tvorba vitamínu D, který lidský organismus potřebuje, a právě slunce je jeho největším zdrojem. Upozorňuje na to studie, o níž se zmiňuje web Medical News Today

Vysoký ochranný faktor nám může i uškodit

Podle studie publikované v časopise Journal of the American Osteopathic Medicine trpí téměř jedna miliarda lidí po celém světě nedostatkem vitaminu D. Důvod je nasnadě: nedostatečná expozice slunečního záření, před kterou kvůli rakovině kůže varují dermatologové, a s tím související používání opalovacích krémů. „Lidé tráví méně času venku. A když přece jen odhalí svou kůži na slunci, obvykle je skryta pod silnou vrstvou opalovacího krému, který v podstatě eliminuje schopnost těla produkovat vitamín D,“ uvádí Kim Pfotenhauerová, asistentka profesora na univerzitě Touro v Kalifornii.

Nebojte se slunečního záření

„I když chceme, aby se lidé chránili proti rakovině kůže, existují zdravé středně silné úrovně nechráněného slunečního záření, které mohou být velmi užitečné při podpoře produkce vitamínu D,“ dodává Kim. Studie navíc také ukázala, že chronická onemocnění, jako diabetes typu 2 a onemocnění spojená s malabsorpcí (malabsorpční syndrom), včetně onemocnění ledvin, Crohnovy choroby a celiakie, značně inhibují schopnost těla metabolizovat vitamin D z potravinových zdrojů. Vzhledem k tomu, že je pokožka vystavena slunečnímu záření, je vitamín D považován za hormon, nikoliv za vitamín.

I když chceme, aby se lidé chránili proti rakovině kůže, existují zdravé středně silné úrovně nechráněného slunečního záření, které mohou být velmi užitečné při podpoře produkce vitamínu D.

Používejte faktor do 15 SPF

Vitamin D je pro lidský organismus zkrátka nezbytný. V tělových funkcích hraje velkou roli, včetně modulace buněčného růstu, neuromuskulární a imunitní funkce a schopnosti bojovat se záněty. K udržení zdravé hladiny vitamínu D přitom stačí pobýt 5 až 30 minut denně na sluníčku. Ideálně dvakrát týdně v poledních hodinách, což je čas, ve kterém se prý slunečních paprsků máme vyvarovat. Řešením je použít ochranný faktor s maximálním stupněm ochrany 15 SPF. Vyšší faktor snižuje produkci vitamínu až o 99 %. „Nemusíte tedy celý den ležet na pláži, abyste získali svou denní porci vitamínu D. Obyčejná procházka na sluníčku je pro většinu lidí dostačující,“ uzavírá  Kim Pfotenhauerová. 

Vitamín D ve stravě

Vitamín D můžete tělu dodávat i jinými způsoby. Jeho zdrojem je maso, vejce, máslo a další mléčné produkty. V ovoci a zelenině jej nenajdete, výjimku představuje jen avokádo. Dobrou zásobárnou jsou také houby a potraviny vyrobené kvašením. Přijímat můžete i syntetický vitamín v kapslích, ale pozor na předávkování. Národní institut zdraví (NIH) doporučuje průměrný denní příjem 400-800 IU, tedy 10-20 mikrogramů. Suplementy vitamínu D se každopádně nedoporučuje konzumovat v létě, kdy by jeho příjem měl být pokryt funkcí kůže.

Související…

Zelené opalovací krémy: Před sluncem ochrání mořské řasy
Monika Kovačková

foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...