fbpx

Zveřejněno: 11. 4. 2017

O elixírech mládí snili mocní už ve starověkém Egyptě. A dá se říct, že už tenkrát bylo něco jako recept na krásu objeveno. Kdo by řekl, že ho máme na dosah všichni? Řeč je o medu a jeho úžasných účincích na naši pokožku. Své o něm věděla i samotná Kleopatra, která si dopřávala luxusní medové koupele...

Čím to ale je, že toto přírodní sladidlo, které si dáváme do čaje nebo si jím mažeme chléb, tak prospívá naší pokožce? „Med obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín D, K a E, stejně jako řadu minerálních látek – především hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, sodík a křemík. Med pokožku vyživuje a zároveň zklidňuje,“ říká korektivní dermatoložka MUDr. Iva Obstová z MEDICOM Clinic. Aby ne, když v něm najdeme tolik blahodárných složek! Od tohoto zjištění byl už jen krůček k tomu, aby kosmetičtí výrobci začali přidávat tekuté zlato do svých krémů a tělových mlék.

med shutterstock 242169085

Toto tekuté zlato z vaší spíže působí protizánětlivě i jako prevence proti stárnutí.

Záněty bez šance

Trápí vás akné a další drobné záněty či ranky? Med vám prokáže cennou službu. „Při styku s vodou tvoří med peroxid vodíku, který léčí malé záněty a drobná poranění kůže. Pleťová kosmetika vodu obsahuje vždy, proto je použití medu v těchto produktech tak oblíbené,“ vysvětluje Petra Trojanová, korektivní dermatoložka značky Skinso. Nemusíte ale spoléhat jen na komerční výrobky, např. pleťovou masku si můžete vyrobit také sami doma. Vyzkoušejte recept od české rodinné firmy Pleva, která se zabývá výrobou kosmetiky s obsahem propolisu a včelího medu. Smíchejte kvalitní med s tvarohem do konzistence pasty, naneste na 1,5 hodiny na obličej a poté smyjte vlažnou vodou. Vraťme se ještě k peroxidu, který, jak je známo, zesvětluje. Pokud chcete získat o odstín světlejší hřívu, můžete med úspěšně použít také na vlasy.

Navzdory času

Aby byla pokožka pružná a hebká, musí být dostatečně hydratovaná. To je ovšem v dnešní době, kdy na nás útočí smog, vítr a silné sluneční paprsky, poměrně problém. I tady nám ale med podává pomocnou ruku. Navíc obsahuje antioxidanty, které kůži ochrání před opotřebením a stárnutím.

med shutterstock 399236971

Jako peeling můžete použít samostatný zkrystalizovaný med nebo do něj přidejte rozdrcení skořápky ořechů či ovesné vločky. Pak teprve budte doopravdy k nakousnutí.

Bez peelingu ani ránu

Pro lidskou pokožku je velmi důležitý peeling. Jen tak totiž dokážeme odstranit odumřelé buňky a kůže se může regenerovat. Pokud si chcete vyrobit domácí kosmetiku, sáhněte po krystalickém medu, ne tekutém. Hrubší krystaly už samy o sobě fungují jako scrub, abyste však umocnili jejich efekt, sáhněte ještě po jedlé sodě či jemně nadrcených skořápkách ořechů. „Med obsahuje AHA kyseliny a ty zvládnou odstranit odumřelé buňky a vyhladit nerovnosti,“ doplňuje Petra Trojanová.

Jak je vidět, med naší pokožce poskytuje výrazné bohatství. Pleť je po něm hydratovaná, pružná, zhojená a bez vrásek. Stačí se podívat do spíže a můžete ho používat každý den. Pokud ale dáváte přednost komerční kosmetice, přinášíme vám v naší galerii malou inspiraci na ty nejlepší medové produkty.

Čtěte také: DIY: Balzám na rty. Jednoduše a bez ropy, DIY přírodní šampony, Je kosmetický průmysl největší chemická laboratoř?, 10 bio produktů, které musíte mít v koupelně. 

foto: Shutterstock, archiv firem

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...