fbpx

Zveřejněno: 29. 5. 2017

Tempo naší doby, touha po komfortu a snaha dosáhnout podobného efektu jako s jednorázovkami daly vzniknout mnoha typům moderních látkových plen. Jak se však zorientovat v pestré nabídce, nepropadnout kouzlu neodolatelných vzorů a pořídit to, co nám bude opravdu dobře sloužit?

Látkovka plně funguje díky třem částem. V kontaktu s pokožkou miminka jsou vkládací vložky, sloužící jako savé jádro, následuje samotná plena a tu překrývá nepropustná vrstva.

dite pleny shutterstock 267730262

Klasické čtvercové pleny v kombinaci se svrchňáčky jsou stále používanou nejekonomičtější variantou.

AIO nebo SIO? 

Kdo chce mít přebalování bez komplikací, pořídí si AIO (all in one) nebo SIO (snap in one). AIO je sešité do jednoho kompletního kusu, vypadá jako jednorázovka. Před praním se pouze vytáhne vnitřní část. SIO využívá systém cvočků, což umožňuje důkladnější praní nebo výměnu samostatné vkládací vrstvy.

Neomezené možnosti 

Další možností je mít zvlášť pleny a svrchní nepropustné kalhotky. Nejlevnější variantu vůbec představují čtvercové pleny, vrstvené skládáním. Rychlejší přebalování je s kalhotkovými plenami, opatřenými suchým zipem nebo cvočky.
Svrchňáčky mohou být z PUL materiálu – tedy lehké, přizpůsobivé a snadné na údržbu. Nejzdravější možností jsou vlněné svrchní kalhotky, skýtající 100% prodyšnost. Pro udržení jejich nepropustnosti je třeba aplikovat lanolinovou kůru. Fleecové svrchňáky jsou levné, ale nevhodné pro dlouhé sezení, šátkování nebo jízdu na odrážedle, kdy mohou promokat. Totéž s nimi provede i mýdlo.

pleny shutterstock 61309558

Současný trh nabízí různé typy látkových plen, které je vhodné kombinovat dle okolností.

Nepodceňujte výběr materiálu  

Výběr materiálu je stěžejní nejen pro rodiče, ale především pro mrňousky. U jednotlivých materiálů je dobré zvážit, jaké jsou naše možnosti, očekávání a nakolik citlivá je pokožka našeho dítěte. Hitem je bambus, který má nejvyšší savost a je velmi jemný. Pokud vám však prádlo v bytě špatně schne, nepochodíte. Doba schnutí je přímo úměrná savosti. Bambus nesnese ani teploty nad 60°C, sušičku nebo ocet. Bavlna je nejlevnější, skvělá pro časté střídání, avšak málo savá a časem může hrubnout. Na půli cesty je konopí, které skvěle saje, zvládá vyvářku, sušení na zdroji tepla či kyselá máchadla.

Kombinací různých materiálů jednotlivých částí pleny snáze dosáhnete požadovaných vlastností. Skvělou vychytávkou do látkovek jsou separační pleny, které se pokládají na savé jádro, aby zachytily to nejhorší, usnadnily praní, nebo zadržely pronikání moči zpět k pokožce. Pro kojence jsou pro svou nasákavou strukturu vhodné celulózové, dětem na příkrmech postačí viskózové.

dite pleny shutterstock 112524485

Výběr správného materiálu se odvíjí od citlivosti pokožky miminka.

Ach, ta kombinatorika

Tak jako v životě není nic statické i potřeby v rámci přebalování se různí v závislosti na denní době, věku dítěte, cestování, ... Přestože ve výbavě bude převažovat materiál a typ pleny, který užijete nejčastěji, pořiďte si raději i jiné varianty. Na spaní a dlouhé cesty jsou vhodné bambusové pleny, těm, kdo miminko hlídají, usnadníte přebalování zakoupením několika AIO nebo SIO kousků. Ušetřit je možné pořízením rostoucích plen vhodných pro statnější miminka.

Na trhu sice existují zvýhodněné sady jednoho typu plen, nicméně pro začátečníky je snadnější, když si vyzkouší několik různých typů, a poté výbavu doplní tím, co mají ověřené. Předejdou tak zklamání z případného kroku vedle a nepromyšlené investice.

Čtěte také:

Zadeček v bavlnce nebo v ropě? 

Éra bezplenkových dětí: Vyčůrají se na povel

Ekologický paradox: Eko praní, drahé praní? 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...