fbpx


Zveřejněno: 3. 4. 2017

Novela školského zákona zavádí s účinností od září 2017 povinné předškolní vzdělávání. Jenže školka není jen místem, kam děti odložíme, když jsme v práci. Je především odrazovým můstkem pro budoucí život našich potomků. Co dělá školku vyjímečnou?

Jestliže máte děti v předškolním věku, jistě teď řešíte, kam je dát do školky. Dnes už je samozřejmostí, že každá taková instituce musí být akreditovaná, zapsaná v rejstříku MŠMT a pravidelně kontrolovaná Českou školní inspekcí podle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Jenže tohle často nestačí a ruka zákona nedosáhne daleko. Proto pátrejte i po dalších faktorech, které jsou velmi důležité ve vývoji budoucích generací. 

Není školka jako školka

Svou pozornost byste měli věnovat především pedagogickým pracovníkům, kteří jsou často pilířem výchovy. Ti musí být nejen kvalifikovaní k takové práci, ale měli by vést ratolesti i k rozvoji jejich talentů a kreativity. O tom, jak talent v potomcích rozpoznat, se můžete dozvědet i v pravidelném pořadu Jana Mühlfeita a Kateřiny Novotné Odemkněte potenciál svých dětí

shutterstock 411586309

Ačkoliv se to na první pohled možná nezdá, velmi záleží i na prostředí, kde se školka nachází. Prostorný a světlý interiér a kus přírody opodál dělá doslova divy. I jídlo v jídelně po dlouhé procházce najednou chutná lépe, a to obzvlášť pokud je z bio potravin. Vědecké studie potvrzují, že stravovací návyky se tvoří již v dětském věku a správná výživa hraje klíčovou roli ve zdravém růstu dítěte a jeho kognitivním vývoji.

Nyní si rodiče rodiče mohou vybírat i ze 102 ekoškolek, které se v České republice nachází. Jestli to má smysl jsme se zeptali pana Petra Smrčka, vedoucího mezinárodního programu Ekoškola pro ČR. "Velké změny začínají od nejmenších a to platí i v tomto programu. Výsledkem jeho dobrého fungování je efektivní osvojení si návyků šetrného chování, rozvoj a zaujetí dětí pro přírodu a hlavně posílení akčních kompetencí dětí v její ochraně se souvisejícím environmentálním vědomím," uvedl. 

V neposlední řadě pak ve svém výběrovém procesu nezapomeňte ani zohlednit to, zda vaše vyvolená instituce zapojuje i rodiče. Různé workshopy, brigády nebo slavnosti pak pomáhají tmelit nejen kolektiv mladých předškoláků, ale jistě si pak budete bližší i doma. Ke zvážení je pak i umístění potomků do Waldorfské školky, kde se přístup k dětem značně liší, od toho v normálních vzdělávacích zařízeních a rodiče jsou více, než vítáni. 

Důkaz místo slibů

Myslíte si, že jsou to nesplnitelné podmínky, kterých žádná školka nikdy nemůže dosáhnout? Jako příklad za všechny, co u nás existují, jsme vybrali Mateřskou školu Semínko v Toulcově dvoře z Prahy. Ta jako první v České republice splnila všechna kritéria v bronzové i stříbrné úrovni programu Skutečně zdravá škola. Ocenění bylo uděleno za splnění potřebných kritérií v oblastech angažovanosti a kultury stravování, kvality jídla a místa jeho původu, vzdělávání o jídle a stravování a místní společenství a spolupráce.

shutterstock 462740623

V rámci plnění stříbrných kritérií si ve školce odsouhlasili plán podpory zdravého stravování a stanovili kroky a harmonogram k jeho naplnění. Dále musela jídelna prokázat, že minimálně 50 procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji. Pět procent všech surovin musí pocházet z ekologických farem, pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů. Děti mají možnost s pedagogy vyzkoušet přípravu pokrmů z ovoce a zeleniny vypěstované na školní zahradě a navštívit farmu v regionu. Rodiče a veřejnost se podílejí na vzdělávání o zdravém jídle prostřednictvím akcí a aktivit s tématikou jídla. Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky. 

Přemýšlejte kam své potomky každý den posíláte. V tomto věku je velmi důležité jim dát dobrý základ do života. 



foto: Shutterstock, zdroj: Skutečně zdravá škola

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...