fbpx

Anastázie Harris píše o zážitku z pražského letiště. Ty dívky, které se bavily normálně bez mobilů a tabletů, byly ovšem britské

Zveřejněno: 22. 9. 2018

Na letišti Václava Havla se objevila skupinka mimozemšťanů. Byli rafinovaně převlečeni za dvanáctileté školačky. Holky švitořily, smály se, pitvořily – okamžitě mi byly podezřelé. Měly totiž všechny různé, ale až ke kolenům dlouhé sukně, nezáživné bavlněné blůzy.

Související…

Děti ve videohrách hledají pocit úspěchu a uznání
Tereza Hermochová

Každá měla jiný účes, tašku, báglík nebo kabelku, ale celá skupinka měla něco, co ji spojovalo výrazněji, než kdyby byly holky dohromady spoutané řemínky. Působily nezvykle šťastně. Byly zjevně a nepopiratelně spokojené a šťastné.

Offline mimozemšťanky

Hodinové čekání na letadlo trávily poskakováním, povídáním, psaním a malováním do notýsků. Musely to být mimozemšťanky. Holky si zvědavě prohlížely spolucestující, dívaly se jedna druhé do očí. Ani jedna neměla v ruce mobil nebo iPad. Konečně mi došlo, že dívky musejí být žákyně některé z anglických přísně religiózních škol. Chovaly se totiž přesně jako školačky před patnácti dvaceti lety. A ve srovnání s dnešními jsou od pohledu neobvykle veselé, šťastné…

59 % dívek uvádí, že jim největší každodenní stres způsobuje neustálá přítomnost sociálních médií.

No a teď z opačného soudku. Organizace Childwise provedla rozsáhlý průzkum mezi britskými skautkami ve věku sedm až jednadvacet let. Stejný průzkum proběhl už v roce 2009. A porovnání výsledků je znepokojivé.

denoffline box

Zatímco trable spojené s láskou nebo kamarádkami ustoupily skoro po deseti letech do pozadí, 59 % oslovených dívek z letošního průzkumu uvádí, že jim největší každodenní stres způsobuje neustálá přítomnost sociálních médií.

Víc než 43 % uvedlo, že potřebují pomoc s mentálními problémy. Jediný pozitivní přínos po těch letech je, že nyní jsou dívky o své nalomené psychice ochotné mluvit. Britská Skautská asociace uvádí: „Nestačí jenom konstatovat, že jsou dívky víc nešťastné, než byly před deseti lety, a že jich čím dál víc má psychické problémy.“ Skauti se zkrátka s fenoménem závislosti na sociálních sítích snaží něco dělat.

Recept ministra zdravotnictví

Skauti a skautky jsou přitom i v Británii doložitelně mentálně a fyzicky mnohem odolnější než jejich vrstevníci. To znamená, že výsledky podobného průzkumu u zbytku mládeže budou ještě horší.

skauti

Při některých skautských disciplínách je lepší mobil opravdu nemít


A na ostrovech se to ví i v nejvyšších patrech politiky. Například britský ministr zdravotnictví Matt Hancock jednoduše svoje děti přestal na mobily a na iPady pouštět.

V dnešní době je samozřejmě pracné a nepříjemné děti vést k tomu, aby si vystačily bez aplikací a bez elektroniky.

Ten okouzlující obrázek staromódně se zabavující skupinky holek na letišti má něco do sebe. V dnešní době je samozřejmě pracné a nepříjemné děti vést k tomu, aby si vystačily bez aplikací a bez elektroniky. Ale je to jediný spolehlivý způsob, jak jim poskytnout šťastné dětství. Průzkumy a ministr zdravotnictví to potvrzují.

foto: Shutterstock, zdroj: The Telegraph

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...