fbpx

10 věcí, které tě díky našim radám během dne offline nevykolejí

Zveřejněno: 14. 9. 2018

V sobotu 29. 9. 2018 nás čeká Den offline! To znamená, že vypneme telefony a notebooky a budeme zase pro jednou spolu, a taky sami se sebou bez rušivé elektroniky. Je nám všem jasné, že to nebude jen tak. Smartfoun je totiž něco jako náš externí mozek. Když my nevíme, on ví. Navíc nepřijdeme jen o smsky a internet, ale taky o hudbu, foťák, mapy, jízdní řády… a to s námi možná pěkně zamává.

Související…

Den offline zkusí být Kovy, šéf Rohlíku i eurokomisařka. Co vy?
red

Do jakých situací tě #denoffline může dostat a jak je hravě vyřešit? Zkus si to jen představit...

1. Objevil jsi to nejzelenější avokádo? Jsi svědkem toho nejepičtějšího západu slunce? A k čemu ti to teď jako je, když si to nemůžeš vyfotit? Teda pokud nemáš u sebe klasický foťák nebo Instax. Jenže takhle to uvidí maximálně tvoje máma a pár kámošů. A to ti po desítkách lajků, na které jsi zvyklý, nejspíš nebude připadat dost.

Když vytáhneš místo foťáku analog, vyvoláš fotky a ukážeš je kámošům, budou úplně paf!

Ale ony mají tyhle skutečné fotografie taky své kouzlo. Vsaď se, že když na akci místo foťáku vytáhneš analog, pak necháš fotky vyvolat a za pár dní se s nimi vytasíš před kamarády, budou úplně paf!

2. Připrav se na to, že na tebe bude pravděpodobně dost lidí naštvaných. Zvykli jsme si totiž, že jsou všichni dostupní 24/7. Na jedno zavolání, smsku, zprávu na messengeru. A to, že NEODEPISUJEŠ, se jen tak neodpouští.  Ale ty víš, proč to děláš, a tak si to hravě ustojíš. Jde přece o novou zkušenost. A každá výzva má svá úskalí. Navíc je můžeš přesvědčit, aby šli taky offline, a je to vyřešeno.

3. Zamysli se, kdy naposledy jsi viděl jízdní řád jinde než na displeji? Najít tramvajový spoj bez mobilu totiž nebude úplně jednoduché. Zvlášť když budeš muset přesedat. Aplikace je na rozdíl od nás schopna nakombinovat hned několik cest, jak nás co nejefektivněji přepravit z místa A do místa B. A Rekolo si bez aplikace nepůjčíš. Tak jen doufám, že máš s sebou hodinky, jinak totiž ani nevíš, kolik je hodin, a budeš to muset odečíst ze slunce. Nebo při nejhorším otevřít pusu a někoho se zeptat.

4. Uber nebo Taxify si teď asi nezavoláš. Mmm… za prvé nemáš z čeho a za druhé nemáš aplikaci. Takže zpátky do MHD.

5. Ztratil ses při všech těch komplikovaných přesunech? Je mi líto. GPS ti tentokrát nepomůže. Žádná modrá tečka přibližující se k červenému praporku. Kdepak. Pěkně papírová mapa a jedeš.

Soustřeď se na to, co děláš ty, a dělej to tak, aby tě ani nenapadlo přemýšlet nad tím, jak to dělají jiní

6. A je to tady, doufal jsi, že tebe se tohle netýká, ale FOMO! Neboli Fear of missing out, tedy strach, že ti někde něco unikne. Vždyť nemůžeš sledovat ostatní lidi! Nevíš, kde jsou, co dělají, a jestli náhodou nejsou někde, kde bys chtěl být taky. A takhle při sobotě je to teda zatraceně oprávněný FOMO, viď, že jo. Ale neboj, pravděpodobně to není nic velkolepého. Soustřeď se na to, co děláš ty, a dělej to tak, aby tě ani nenapadlo přemýšlet nad tím, jak to dělají jiní.

7. Možná se budeš občas nudit – žádné hry, žádné sjíždění tajmlajny na Facebooku, žádné stories na Instagramu, žádné hry na mobilu. Pořiď si tamagoči, jojo, vezmi si ven křídy nebo skládej origami. Ty ruce zvyklé přejíždět po obrazovce nejspíš budeš muset nějak zabavit. Jinak totiž pravděpodobně nebudeš vědět, co s nimi.

8. Nepřečteš si zprávy ani žádný článek – co kdyby sis tak pro jednou koupil noviny, časopis nebo knihu? Tak schválně, kdy naposledy jsi něco takového držel v ruce déle než pět vteřin.

Žádné hry na mobilu. Pořiď si tamagoči, jojo, vezmi si ven křídy nebo skládej origami!

9. Na nic si neposvítíš – vezmi si s sebou baterku. Hudbu z mobilu si taky neposlechneš – připrav si nabitou mp3 nebo diskmana. E-mail nepošleš, poznámku nenahraješ – takže tužku a papír s sebou. A pro jistotu se nauč taky pár vtipů a přečti si knihu „Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli“. To jen tak. Aby řeč nestála. Když už se nemůžeš koukat do mobilu.

10. Možná si párkrát sáhneš do prázdné kapsy a budeš hledat telefon. Tak co kdyby sis tam pro sebe nachystal papírky s nějakými vtipnými hláškami? Třeba „Tady nic nenajdeš, kámo, dneska seš offline.“ Nebo si pokaždé, když se budeš marně snažit nahmatat mobil, můžeš dát někde panáka. Jen abys pak došel domů, nezapomeň totiž, že si nemáš čím zavolat taxi.

Jedna věc na závěr, která tě možná překvapí. Připrav se na to, že se ti může stát, že budeš sice offline fyzicky, ale mentálně zůstaneš online. Co to znamená? Jednoduše to, že všechno to postování jenom posuneš o 24 hodin. Při každé činnosti však nad tím budeš přemýšlet. Zkus vypnout i tenhle program. 24 hodin není zase tak dlouhá doba. A zkus si je naplánovat tak, abys na online svět na jeden den dočista zapomněl.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...