fbpx

Sdílení fotografií může změnit, co a jak si pamatujeme. Ve vzpomínkách rozhodně nemáme křišťálově čisté kopie našich zážitků

Zveřejněno: 27. 5. 2018

Naše paměť je poměrně nepřesná a snadno ovlivnitelná. Například při výletu hezkou krajinou mnozí z nás sahají po fotoaparátu nebo mobilním telefonu. To abychom si zachovali tu krásu na později. Víme, že vzpomínky časem šednou a krásný západ slunce na fotografiích svoje kouzlo neztratí. Počítáme s tím, že fotografie nám pomohou vzpomínky oživit a posílit, což nejnovější výzkumy potvrzují.

Problémem ale je, že když fotíme a následně snímky sdílíme s přáteli na sociálních sítích, nedáváme vlastně pozor na to, o co jde především, nevnímáme paradoxně pozorně, co vlastně fotíme. Tedy to, na co bychom chtěli později vzpomínat. Nepoužíváme krátkodobou paměť, a tím pádem není šance, že to důležité pronikne do paměti dlouhodobé.

Související…

Terapeutka paměti: Vzpomínky se silným emočním nábojem v nás zůstávají nejdéle
Milada Kadeřábková

Dvě paměti

Zkuste si porovnat své dva dny na výletě v neznámém prostředí bez focení a s focením. Sami na sobě poznáte, že tvorbě vzpomínek více sedí pozorování a rozhlížení se bez focení a „ukládání“ zážitků do své paměti, tedy do mozku. Focení ruší soustředění, jeho jednoznačnou výhodou je možnost podívat se na snímky zpětně.

To ostatně dokazují i výzkumy, které nechají projít figuranty kolem zajímavých míst. Jedni mají telefony a fotí, druzí se „jenom“ dívají. Když se po týdnu obou skupinek výzkumníci zeptali na detaily z výletu, ti, co nefotili, si samozřejmě pamatovali víc.

Výzkum potvrzuje: Fotoaparát nebo telefon nás rozptyluje. Soustředíme se na jeho ovládání a samotným objektům, které fotíme, moc pozornosti nevěnujeme. 

Proč tomu tak je? Fotoaparát nebo telefon nás rozptyluje. Soustředíme se na jeho ovládání a samotným objektům, které fotíme, moc pozornosti nevěnujeme. Máme vlastně dvě možnosti – buď ukládáme vzpomínky do paměti telefonu, nebo do paměti své. Ideální se zdá být rozumná kombinace přístupů, dívat se a také trochu fotit. Přece jen, když se chceme pochlubit známým se svými zážitky, jedna fotka je nad tisíc slov.

Naše závislost na paměti telefonu nám může nejenom v případě focení nadělat starosti. Vzpomínáte si na dobu, kdy jste si mnohá telefonní čísla pamatovali z hlavy? Kdy jste si nemuseli do aplikací zapisovat místa, data a časy schůzek? S elektronickými pomocníky přišla lenost, přestali jsme využívat paměť a spoustu dat přesunujeme z vlastní paměti do aplikací. To ale není ono čištění hlavy, o kterém Flowee neustále referuje. 


Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...