fbpx

Takzvaní phone walkeři čekají textovku, bojí se ztráty mobilu, nebo jen ukazují, jak drahý model mají

Zveřejněno: 16. 5. 2018

Mobilní telefony zdaleka nepoužíváme jen proto, že bychom někomu chtěli napsat nebo zavolat. Často je bezděky vyndáme z kapsy, aniž bychom je k čemukoliv potřebovali. Pokud občas telefon nosíte po městě a vlastně vůbec nevíte, proč ho máte v ruce, tak v tom nejste sami. Tohle nošení telefonu jako párku v rohlíku, aniž byste se do něj zakousli, má dokonce už i svůj odborný název.

Lidé všeho věku a nejrůznějších socioekonomických skupin adaptovali mobilní telefony do svých životů jako snad žádnou technologii v minulosti. Telefon používáme k práci i zábavě. Přitom zjišťujeme, že mobily zásadně mění naše návyky. Zajímavý fenomén nyní objevili výzkumníci z University of Illinois Laura Schaposniková a James Unwin. Jde o takzvaný „phone walking“ (česky můžeme říci „venčení telefonu“). Jde o chůzi s telefonem v ruce, který bezhlavě nosíme, aniž bychom ho k něčemu potřebovali.

Související…

Face app: Díky telefonu jsme krásnější. Ovšem jen v telefonu
Jana Abelson

Vědci studovali přibližně 3000 dospělých lidí, kteří se pohybovali centrem Paříže. Polovina z nich byli muži, druhá polovina ženy, průměrný věk 35 let. Výzkumníci sledovali, zda tito lidé s telefonem vůbec něco dělají, i když ho svírají v ruce. Pokud si lidé telefony po městě jen bezúčelně nosili, označili je za „phone walkery“. Pětina lidí, tedy nějakých 600 z oněch tří tisíc, opravdu své telefony jen bezdůvodně „venčila“.

Čekání na textovky

Zajímavé také je, že existují rozdíly mezi muži a ženami. Ženy byly jako „phone walkerky“ označeny dokonce ve třetině případů. Pokud šel pár různého pohlaví, byl „phone walking“ pozorován jen u 18 % jedinců v těchto párech. Vědci si myslí, že dvojice si s telefony nepohrávají právě kvůli tomu, že to považují za neromantické a rušivé.

A samozřejmě také platí, že se lidé telefony rádi chlubí a ukazují je na veřejnosti. Jde tedy i o známku jejich statusu.

Kromě toho sledování telefonu často souvisí s očekáváním zamilované zprávy od protějšku, což při společné procházce pochopitelně odpadá. Když jsou společně dva muži nebo dvě ženy (například kolegové nebo známí), telefony „venčí“ častěji, jelikož si tím nekazí romantickou chvilku a naopak čekají na textovku od svých milých.

Koukni, jak je drahej

Schaposniková a Unwin kromě toho správně zmiňují, že někteří lidé trpí přímo závislostí na mobilním telefonu. Ta způsobuje, že na telefon musejí pravidelně koukat. Prostě mají absťák, a když zkontrolují displej, tak se jim uleví. Dalším důvodem „venčení“ je obava před ztrátou či krádeží telefonu, podle výzkumníků tedy může jít o preventivní kontroly. A samozřejmě také platí, že se lidé telefony rádi chlubí a ukazují je na veřejnosti. Jde tedy i o známku jejich statusu. Čím dražší telefon, tím raději ho předvádíme.

foto: Profimedia, zdroj: Medium.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...