fbpx

Čtěte denně psaný text, má to pozitivní vliv, tvrdí vědci

Zveřejněno: 25. 5. 2018

Dvacet šest procent dospělých Američanů během posledního roku nepřečetlo ani kousek knižního textu. Je to poměrně nešťastná skutečnost vzhledem k tomu, že výzkumníci zjistili, že konzumace psaného slova je pro lidi prospěšná. My si možná můžeme namlouvat, že rozhodně čteme víc, než nějací Američané, ale i tak existují miliony Čechů, pro které je kniha sprostým slovem.

Čtení nám prý pomůže být otevřenějšími. Je to proto, že při čtení jsou aktivovány tytéž části mozku, jako když zažijeme něco v reálném životě. Výzkumníci skutečně zjistili, že praxe vidění světa z pohledu druhých (tedy i románových hrdinů) pomáhá lidem být více empatickými a lépe pochopit různé způsoby myšlení.

Související…

Proč je čtení z papíru lepší než z monitoru?
Milada Kadeřábková

Čtení také chrání před kognitivním úpadkem. Při analýze vzorku 250 dospělých středního a staršího věku, kteří byli testováni třikrát během šesti let, vědci zjistili, že intelektuální aktivity působí jako prostředek proti poklesu kognitivních funkcí. Je to proto, že čtení je skvělé cvičení pro mozek.

Čtení papírové knihy je dobré pro paměť, a to i při srovnání s elektronickými knihami. Někteří vědci věří, že je těžší pamatovat na věci prezentované elektronicky ve srovnání s papírem. Když držíte knihu v ruce, vytváříte si podvědomou asociaci, kde na papíře slova jsou – nahoře nebo dole, vlevo nebo vpravo na stránce – a jak daleko v knize jste podle toho, kolik stránek je pod vaším pravým a levým palcem. Tyto efekty pomáhají lidem zapamatovat si více z obsahu knihy.

Čtení je zvykem úspěšných lidí. Mnoho lidí s mimořádně vysokými příjmy spojuje fakt, že rádi a hodně čtou. Proč tedy nečíst, když to evidentně prospívá úspěšným lidem, že?

foto: Shutterstock, zdroj: Inc.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...