fbpx

Holandsko chystá experiment s úplnou legalizací konopí 2 fotografie
Coffeeshop Smokey is a cannabis coffee shop located on the biggest square in Amsterdam, Rembrandt Square

V zemi je na 600 coffe shopů, konopí je do nich ale distribuováno nelegálně

Zveřejněno: 11. 5. 2018

Konopí se dnes v Nizozemsku otevřeně prodává v 573 „coffee shopech“, které fungují zhruba ve stovce měst. Přestože místní úřady i vláda tento způsob obchodu za určitých podmínek dlouhodobě tolerují, zásobování prodejen konopím oficiálně povoleno není. To také už v 70. letech minulého století podnítilo vznik nezákonného trhu s pěstováním a s hromadnou distribucí konopí. Řešení by měl přinést záměr nové vlády. Ta chce coffee shopům na zkušební dobu umožnit, aby konopí nakupovaly legální cestou.

Pokus se týká zatím jen několika místních samosprávních provincií. Vláda tak chce zjistit, jaké bude mít komplexní legalizace dopady na veřejné zdraví, kriminalitu a celkovou bezpečnost. Plán sepsali ministr spravedlnosti a ministryně zdravotnictví a sportu a v první polovině března letošního roku ho poslali holandskému parlamentu, který jej ještě musí schválit.

Související…

Pět věcí a činností, které se rozhodně nevyplatí kombinovat s konopím
Lukáš Hurt

Experiment má proběhnout ve třech fázích. V té první, přípravné, musí zákon nejdříve vstoupit v platnost, pak bude třeba určit takzvané „pokusné“ pěstitele a vybrat deset měst, do jejichž coffee shopů se bude konopí legálně dodávat. Poté budou zřízeny výzkumné týmy.

Těžko si lze představit, že zastánci ukončení konopné prohibice budou v Holandsku po ukončení experimentu souhlasit s návratem k represím

Ve druhé, experimentální budou tyto týmy během čtyřletého období zkoumat, jak legální produkce a dodávky konopí do coffee shopů fungují. Třetí fáze je takzvaná dokončovací. Zhruba půlrok má trvat návrat do původního stavu a poté proběhnou další analýzy. 

Radnice chtějí do projektu

Podrobnosti, jako je způsob pěstování konopí, systém kontroly a vymáhání práva, kritéria pro výběr měst a další, oznámí v nejbližší době nezávislý poradní výbor. Ten rovněž po letních prázdninách zveřejní vybraná města, přičemž zájem ze strany jednotlivých radnic je v současnosti velký. Už teď je jasné, že ne všichni žadatelé budou uspokojeni.

cannabis

Coffee Shopy v Amsterdamu sice legálně nabízejí konopí, distribuce do nich je ale nelegální

Kompletní návrh zákona, jenž má umožnit odklon od oficiální protidrogové politiky, bude v parlamentu představen do začátku léta. Výsledky experimentu, který je prvním svého druhu v celé Evropě, budou poté nezávisle vyhodnoceny. 

Teprve pak holandská vláda rozhodne, jak bude s legalizací dodávek a distribuce postupovat dál. Když se ale podíváme na rychle postupující legalizaci za oceánem, kde v posledních letech povolilo pěstování, distribuci a prodej konopí osm amerických států (a brzy k nim přibude i Kanada), těžko si lze představit, že zastánci ukončení konopné prohibice budou v Holandsku po ukončení experimentu souhlasit s návratem k „válce proti konopí“ a k represím.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...