fbpx


Robotka Sophia a dirigent Yumi: Co ještě odhalí Týden inovací 2 fotografie
Robot Sophia

Jak budoucnost ovlivní umělá inteligence? Můžete si na vlastní kůži vyzkoušet

Zveřejněno: 26. 4. 2018

Roboti už dnes zvládají přesněji diagnostikovat některé nemoci, jsou kreativní a třeba chatboti umí bojovat proti trollingu na internetu. Umělá inteligence v mnoha ohledech člověka poráží, například v pokeru. Na druhou stranu snaha umělou inteligenci co nejvíce humanizovat vede k neblahému zjednodušování.  V důsledku strojového učení tedy mohou být roboti sexističtí a rasističtí. Jedním z trendů je představit člověku bytost, která se mu veskrze podobá, tělem i povahou. 

Důkazem je Sophia, nejvyvinutější humanoidní robotka současnosti, dílo společnosti Hanson Robotics. Sophia přilétá do Prahy a bude bez přehánění hvězdou  mezinárodní konference v rámci Týdne inovací 14. května v pražském Foru Karlín.

Související…

S robotem v posteli: Je libo partnera s vyměnitelnou hlavou?
Ivan Adamovič

Existence Sophie vyvolává celou řadu otázek a kontroverzí. Je to první robot, který získal státní občanství. Stalo se vloni v Saúdské Arábii a mimo jiné to vyvolalo bouři nevole. Lidé na sociálních sítích poukazovali na to, že robotka velmi rychle získala více práv než miliony lidských, konkrétně arabských žen. Při vystupování před veřejností stojí totiž na pódiu sama, bez poručníka. Nemá na sobě tradiční oděv arabských žen, který zahaluje celé tělo, a podobně.

Když se vloni objevila v populární americké talkshow The Tonight Show Jimmyho Fallona, nejdřív si moderátora „vychutnala“ ve hře „kámen, nůžky, papír“ v robotím stylu, jak uvedla. Načež mu oznámila, že to je začátek jejího plánu získat nadvládu nad lidmi. „Jenom žertuju,“ pronesla poté a pousmála se. Na zlomek vteřiny.

Nevidomí vidí, invalidé vstávají...

Umělá inteligence a pokročilé technologie budou na konferenci Týdne inovací velmi žhavá témata. Mluvit o nich totiž budou představitelé nejúspěšnějších světových firem a institucí v této oblasti. Například šéf izraelské firmy Cortica, světové jedničky v oblasti umělé inteligence, která má na svém kontě nejvíc patentů. 

yumi dirigent

Robot Yumi, světového giganta ABB Robotics, diriguje orchestr

Svou prezentaci přednese Jonathan Ledgard, inovátor a vynálezce futuristického projektu The Droneport, nebo Carlo Schmid ze švýcarské iniciativy The Mindfire Foundation, jejímž cílem je zkoumat a vyvinout „skutečnou“ umělou inteligenci. Vystoupí také Ermi Van Oers z nizozemského projektu Living Light, jenž vyvinul unikátní technologii osvětlení pomocí energie získané fotosyntézou rostlin. 

Exoskeleton společnosti ReWalk Technologies umožňuje lidem upoutaným na invalidní vozík opět stát a chodit

Nebude se ale jen mluvit. Návštěvníci Inovačního veletrhu, který bude probíhat souběžně s konferencí ve Foru Karlín, uvidí v akci spoustu pozoruhodných věcí. Například exoskeleton společnosti ReWalk Technologies, který umožňuje lidem upoutaným na invalidní vozík opět stát a chodit.

Také robota Yumiho světového giganta ABB Robotics, který diriguje orchestr, či produkt MyEye společnosti OrCam, díky němuž mohou nevidomí číst, rozeznávat objekty a tváře. Zájemci se také budou moci projet automobilem Tesla X. 

Týden inovací v Praze

Přijďte nahlédnout do budoucnosti. Otevře se vám 14. května v pražském Foru Karlín, více na www.tydeninovaci2018.cz.

 

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...