fbpx

V Coloradu budou z peněz pěstitelů a výrobců hradit stipendia pro studenty i preventivní protidrogové programy

Zveřejněno: 24. 4. 2018

„Budoucí vysokoškoláci získají mnohatisícová stipendia, která budou financována z peněz, jež stát získává výběrem daní z legálního konopí.“ Tak by mohly vypadat novinové titulky i u nás, kdyby Česká republika legalizovala a regulovala trh s konopím podobně jako například Kalifornie, Colorado, Uruguay nebo v dohledné době Kanada.

Zatím se onen „titulek“ týká čerstvých maturantů z okresu Pueblo v americkém státě Colorado, kde je možné již od roku 2014 prodávat i kupovat konopí nejen pro léčebné, ale i rekreační využití. Představitelé tohoto okresu totiž nedávno oznámili, že v akademickém roce 2019/2020 plánují místním studentům udělit na 600 stipendií a rozdělit jim tak kolem 700 000 dolarů (tedy přibližně kolem 1,7 miliardy korun).

Související…

Hempcrete: Stavíme dům z konopného betonu
Lukáš Hurt

Stipendia spravuje nadace, jež má k dispozici zhruba deset procent z celkové částky vybrané ze spotřební daně uvalené na konopí. Ta se v okrese Pueblo vybírá z prvního (velkoobchodního i maloobchodního) prodeje této byliny vypěstované na území okresu. Daň je účtovaná pěstitelům konopí, a to pouze jednou, když své zboží poprvé prodají nebo přepraví maloobchodníkovi či zpracovateli.

Zájemci o stipendium musejí splňovat pouze dvě podmínky: absolvovat jakoukoli střední školu v okrese Pueblo a ucházet se o studium buď na státní Coloradské univerzitě, nebo na Pueblo Community College. Prostředky budou určeny také stávajícím studentům, a to k obnově stipendií, jež jim byla udělena v posledních dvou letech.

V případě, kdy má někdo s konopím a jeho užíváním problémy, mu nehrozí postihy a vězení, ale naopak se mu dostane odborné zdravotnické pomoci.

Obnos je zaslán nejprve do příslušné vysoké školy a odtud putuje na studentský účet. Student jej nikdy nedostává přímo. Na začátku každého semestru se u každého studenta ověřuje, zda je ke studiu skutečně zapsán, teprve poté může dojít k uvolnění finančních prostředků.

Nejen studia

Z „konopných daní“ se nefinancují pouze studia, ale významná část ze stovek milionů dolarů, které Colorado a další státy s regulovaným a legálním trhem s konopím každoročně vyberou, putuje na další společensky prospěšné projekty. Jak ukazují oficiální statistiky z posledních let, vlády tyto zelené peníze využívají především na výstavbu nových škol a opravy silnic a chodníků.

Nemalá část těchto prostředků směřuje též do preventivních protidrogových programů, jejichž cílem je realisticky a bez zbytečného strašení informovat především mladé lidi o rizicích užívání konopí a dalších legálních i nelegálních drog. Legalizace konopí tak nepřímo přispívá k tomu, že spotřeba konopí mezi mládeží nestoupá, spíše naopak, jak ukazují nejnovější statistiky ze Spojených států.  

Sympatické aktivity lze pozorovat i ze strany samotných výrobců a prodejců legálního konopí, z nichž řada (například v Kalifornii) věnuje pravidelně část ze zisků na podporu lidí bez domova. A v neposlední řadě platí, že v případě, kdy má někdo s konopím a jeho užíváním problémy, mu nehrozí postihy a vězení, ale naopak se mu dostane odborné zdravotnické pomoci, která je také částečně financována z konopných daní. Pokud někde existuje „prohibice“ a předstírá se, že problém neexistuje, tak se ani problém neřeší.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...