fbpx

Může se stát šéfkou zpravodajské služby USA žena, která se podílela na mučení nepřátel?

Zveřejněno: 21. 3. 2018

Nikdy se nevdala, má pohled jako ostříž a mezi muži se cítí lépe, než zvládne kdejaký muž. Jestliže prezident Donald Trump v účinnost waterboardingu jen věří (ovšem bez důkazů), tak Gina Haspelová ho v CIA aktivně provozovala v době, kdy některé její podřízené tato mučící technika doháněla k slzám. Amerika spekuluje, zda teď spolu s Trumpem zvrátí zákaz Baracka Obamy a znovu ji obnoví. Trump Ginu Haspelovou nominoval do čela zpravodajské služby tento měsíc. Jeho rozhodnutí může zvrátit jen Senát.

Haspelová až donedávna pracovala pod krytím, takže když senátní komise před pěti lety vyšetřovala tajná mučící střediska (“black sites”) CIA, figurovala ve spisech jako “Gina Doe” (něco jako Gina Nováková). Výbor zjistil, že když se v nejdivočejších dobách koncem roku 2002 neměl kdo ujmout vedení jednoho takového střediska jménem “Kočičí oko” v Thajsku, kde zažil klinickou smrt a přišel o zrak Abú Zubajdá, CIA tam vyslala svou loajální a výkonnou agentku Haspelovou. O tři roky později málem stála před soudem za maření spravedlnosti, když se jí podařilo většinu videozáznamů z těchto seancí skartovat. Rozsudku unikla jen díky generálnímu pardonu Obamovy administrativy.

“Pracuje výhradně na základě analýzy faktů, věci vyřizuje potichu a pod palbou je klidná,” Mike Morell, bývalý výkonný ředitel CIA, o Gině Haspelové

Haspelová má nesporné kvality. Platí za expertku, která vidí Vladimiru Putinovi až do žaludku, je loajální až za hrob, v Langley, centrále CIA, nemá odpůrce, je výkonná a nenáročná. “Pracuje výhradně na základě analýzy faktů, věci vyřizuje potichu a pod palbou je klidná,” řekl o ní Mike Morell, bývalý výkonný ředitel a aktivní kritik Donalda Trumpa. V CIA začala jedenašedesátiletá, bezdětná a single dáma pracovat v roce 1985, kdy dostala na starosti střední Evropu. Později vedla nejdůležitější pracoviště v Londýně a mimo jiné také zpracovávala “archív” po Usámu bin Ládinovi.

Funguje mučení?

Jenže pro demokraty a liberálnější republikány, jako např. Johna McCaina, mučeného ve Vietnamu, je v trapné epizodě s mučením namočená až po uši, takže její schválení Výborem pro dohled nad zpravodajskými službami není vůbec jisté. “Některým vyšetřovatelům se zvedal žaludek, téměř jim tekly slzy,” uvádí se ve vyšetřovací zprávě o mučení v Thajsku v době, kdy ho vedla žena přezdívaná reportéry “krvavá Gina”. Techniku waterboardingu kdysi na vlastní kůži vyzkoušel autor Christopher Hitchens, který ji vydržel přesně 16 vteřin: “Jestli toto není mučení, pak asi mučení neexistuje,” řekl.

guantanamo

Americká věznice na Kubě, Guantánamo.

Donald Trump před volbami několikrát zopakoval, že chce waterboarding vrátit do arzenálu CIA. Ministr obrany a válečný veterán James Mattis mu to později rozmluvil slovy, že “s basou piv a kartonem cigaret toho z vyšetřovaného dostanu více než mučením,” načež Trump své odhodlání zrušit zákaz mučení prosazený svým předchůdcem začal mírnit. Americká média nyní spekulují, jak “krvavá Gina” s prezidentem, jenž notoricky nečte svodky od zpravodajských služeb, ale rád je kritizuje, vlastně bude vycházet a jestli si spolu zanotují ohledně waterboardingu.

Účinnost této vyšetřovací techniky je ve válečných konfliktech přitom pořád neprokazatelná. Je to stejné jako s náboženstvím – buď v něj věříte, či nikoli. Ovšemže mučení funguje na většinu lidí, pokud jde o cílené získání nějaké konkrétní informace, ale o to právě jde – je nepravděpodobné, že v letech 2002 až 2005 bezhlavé uplatňování waterboardingu přispělo k jakémukoli strategickému úspěchu. Například úkryt Usámy bin Ládina odhalit nepomohlo a naopak, vedlo ke spoustě "mlhy a kouře" (t. j. falešných stop), které vyšetřovaní vypouštěli, jen aby ukončili proceduru eufemicky nazývanou "rozšířený vyšetřovací program".

Dvakrát lepší než muži

Haspelová, o jejímž životě se toho moc neví, není první vysokou činitelkou administrativy, která se nikdy nevdala a vypracovala se mezi muži. Předešla ji ex ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, jejímž životním krédem bylo: “Jakožto černá žena musím být dvakrát lepší než jakýkoli bílý muž.”

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...