fbpx

Nejen americký prezident má sklony k přeceňování sebe sama.

Zveřejněno: 15. 3. 2018

Odpověď na otázku z titulku je trochu zneklidňující: Dělá to skoro každý. Když o sobě nedávno americký prezident Donald Trump tvrdil, že je "stabilní génius", většina lidí to odepsala jako další z řady nesmyslů, které ten pán běžně povídá. Některé obzvlášť pečlivé žurnalisty (to jsou ti, kteří si nechají u předsedy matematické komory potvrdit, že jedna a jedna jsou dvě) to však přimělo hledat v psychologii. To bývá výhodné, protože není skoro nic, co by někdy nějaký psycholog netvrdil (a navíc téměř neexistuje šance, že bude odhalen, i kdyby to byla sebevětší pitomost).

Jenže tentokrát vyšlo najevo, že sice Trump povídá nesmysl, ale že v tom není sám: docela výrazný sklon k sebepřeceňování máme všichni. Svých patnácti minut slávy proto došla metastudie šestnácti studií na téma „Jak přesně vnímáme sami sebe“, publikovaná v americkém Žurnálu aplikované psychologie. Její výsledky jsou, řekněme, zábavné a zneklidňující najednou. Zábavné, když jde o někoho jiného; zneklidňující, když si čtenář připustí, že jde i o něj.

Kolegové z práce, kteří mají s výsledky vaší inteligence tu čest z první ruky, odhadují její výši přesněji než vy sami.

Řečení psychologové zjistili, že docela přesně vnímáme především to ze zákrutů své duše, co se ostatním špatně pozoruje a na čem zároveň mnoho nezáleží z hlediska naší společenské prestiže. Většina z nás tak dokáže přesně zodpovědět otázku, zda trpí úzkostmi: ostatním lidem je to obvykle skryto a přítomnost úzkosti sama o sobě nenese žádné společenské stigma.

Čtěte také:
IQ zas tak velkou roli nehraje. Géniem vás prohlásí úplné jiné věci
Slabá a silná umělá inteligence: Které z nich se máme bát?

Daleko horší je to s inteligencí: například kolegové z práce, kteří mají s výsledky vaší inteligence tu čest z první ruky, odhadují její výši přesněji než vy sami. Takže prezident Trump zase není o tolik větší troglodyt než my ostatní; jen málokdo si to tak užívá jako on.

foto: Profimedia, Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...