Ani ve vegetariánské restauraci nemusí být nuda. Pít můžete pivko nebo kvalitní víno

Přečteno 1977x

Určitě by to neměl být cíl, ale existují skutečně vegetariánské restaurace, které si opravdu zakládají na „výhoncích a filtrované vodě“. Etnosvět vlastně původně neměl být vege restaurací. Měl být hlavně přehlídkou mezinárodní kuchyně. Pak ale přišel impulz: Co takhle vege restaurace? Je to přece jen trend...

Prvotní reakce majitele Andreje Zaitseva byla skeptická. Ale jelikož to bylo těsně před obdobím půstu, přijal výzvu na 40denní "zkouškové období", aby vlastně poznal, co znamená být vegetariánem. Co má nakupovat, jak vařit, kde jíst. No a vegetariánem je dodnes a Etnosvětu přitom táhne na třetí rok

Fantasticky a bez masa

Od první ochutnávky se čekalo hodně. „Našim vegetariánům i veganům chutnalo, ale když si z našeho jídla sedli na zadek kolegové ‚masožrouti‘, tak bylo jasné, že je přinejmenším ‚na masožravou půlku‘ vyhráno. Zároveň to koresponduje s tím, o co se od samého začátku snažíme. Chceme lidem ukázat, že lze uvařit fantastické jídlo bez masa,“ konstatuje Míša Dvořáková, obchodní manažerka v Etnosvětě.

Vege restaurace podle ní tedy znamená primárně rozšíření obzorů. Bezmasé jídlo může dobře vypadat, může být z kvalitních surovin a také může dobře chutnat. „Jestli si někteří z nás tohle před pár lety nemysleli a vege jídlo považovali za mdlé, bez chuti a zápachu, teď můžu s klidným svědomím mluvit za všechny z týmu, že nyní už si to nemyslíme, už na 110 % víme, jak skvělé tohle jídlo může být,“ dodává Míša.

Nejde jen o maso. Taková návštěva vege restaurace často souvisí s předsudkem, že „tam budu jen tiše sedět a dám si sklenku přefiltrované vody”. „Když už vyrazím do restaurace, jdu za zážitkem. To je kombinace jídla, pití, atmosféry a společnosti. Výsledkem má být skvělý pocit a dobrá nálada. A to všechno chceme přenést také do Etnosvěta,“ říká manažerka restaurace.

K dobrému jídlu skutečně dobré pití patří. V Etnosvětě si tedy můžete dát nejen domácí limonádu, ale i sklenku vína, správně vychlazené pivo od Matušky nebo oblíbený koktejl North African Nutmeg. „Ani na večírku se u nás rozhodně nudit nebudete. Minulý rok vlastně jedna skupinka dost překvapila i nás... Pánská rozlučka se svobodou, při níž byl hlavní muž večera převlečen za hot dog, rozhodně všechny předsudky o vege restauraci rozbila,“ dodává Míša Dvořáková. A co si ještě dát jeden indický bezmasý receptík?

Paneer butter masala

masala

Ingredience:

250 g paneer (farmářský sýr)
2 cibule
4 rajčata
zázvor
6 stroužků česneku 
červený chilli prášek 
kurkuma
garam masala 
koření pískavice 
koriandr
máslo
bobkový list 
olej 
smetana 
kešu oříšky

Příprava:

Namočíme kešu oříšky a rozemeleme je na jemnou pastu. Poté nadrtíme rajčata (ručně nebo v mixéru), nakrájíme na jemno cibuli, zázvor a česnek. V hrnci rozpustíme máslo společně s polévkovou lžící oleje, přidáme jeden bobkový list, nakrájenou cibuli, trochu soli a necháme na středním plameni 1 až 2 minuty smažit. Když cibule začne zlátnout, přidáme všechno ostatní koření a čerstvé rajčatové pyré. Nastavíme vyšší plamen a počkáme, než pyré začne bublat.

Na vedlejší plotně rozpálíme pánev s trochou oleje, dáme do ní půlku čajové lžičky červeného chilli prášku, špetku koření pískavice a sýr paneer, který vyjmeme po 1 minutě. Mezitím by se naše rajčatová omáčka měla zredukovat asi na polovinu. Přidáme do ní lžičku koření pískavice, pastu z kešu ořechů, trochu vody a opět lehce povaříme. Dále dochutíme lžičkou cukru a vložíme připravený sýr paneer. Omáčku povaříme další 2 minuty, přilijeme čtvrt šálku smetany a posypeme koriandrovými listy. Podáváme pěkně horké.

foto: Etnosvět, zdroj: Etnosvět

Táňa Pikartová

Táňa Pikartová

Související články

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.