fbpx

Za pár let bude na světě miliarda freelancerů, říká zakladatel webu coworkbooking.com Jiří Opletal

Zveřejněno: 8. 6. 2018

Založit startup je dnes něco jako založit kapelu - v každém klubu se o tom mluví, většina nápadů zůstane na papíře, a jen minimum z nich se chytne. Chce trochu štěstí, kterému můžete naproti různým způsobem - například tak, že váš startup bude servisovat ostatní startupisty, potažmo celou digitální komunitu. Ať už tomu říkáme šestý smysl nebo intuice, Jiří Opletal má obojí. A také energie - při rozhovoru v redakci Flowee mluvil tak neuvěřitelně rychle, že kdybych měl přepsat celý rozhovor slovo od slova, bylo by toho na tři články. Je to jeden z lidí, kteří vás o svém nápadu přesvědčí už jen tím, jak zaníceně o něm dokážou hovořit. 

S nápadem pronajímat přes aplikace ubytovací prostory přišel kdysi booking.com, posléze airbnb.com. Pokusy o jakékoliv další klony (například o síť na pronájem konferenčních prostor) ztroskotaly na špatném průzkumu trhu, čili nezájmu zákazníků o finální produkt. Coworkbooking.com, web na pronájem coworkingových prostorů, který Jiří Opletal se svou firmou příští týden spouští, dělá pro digitální nomády stejný servis, jako booking.com pro turisty - prostě si na pár kliků najdete prostor, který vám vyhovuje. Projekt přitom obsáhl třetinu světových coworkingových prostorů ještě předtím, než proběhl ostrý start. 

Myšlenka rezervovat coworkingové prostory se sama nabízí takovým způsobem, že je až s podivem, že napadla až vás…

Před pěti lety jsem založil firmu na dovoz mobilních telefonů do Česka z Asie. A jednou jsem tady v Praze seděl ve skladu a říkám si: už tady nechci být, chci řídit firmu z Bali z pláže. Nebylo to zase tak jednoduché, měl jsem ve skladu zboží za desítky milionů, ale něco mě hnalo ven.

Související…

Všechny dobré důvody, proč bez práce neumíme žít
Anastázie Harris

Tehdy jsem objevil fenomén coworkingu, kde se potkávají podobně smýšlející lidé, kteří se navíc podporují. Říká se jim digitální nomádi, location independent workers. Naprosto mě tohle celosvětové hnutí uchvátilo. V roce 2007 bylo na světě 300 coworků, dnes je jich 14 000 a do roku 2020 jich má být 30 000. Tehdy se digitální nomádi počítali na tisíce, dnes je jich přes 2 miliony.

Takže jste šel na internet a začal hledat...

Takže jsem začal zjišťovat, kde bych na tom Bali mohl pracovat. Vyjel jsem si dvacet coworkingových prostorů, díval jsem se na jejich recenze, porovnával jsem ceny, zjišťoval, co je to vlastně zač, kde je dobrá konektivita k internetu, a říkal jsem si: proč to musím tak složitě hledat? A tam vznikla původní myšlenka Coworkbooking.com.

 

Coworking je způsob, jak být v práci efektivní a šťastnější.

Čím se cowork liší od běžné veřejně přístupné kanceláře?

Coworky hodně pracují na bázi komunity. Snaží se, abyste tam nechodil jen tak, udělal svoje a zase odešel. Oni jsou rádi, když se stanete členem komunity a fungujete tam. Navíc: být součástí coworkové komunity je velmi návykové. Ta komunita funguje velmi dobře. Například největší světová coworková organizace WeWork má svoji vlastní aplikaci, vlastní chaty, vlastní job portál, kde vám pomůžou najít práci.

common space wework montes urales latam 08

Montes Urales - coworking v Mexiku

 

Nedokážu si ale představit budoucnost, kdy všichni pracují v coworku, neexistují firemní kanceláře…

Není to samozřejmě stoprocentní, už jen proto, že ne všechny práce jsou remote friendly. Spousta prací je location dependent. Díky ale například cloudovým nástrojům může i zemědělství v blízké budoucnosti vypadat tak, že budete sedět na Bali, vzdáleně ovládat drony a obhospodařovat svá políčka v Čechách nebo v Africe, v Praze bude sedět v coworku účetní, v Americe markeťák a v Thajsku IT člověk, který bude spravovat web. Už dnes jsou společnosti, které jsou rozprostřeny po celém světě. Všechno ale samozřejmě není tak růžové. Vyvstávají jiné problémy, které nomádi hodně řeší, třeba samota nebo disciplína. V coworku jsou všichni na stejné lodi, působí do určité míry jako rodina.

To s tou rodinou: to o sobě rády tvrdí některé firmy...

Přesně tak, a my je v tom chceme podpořit. Máme tam funkci, kde může člověk zadat mail svého šéfa, a my šéfovi vysvětlíme, proč je dobré posílat zaměstnance na work and travel. A do 5 let bude většina našich klientů z řad firem – ne proto, že by to byli nomádi, ale proto, že tento způsob práce bude naprosto běžný. Třeba Google některým svým lidem řekne: rok tě nechceme vidět v kanceláři, jezdi si po celém světě, tady máš budget na coworky a budeš pracovat vzdáleně. Korporace zjistily, že jejich lidem hrozí vyhoření. Máme kulturu workoholiků, lidi se trumfují, kdo spí míň hodin denně. Pokud to tak půjde dál, work balance se naruší nenávratným způsobem. A to není prospěšné ani pro lidi, ani pro firmy. Coworking je způsob, jak být v práci efektivní a šťastnější.

 

Máme kulturu workoholiků, lidi se trumfují, kdo spí míň hodin denně. Pokud to tak půjde dál, work balance se naruší nenávratným způsobem.

Nomádství je fajn idea, ale ne každý má prostředky a buňky na to, aby odjel do Indie, šel v Goa na mejdan a ráno se probudil a začal programovat. Kolik je v coworkingových prostorech těch, kteří opravdu cestují po celém světě, a kolik těch, kteří tam jdou jen proto, že nechtějí sedět při práci doma?

V coworkingových prostorech pracují až 3 miliony lidí po celém světě. Nicméně lidí, kteří pracují vzdáleně, je daleko více – až 40 % pracovní síly v Americe budou v roce 2020 freelanceři, globálně to bude až jedna miliarda. Lidé v coworku jsou šťastnější a výkonnější než ti, kteří dělají sami. Především ale coworking boří zažitý pocit, že musím pracovat, pracovat a pracovat, abych potom mohl jet na dovolenou a užívat si. Potom zase musím do práce a sdílím na sociálních sítích ty vtipné příspěvky o pondělí…

paper hub 51

Paper Hub - sdílená kancelář v pražské Paralelní Polis

 

Jak se od sebe coworky liší?

Některé jsou tiché, některé jsou naopak velmi živé s uvolněnou atmosférou, pak jsou takové, které se zaměřují na niche segmenty – a to je budoucnost, například LGBT coworky nebo pouze pro ženy. Výhoda coworků je také ve výměně informací. Pokud jste na místě mezi právníky nebo blockchain vývojáři, získáváte navíc zkušenosti. Spousta firem za těžké peníze posílá své zaměstnance na oborové srazy, tady se lidi budou sjíždět naprosto cíleně. Už dnes některé coworky pořádají přednášky, programy a specializované srazy, spousta lidí tam jede jen proto, že tam bude v danou chvíli pracovat světový odborník z oboru. Cowork může fungovat jako de facto permanentní konference.

 

Aplikace, která chce změnit svět freelancerů

Jste první?

Určitě ne, ale chceme být nejlepší. Agregátory coworků samozřejmě vznikly, ale žádný z nich nemá to, co chceme – uživatelsky příjemné ovládání a rezervační funkce. Aby šel zabookovat prostor na jeden klik, abych si mohl seřadit nabídky podle ceny, aby mohl vybírat pouze v zemi, která je v kurzu – mimochodem hodně trendovalo Thajsko, speciálně město Chiang Mai, o kterém se dodnes mluví jako o hlavním městě digitálních nomádů. To už ale táhne méně, dnes je to třeba Srbsko nebo Bulharsko. Jsou tam dobří lidé, skvělé ceny, dobrá konektivita…

Ovšem aplikace není jen pro digitální nomády – je také pro lidi, kteří jsou spjati s určitou lokací, že se nechtějí stěhovat. Ale zároveň nechtějí sedět doma.

Aplikace není samozřejmě jen pro nomády, stejně jako coworking není jen pro nomády. Oni jsou „pouze“ ambasadoři tohoto pracovního trendu, který globálně ovlivní, jakým způsobem pracujeme, což povede ke zvýšení kvality života i práce. Před 15 lety byla už sama představa, že se zvednete a pojedete pracovat na Bali, úplně zcestná. A dnes je to už normální v rámci téhle komunity, a za dalších 10–15 let to bude normální i pro korporátní zaměstnance. A vlastně pro každého.

Kolik coworkingových prostor máte v aplikaci?

Vyzvali jsme několik nomádských komunit, aby nám doporučili své oblíbené coworkingové prostory po celém světě, vložili na web a ohodnotili. Teď jich tam máme asi 5000, přitom na světě je celkem 14 000 coworků. Přidaná hodnota je v tom, že si uživatel může vyjet coworky podle ceny, doporučíme mu i bydlení v okolí, seřazené podle vzdálenosti, a bude si moct navolit parametry, o kterých jsem už mluvil – velikost, druh, podmínky…

 

Právě díky vývoji na pracovním trhu si coworkingové prostory pronajímají velké korporace.

Jaký je business model aplikace?

Prozatím je to zdarma. V budoucnu chceme, abychom dostávali procenta z uskutečněných rezervací, a pak budeme nabízet taky placené pozice.

chiang mai

Chiang Mai - mekka digitálních nomádů a coworkingu

 

Proč by měli majitelé ale pronajímat coworkerům a ne firmám, které jim vždy zaplatí plný nájem? Kdo vlastně jsou lidé, kteří coworkingové prostory provozují?

Na začátku to byli nadšenci, kteří chtěli podpořit nomádskou komunitu. Dnes se ale idea sdílených kanceláří pomalu formuje do podoby toho, jak se bude v budoucnu pracovat. I velké společnosti, jako je Facebook nebo Google, přesunují své zaměstnance do coworkingových prostor. Například IBM si od společnosti WeWork pronajala v New Yorku jednu celou budovu s plochou 6500 metrů čtverečních. V Americe si již někteří majitelé pracovních prostor nenajímají makléře, ale coworkingového operátora a tomu řeknou: udělej mi z toho coworking openspace. A právě díky vývoji na pracovním trhu si tyto prostory pronajímají právě velké korporace.

Když budu chtít být nomád, co pro to mám udělat?

Třeba použít naši funkci „make me nomad in 2 clicks“. Vy si řeknete, že vás to už v Praze nebaví, takže kliknete na „I’m feeling lucky“, najdeme vám akční letenky do dobrých destinací, najdeme tam coworky a ubytování, unikátní algoritmus to oboduje poměrem cena/výkon. Příklad: letenka do Indie za 3500, jedna letenka do Thajska za 4000. A algoritmus vám vybere to Thajsko, protože thajský cowork má lepší hodnocení, navíc je tam blíž hotel a lepší internetové připojení. Takže si zabookujete balík letenka – cowork – bydlení, zavoláte si taxík a za 4 hodiny letíte.

 

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...