fbpx

Zveřejněno: 25. 4. 2018

Jsme tak trochu ve válce, kde podobně jako v té druhé světové či pozdější studené platí, že nepřítel naslouchá. Válka se dotýká nás samotných, našeho soukromí, informací o nás. Největší sociální síť na světě, Facebook, nás šmíruje na internetu, v mobilních telefonech, chatovacích aplikacích a získává informace i z offline zdrojů. V USA chtěli sběr informací o uživatelích rozšířit i do nemocnic a zdravotnických zařízení.

Související…

Bývalý viceprezident Facebooku ho svým dětem zakázal
Daniel Deyl

Obchodní model Facebooku je založený na využití uživatelů pro co nejvyšší zisk a protihodnotou je, že o nás vše ví, a umožňuje mu to prodávat cílenou reklamu a získané informace zpeněžovat každým myslitelným způsobem. Bez ohledu na zákony a etiku.

Vymazání nepomůže, Facebook vede stínové účty

Zapomeňte na mazání účtu, Facebooku se nelze vyhnout tím, že na něm účet nemáte a nikdy jste neměli. Společnost vytváří lidem, kteří si vlastní účet nezaložili, stínové účty. Informace získá z webu, od jejich přátel, z nahrávaných fotografií, přehledů kontaktů z telefonu, dalších mobilních aplikací, WhatsAppu a Instagramu.

Takže účet na Facebooku je lepší nakonec mít, umožní to mít jej alespoň trochu pod kontrolou. Dávat tam pouze veřejné a neškodné informace, nedávat tam vlastní fotografie ani fotografie dalších lidí, nedávat Facebooku vaše kontakty, skrýt si přehled přátel, vyhnout se hrám a dalším aplikacím přímo na Facebooku. Neříkat Facebooku, kde pracujete či studujete, kde bydlíte, co vás zajímá, a dokud to bude možné, tak mu nedávat vaše telefonní číslo.

Budete-li to chtít Facebooku trochu komplikovat, podsouvejte mu informace, které mu rozhodně neumožní, aby vás lépe poznal. Je to jako za té války zmíněné v úvodu, trochu té diverze nikdy neuškodí. Patří sem i to, že Facebook byste nikdy neměli používat s vaším pravým e-mailem, vytvořte si pro Facebook (a klidně i pro každou další podobnou sociální síť) samostatný e-mail, který nebude nijak spojen s vaší reálnou identitou.

Vyhněte se Facebooku v mobilním telefonu

Pokud je to možné, nepoužívejte aplikaci Facebooku v mobilním telefonu. Musíte-li přeci jenom použít Facebook v mobilu, spíše to udělejte přes jeho mobilní webový prohlížeč. V tom není snadné tak důkladně lustrovat, co máte v mobilním telefonu za další aplikace, sledovat nepřetržitě vaši polohu, dostat se ke kontaktům, číst si ve vašem SMS a ukládat si, s kým jste telefonovali.

Pamatujte, že Facebook vlastní WhatsApp a Instagram, takže pokud je nutně nepotřebujete, je také lepší se jim vyhnout.

Jak je vidět, nevymazat svůj profil je docela důležité. Máte tak alespoň informace, co kdo o vás postuje.

Špatná zpráva u mobilních telefonů je, že pokročilejší ochrana proti šmírování zde není dostupná. Tady se prostě budete muset sami chovat zdrženlivěji. Pamatujte navíc na to, že telefony mají funkci sledování polohy, přidávají informaci o poloze k fotografiím a videím, mohou je přidávat i k příspěvkům na sociálních sítích.

Facebook vás sleduje i po odhlášení

S ignorací Facebooku je to nejtěžší na webových stránkách. Dnes je velmi málo webů, kde nejsou nějaké sdílecí či sledovací prvky od Facebooku. Tlačítka „Líbí“, Facebook Pixel na e-shopech a řada dalších obdobných prvků stránek umožňují už řadu let Facebooku sledovat, kam jeho uživatelé chodí, co tam dělají, co nakupují, o co se zajímají, co čtou a kde tráví čas.

Slouží to i k vytváření stínových profilů pro ty, kdo profil nemají. Ti, co ho mají, se sledování nevyhnou ani odhlášením z Facebooku. V počítači či mobilním zařízení je stále informace o tom, jaký uživatel prohlížeč právě používá.

Zabránit tomu ovšem není až tak těžké, lze začít instalací blokátorů reklam nebo softwarem na ochranu soukromí (Ghostery, Privacy Badger a další), milovníci úplného soukromí mohou nainstalovat anonymní prohlížeč Tor Browser. Vyplatí se i používat Facebook v samostatné kartě prohlížeče, ztížíte tím Facebooku možnost poznat vás na webu a spojit si vaše brouzdání s profilem.

Vysvětlete přátelům, že nechcete být tagováni

Jedné věci se bohužel nevyhnete, totiž příliš aktivním přátelům. Třeba těm, co budou ochotně na Facebooku nahrávat vaše fotografie ze společného výletu a ještě vás ve fotografiích (ale i příspěvcích bez fotografií) označovat. Bohužel, tohle je jeden z velmi chytrých způsobů, jak Facebook vytvořil největší databází osobních identifikovaných fotografií na světě.

Nepomůže označení z fotografie odstranit po nahrání, informaci už Facebook dostal a rozhodně ji nezapomene. Musíte se přátelům a známým pokusit vysvětlit, že vám něco takového vadí. Nepomůže-li to, nemějte je v přátelích, vaše fotografie sice budou moci nahrávat, ale bez označování.

Žádná sociální síť nemůže zajistit soukromí a bezpečí, ale ty další nejsou tak bezohledné a nejdou tak daleko ve zneužívání všeho, co uchvátí.

Měli byste vědět, že nejcennější jsou pro Facebook fotografie s viditelným obličejem. Není žádný div, že podporuje uživatele v co nejčastějším pořizování selfie.

Jak je vidět, nevymazat svůj profil je docela důležité. Máte tak alespoň informace, co kdo o vás postuje. Právě přátelé jsou bohužel důvodem, proč ani být zcela offline nepomáhá.

Nemám přejít na jinou sociální síť?

Je nutné dodat, že Facebook je ze sociálních sítí nejen nejrozšířenější, ale též nejvíce hladový po informacích. Žádná sociální síť nemůže zajistit soukromí a bezpečí, ale ty další nejsou tak bezohledné a nejdou tak daleko ve zneužívání všeho, co uchvátí. Můžete zkusit Twitter, má zásadní výhodu v tom, že tam žádné osobní informace není nutné zadávat, ani datum narození, dokonce ani pravé jméno.

Velmi pravděpodobně ale spíše než Facebook budete potřebovat nějaký nástroj na chatování. Namísto Messengeru a WhatsAppu můžete zkusit alternativy – Hangouts, Skype, Kik, Viber, Telegram, Signal či další z množství chatovacích aplikací. Můžete se také vrátit k používání SMS nebo k e-mailu.

Budete-li muset u Messengeru zůstat, tak velmi dbejte na to, že Facebook vše, co v Messengeru píšete, sleduje a analyzuje. Včetně fotografií a videí. Jde to tak daleko, že schovává i texty, fotky a videa, které jste vůbec neodeslali. Stačí něco rozepsat a pak si to rozmyslet – Facebook si to stejně schová a použije.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...