fbpx

Hardwaru pro spojení lidské a umělé inteligence má růst v příští dekádě desetinásobně

Zveřejněno: 9. 4. 2018

Studie společnosti Juniper Research poukazuje na nové hardwarové odvětví, které pomalu ale jistě nabývá na důležitosti. Jde o BMI (Body Machine Interfaces), tedy zařízení spojující lidský mozek a přístroj. V roce 2018 se prý v tomto oboru prodá zboží za 2,4 miliardy dolarů a v roce 2027 to bude už 19 miliard, tedy téměř desetinásobek.

Související…

Musk chce příští rok letět na Mars. Bojí se nové války
Jan Handl

Signály a povely z mozku je možné sledovat, číst a řídit jimi například nějaké přístroje. Ve zmíněném roce 2027 bude prý 78 % těchto zařízení mířit do zdravotní oblasti, která je pro podobné projekty jednoznačně nejpříhodnější. Odborníci vidí využití například v projektech zabývajících se řešením problémů se zrakem nebo ovládáním protéz.

Juniper Research vidí v novém BMI průmyslu kromě toho tři základní oblasti využití s největším potenciálem.

  1. monitoring koncentrace
  2. kochleární implantáty
  3. ovlivňování spánku

Výzkumníci předpovídají, že největší dopad bude mít BMI při monitorování koncentrace, kde může být využívána technologie EEG (elektroencefalografie) pro sledování únavy. To je klíčový problém průmyslových podniků, které se snaží zlepšit bezpečnost a produktivitu práce. EEG prý může nahradit stávající dražší monitorovací technologie využívající optické senzory, navíc je přesnější.

Řízená meditace

Výzkum také odhalil, že zatímco zásilky zařízení BMI pro spotřebitelské účely (jako je například řízená meditace), představují v současnosti velmi nízkou část objemu prodaných zařízení, letos to má být pod 1 %, tento podíl ovšem v roce 2027 stoupne na více než 6 %. Juniper předpovídá, že průměrná prodejní cena spotřebitelského BMI zařízení bude v roce 2027 270 dolarů oproti ceně 11 570 dolarů za profesionální zařízení pro oblast zdravotnictví.

 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...