fbpx

Proslulé zbraně Jediu by díky pokroku ve výzkumu fotonů mohly brzy spatřit světlo světa

Zveřejněno: 12. 3. 2018

Fanoušci filmové série Star Wars jsou ochotni se při různých setkáních dusit v téměř dokonalých maskách á la Darth Vader nebo klonového vojáka Republiky, ale jak rytíři Jedi, tak Sithové mají místo světelných mečů jen dětské hračky. V budoucnosti se to může změnit.

Jestliže rozsvítíme svítilnu či pustíme paprsek laseru, vyrazí fotony, které světlo tvoří, přímým směrem někam do dáli. Rozhodně se nezastaví zhruba metr od svého zdroje, nebudou bzučet při mávání tímto zdrojem a jeden paprsek se nezastaví o druhý. Dva zdroje světla namířené proti sobě neudělají vlastně nic, nebudou na sebe reagovat. Fotony, které se dostávají do kontaktu, prostě nereagují. Tedy jestli to světlo nebude tak silné, aby pevný předmět, jenž se mu postaví do cesty, prostě roztavilo. 

Laser si posvítil na věc

To by se však mohlo změnit. Fotony jsou kvanta, tedy minimální množství jakéhokoli elektromagnetického vlnění, tedy i světelného záření. Jsou stabilní, nerozpadají se a můžeme je popsat pomocí veličin, jako jsou vlnová délka, frekvence, energie a hybnost. Ve vakuu se řítí rychlostí světla. Vzájemně se ale neovlivňují.

Odpuzující se a zase spojující se fotony by mohly vytvořit jakési světelné krystaly. Tak by se světelné meče mohly přenést z příběhů odehrávajících se „kdysi dávno ve vzdálené galaxii“ i do našeho reálného světa. 

Vědecký tým z Massachusetts Institute of Technology nyní dokázal to, co jsme považovali za nemožné – dokázali fotony spojit. Původním cílem experimentů byl důkladnější výzkum fotonů a k tomu bylo potřeba zajistit, aby se začaly chovat podobně jako částice hmoty. Vědci si „posvítili“ laserem na oblak atomů rubidia, zchlazeného téměř k absolutní nule. Zásah laserem měl vést k vyzáření dalších fotonů. Když analyzovali získaná data, zjistili, že fotony se nevyzářily náhodně, ale ve skupinách po dvou, nebo dokonce po třech. Navíc trojitý foton je stotisíckrát pomalejší, než je rychlost světla.

Jednotka kvantové informace

Fotony ve formě tripletů se prostě začaly chovat jako molekula. Navzájem se přitahovaly a zároveň spojením získaly sice minimální, ale přesto hmotnost. Ta je právě zpomalovala. Pokus prokázal to, co bylo dříve nepředstavitelné – fotony mohou být ve vzájemné interakci. Znamená to, že triplet by mohl být daleko lepším nositelem informací, než jsou fotony, a tedy nalézt využití v kvantové elektronice. Vytvořily jednotku kvantové informace, tedy kvantový bit neboli qubit. To by posunulo možnosti umělé inteligence, protože qubit může vzhledem ke své kvantové povaze nabývat nejen hodnot 0 či 1 jako klasický bit, ale i hodnot v tomto intervalu. 

Čtěte také:
Jak zamést digitální stopu? Nenechte svá data napospas všem
Už nejen Barbíny. Ženy navrhují technické hračky pro holky

Odpuzující se a zase spojující se fotony by mohly vytvořit také jakési světelné krystaly. Vědci soudí, že by mělo být možné vytvořit i celé 3D struktury ze světla. Tak by se světelné meče mohly přenést z příběhů odehrávajících se „kdysi dávno ve vzdálené galaxii“ i do našeho světa. 

  

zdroj: CNN

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...