fbpx

Testovaný přístroj pomůže hudebníkům i pacientům, kteří se nedokážou vyjádřit

Zveřejněno: 12. 2. 2018

Ke konstrukci zařízení, které umožní čtení našich myšlenek, jsme zase o kousek blíž. Vědci z D'Or Institute for Research and Education sestrojili unikátní stroj využívající magnetickou rezonanci, který dokáže s velkou přesností určit, jakou konkrétní skladbu jsme právě slyšeli, a doznívá nám v hlavě. Přístroj pomůže psychicky nemocným, ale i hudebníkům.

Tato technika může sloužit jako rekonstrukce sluchové představivosti i vnitřní řeči, čímž pomůže zejména pacientům s takzvaným syndromem uzamčení, tedy těm, kteří nejsou schopni verbálně komunikovat. Zajímavý přínos má však i pro hudebníky při jejich tvorbě.

Hudební výchova pro počítače

Studie, která byla publikována v Scientific Reports, se účastnilo šest dobrovolníků. Každý z nich si poslechl 40 hudebních úryvků různých žánrů – zahrnuta byla klasická hudba, rock, pop, jazz a další. Každá píseň zanechala v mozku uživatelů neuronový otisk, který byl zachycen přístrojem s magnetickou rezonancí. Na základě těchto otisků se počítač učil identifikovat mozkové vzory vyvolané hudebním dílem, a to na základě jeho rysů, jako je tonalita, dynamika, rytmus či tón.

Poté, co do počítače byly uloženy tyto informace, vědci předpokládali, že stroj bude schopen jít i opačnou cestou, tedy že na základě dekódování mozkové aktivity určí, jaké skladby účastníci poslouchali. V tomto ohledu podal počítač skvělý výkon. Při výběru ze dvou možností, jedné správné a jedné špatné, byl úspěšný v 85 % případů. Při složitějším testu, kdy měl počítač na výběr pouze jednu správnou z deseti možností, dosáhla jeho úspěšnost 74 %. To jsou mimořádně skvělé výsledky ve srovnání s podobně orientovanými předchozími studiemi.

Vyslyšení nevyjádřených přání a potřeb

Tento výzkum podle jeho vedoucího autora Sebastiana Hoefleho poskytuje zajímavé alternativy k pochopení fungování lidského mozku a odhaluje další efektivní možnosti interakce lidské a umělé inteligence. Jelikož testovaný přístroj vytváří možnosti komunikace bez ohledu na jakýkoli druh písemného nebo mluveného jazyka, zdá se být velmi slibným prostředkem, jak v budoucnu zvýšit kvalitu života pacientů trpících syndromem uzamčení.

Ti jsou v důsledku vážné poruchy mozku kompletně paralyzováni a nemohou ovládat příčně pruhované svalstvo. Tento přístroj by tak mohl doslova číst jejich myšlenky, což by rapidně zlepšilo jejich komunikaci s okolím, která dosud probíhá pouze prostřednictvím pohybů očních víček.

Čtěte také:

Na světě je první sólové album, které složil robot. Chcete ho slyšet?
I neslyšící slyší hudbu, jenže trochu jinak
Jste empatizátor nebo systemizátor? Podle Greenberga záleží na tom, co vám hraje do uší

Skladby složené na míru mozku

Přístroj k dekódování mozkových funkcí nabídne zajímavé možnosti využití také v oblasti umění, kde jej ocení zejména hudebníci a skladatelé. „Stroje budou schopny přeložit naše hudební myšlenky do písní,“ vysvětluje Hoefle, podle kterého by umělcům v budoucnu už nikdy neunikla žádná melodie, která se jim jen mihla hlavou.

Využití přístroje navíc přinese odpovědi na dosud nezodpovězené otázky typu: „Proč někteří lidé milují tuto píseň a jiní ne“ nebo „Jaký styl hudby bude upřednostňovat tento mozek“, což dovolí umělcům, aby se efektivněji zaměřili na své cílové skupiny.

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...