fbpx

Zveřejněno: 27. 11. 2017

Klíče, karty od hotelu nebo flashky. To všechno, zdá se, bude brzy minulostí. Počítačoví vědci z Washingtonské univerzity vyvinuli totiž speciální druh tkaniny, do nějž lze ukládat nejrůznější data od bezpečnostních kódů až po identifikační štítky, a to zcela neviditelně, bez elektroniky a senzorů. 

Tajemství spočívá ve všitých vodivých nitích, u nichž vědci poprvé využili i jejich magnetických vlastností. Vodivé nitě, které jsou stále běžnější součástí inteligentního oblečení, módních i interiérových doplňků, vedou elektrický proud, v důsledku čehož mohou komunikovat s nejrůznějšími typy chytrých přístrojů. V rámci této interakce jde většinou o poměrně jednoduché funkce, jakými jsou například ovládání světla či nastavení teploty.

Nyní však vědci využili dosud neprobádaných magnetických vlastností vodivých nití, které umožňují manipulaci s digitálními daty nebo vizuálními informacemi, jakými jsou písmena nebo čísla. Tyto údaje v nitích uložené lze číst pomocí magnetometru, což je levný nástroj, který měří směr a sílu magnetických polí a je součástí většiny smartphonů a dalších chytrých zařízení. „Používáme něco, co již existuje ve smartphonech, takže náklady na čtení tohoto typu dat jsou zanedbatelné,“ vysvětluje vedoucí projektu Shyam Gollakota z School of Computer Science & Engineering.

shutterstock 466589549

Nosiče dat budeme mít brzy ve skříni.

Klíčům brzy odzvoní

V prvních zátěžových testech byly tkaniny s vodivou nití všity do triček, košil a bund a byly do nich uloženy přístupové kódy k elektronickým zámkům na dveřích v soukromých bytech a hotelových pokojích. Pro bezproblémové otevření dveří stačilo přejet manžetou oděvu před čtečkou kódů. Na rozdíl od jiných typů inteligentních oděvů, které fungují na základě palubní elektroniky nebo senzorů, nová tkanina fungovala i po vystavení dešti, praní, sušení i žehlení, a to i při vysokých teplotách do 160°C.

Pohyby plné signálů

Magnetizovaná tkanina také jako první komunikuje se smartphonem a dalšími zařízeními, aniž byste je museli vytáhnout z kapsy nebo kabelky. Nejrůznější pokyny a funkce naprogramované do tkaniny lze spustit pouhým pohybem či gestem. Ke každému pohybu, jakým je například zvednutí ruky, nebo poklepání prsty, lze přiřadit jiný magnetický signál, který vyvolá konkrétní akce, například přehrání hudby, nebo vytočení určitého čísla. Výhodou magnetizované tkaniny je také skutečnost, že může být opakovaně přeprogramována. 

shutterstock 709987012

Chytré doplňky

Magnetismus vodivých nití je využíván nejen při výrobě chytrého oblečení, ale i módních doplňků, jakými jsou kravaty, opasky, rukavice či náramky, pomocí kterých lze velmi snadno a přesně ovládat elektronická zařízení. Tím však vývoj magnetických tkanin nekončí – naopak, vědci již pracují na vývoji textilií se silnějším magnetickým polem, které by byly s to uložit data prakticky neomezeného množství.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...