fbpx

Mozek je sval, který lze vycvičit. A stejně jako krasobruslaři občas posilují jízdou na kole, tak i vy můžete zdokonalit své matematické schopnosti hraním pexesa anebo poslechem hudby.

Zveřejněno: 19. 3. 2023

„Víme, že mozek má systém nervových drah určených k věnování pozornosti. A jejich tréninkem zvyšujeme svoji míru inteligence. Můžeme si být jistí, že soustředění se na učení nebo umělecká činnost – pokud ji praktikujeme často a aktivně – aktivuje stejné nervové dráhy,“ napsal americký psycholog Michael I. Posner.

Proč jsou muzikanti geniální

Mnoho výzkumů proběhlo v oblasti hudby. Není prokázané, že by její poslech zvyšoval inteligenci, jde spíše o to, jak konkrétní tóny ovlivňují vaši náladu, soustředění či určité části mozku. Efekt je tedy krátkodobého, nikoliv dlouhodobého charakteru. Řada studií ale potvrdila, že lidé, kteří odmalička hráli na hudební nástroj, jsou chytřejší a obsáhnou více informací. Muzikanti mají také více šedé hmoty v mozku (součást centrální nervové soustavy). Čím více trénují, tím více jí je.
Že na nic nehrajete? Neváhejte začít. Při jednom experimentu byli testování dva nemuzikanti. Po pěti dnech, kdy každý den hráli dvě hodiny na piano, se množství jejich šedé hmoty zvýšilo. Následujte jejich příkladu, projeví se to na vašich verbálních, matematických a kognitivních schopnostech, paměti i IQ.

umeni shutterstock 156824591

Jestliže platí co Čech to muzikant, a hudba zvyšuje objem šedé hmoty mozkové, znamená to, že jsou Češi nadprůměrně chytří?

Co na to knihomolové?

Je logické, že díky čtení odborné literatury se mnohému přiučíme. Ale co když vás více baví fikce? Možná taky nebude k zahození. Novinář Dan Hurley, který se věnuje budovaní mozkové síly, například vzpomíná, že býval považován za „pomalé dítě“. V osmi letech sotva uměl číst. A pak se k němu dostaly komiksy se Spider-Manem. Žádný Dostojevský, ale když si o tři roky později dělal IQ testy, dosáhl skóre 136 (průměr je 100).

Psychologové David Comer Kidd a Emanuele Castano se zaměřili na krásnou literaturu. Po testování více než 1 000 lidí zjistili, že i tento žánr zvyšuje naši schopnost rozpoznat a pochopit emoci jiných lidí. „V literární fikci vás neúplnost postav a jejich charakteru nutí k tomu, abyste se jim snažili porozumět,“ vysvětlil Kidd.

umeni shutterstock 496978936

Až někdy nebudete mít co dělat, skočte si třeba do galerie a posilujte své mozkové schopnosti.

A co vizuální umění?

Amy Herman je specialistka na vizuální inteligenci. Podle ní dokáže studium umění zvýšit naši schopnost porozumění a předání informace o tom, co vnímáme. To se může hodit v mnoha ohledech. Například policisté si všimnou více detailů na místě činu, doktoři snáze poznají symptomy nemoci apod. Zájem o tuto oblast utužuje naši dovednost pozorování, analyzování objektů, verbální vyjádření toho, co vidíme, a formulování správných otázek. Zlepšuje kreativitu v oblasti diskuze, modelování a posuzování. Díky umění nacházíme souvislosti ve zdánlivě nesouvisejících věcech, učíme se hledat vodítka.

Jestliže se po přečtení tohoto článku toužíte umělecky vzdělávat, přečtěte si rozhovor s estetičkou Věrou Beranovou: Estetika není o zvětšování prsou ani zmenšování nosu

Související…

Když krása přeteče: Přesycení uměním spouští takzvaný Stendhalův syndrom
Eva Doležalová

 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...