fbpx

Zveřejněno: 16. 11. 2017

Tuto otázku jsem si položil poté, co jsem viděl tento geniální „sci-fi“ film od Christophera Nolena z roku 2010. Koukám se na něj rád a pravidelně, protože je tam pořád co objevovat. Přemýšlel jsem, proč se film jmenuje zrovna „Počátek“, a zjistil jsem, že počátek je právě „to“, na co nikdo nemůže přijít. Odkud jsme se vlastně vzali? Je to skvělá otázka, abychom zjistili, jestli se náhodu neocitáme ve snu, a tím se do jisté míry probudit a ovládat svůj život nebo sen.

Lidé, kteří mají zkušenost s lucidním sněním, moc dobře vědí, že tento film může být klidně jednou z mnoha variací skutečnosti, co se týče pole snů, ale zároveň se může klidně řadit do škatulky „sci-fi“, protože tento pojem odpovídá jenom tomu, co překračuje nynější realitu, kterou všeobecně vnímáme. Ne všechno, co se ve filmu tvrdí, je v souladu s opravdovými vědeckými výzkumy, ale zároveň je tato oblast tak nová a neprozkoumaná, že se nedá s jistotou říct, že to nemůže být pravda, což tento film činí tak vzrušujícím. Tedy alespoň pro mě, který má již s lucidním sněním praktické zkušenosti.

pocatek

Dá se ovlivnit mysl druhých pomocí snů?              

Tento film si zahrává s myšlenkou, že můžeme cizím lidem implementovat myšlenku, a tím změnit jejich mysl. To však zavání manipulací, kterou bych nikomu nedoporučoval. Nicméně opět se zde pohybujeme na tenké hranici, kdy pomocí práce se sny můžeme velmi účinně změnit své vlastní myšlení, což následně vyvolá určitý efekt i v okolí, a to je už podle mě něco jiného.

Ve filmu je tým profesionálních snivců, kteří se snaží přimět změnit mysl jedné postavě, aby dosáhli určitého cíle. Díky tomuto příběhu se seznámíte se schopností „vědomého snění“, kterého jsme všichni schopni. Trik spočívá v tom, abychom si ve snu vzpomněli na záměr, který jsme určili v bdělém stavu. Tím přeneseme bdělé vědomí do nevědomé roviny a dobrodružství může začít. Od klasického snu se vědomé snění liší tím, že jsme si po celou dobu snění vědomi toho, že sníme. Sen nás neunáší a my můžeme jednat svobodně.

Lze vědomě snít ve více lidech?

Tento „sci-fi“ film říká, že to pomocí určitých chemických látek a jiných pomůcek lze, ale ve skutečnosti je to mnohem obtížnější. Schopnost „vědomě snít“ má zatím jen určitá část populace a schopnost snít ve skupině chce podle mě delší výcvik se stálou skupinou lidí. Je otázkou, jestli již existují takové látky, které to opravdu umožní. Nicméně tato možnost byla již mnohokrát prokázána, a tak se to nedá vyvrátit.

pocatek 2

Je rozdíl mezi snovým časem a časem reálným?

I tady se vědecké teorie velmi rozcházejí, a tak se nedá s jistotou říct, jak to vlastně je. Každý ví, že když prožívá něco nepříjemného, tak se subjektivně čas prodlouží, přestože objektivně běží stejně. Na druhou stranu, když vás něco opravdu baví, tak čas utíká subjektivně velmi rychle. Někteří vědci tvrdí, že stav, kdy jste si vědomi, že sníte, je stejný jako čas, který probíhá reálně. Nicméně některé domorodé kultury tvrdí, že ve snech lze žít i roky. Opět je tu otázka, jak to vlastně je? Myslím, že stejně jak nedokážeme určit, kde vesmír končí, tak nedokážeme určit, jaké možnosti má naše vědomí, které teprve objevujeme. Přeci jenom využíváme minimální kapacitu našeho mozku.

Kde jsem se tu vzal?

To je klíčová otázka, která nás vede zpět k „Počátku“. Tato technika je účinná a dobře vysvětlená ve filmu, což způsobilo jeden z „nejlucidnějších snů“ v mém životě. Spočívá to v tom, že když si tuto otázku kladete a najednou zjistíte, že vůbec nevíte, nebo lépe, nemůžete si vzpomenout, tak je jasné, že jste se ocitli ve snu, tedy pokud netrpíte silnými výpadky paměti, a můžete začít vytvářet takovou realitu, jakou chcete, nebo jen tak být a užívat si snové scény.

pocatek 3

Leonardo DiCaprio

Tento slavný herec a člověk zrozený ve znamení Štíra ztvárnil hlavní postavu Doma Cobba, který se snaží vrátit ke svým dětem. Vůbec mě nepřekvapuje jeho znamení, které je v souladu se šamanskou prací se sny. Lidé, kteří nosí ve svém horoskopu archetyp Štíra a Ryb, mají silné dispozice pro tento druh práce s myslí. Nicméně každý člověk tuto schopnost může vyvinout, ale musí se jen o trochu víc snažit. Zkuste si sami položit otázku: „Kde jsem se tu vlastně vzal?“ a jednou si uvědomíte, že jste ve snu. Je to nezapomenutelný zážitek.

foto: Shutterstock a Giphy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...