fbpx

Zveřejněno: 6. 1. 2018

Může být dům postaven na špičce? Holandský architekt Piet Blom se rozhodl, že může. A dokázal to hned dvakrát: v roce 1972 v Helmondu a jenom o pět let později i v Rotterdamu. Vytvořil tak prostor s vysokou užitkovou, ale i estetickou hodnotou.

I když je Nizozemsko o polovinu menší než Česká republika, žije v něm přes 17 milionů lidí. Není se čemu divit, že místní obyvatelé mají takové problémy najít si místo k bydlení.

Takový problém nastal i v Rotterdamu v 70. letech. Přístavní oblast Oude Haven byla poničena bombardováním během druhé světové války a musela být přebudována. Na místě vznikl pěší most přetínající dopravní tepnu. Architekti řešili problém, jak na něm vystavět obytné domy. Piet Blom jim nabídl řešení. Zároveň se rozhodl postavit tradičnímu pohledu na architekturu, že domy musí být rozpoznatelné jako domy, aby se v nich dalo bydlet pohodlně.

profimedia 0351531420

Unikátních 39 domů bylo vybudováno v roce 1948

Městský les

V roce 1948 bylo vybudováno vskutku unikátních 39 domů. Jsou vidět už z dálky. Pole vzájemně propojených krychlí nahnutých v úhlu 45° stojí na sloupech, pod sebou mají rozlehlou chodeckou oblast. Inovativní design představuje výzvu tradiční architektuře: hraje si s úhly i zažitými zvyky a dokazuje, že i nepředstavitelné se může změnit v realitu. Celý komplex je navržený tak, aby připomínal koruny stromů – proto se mu také říká městský les.

Prostor je designovaný jako malá oáza klidu s několika funkcemi: ve spodní části najdete promenádu, malé obchody, školu i dětské hřiště, nad nimi stojí domy. Soukromá a komunitní sféra je silně propojená. „Během léta se občas všichni sejdeme dole, abychom spolu strávili večer,“ popisuje místní komunitní život obyvatelka jednoho z domů Amelia Lauwens.

Uvnitř krychle

Krychlové domy jsou postavené na hexagonálním poli sloupů. Stojí na jednom ze svých rohů, který je zapuštěný do sloupu. Rohy se navíc vzájemně dotýkají a splývají.

Když do některé z budov vstoupíte, přivítá vás úzká předsíň a schody. Ty vás dovedou do prostorného obývacího pokoje. O úroveň výš najdete ložnici, dva pokoje a  koupelnu. Vršek domu tvoří malý pokoj, který slouží jako příjemné místo k odpočinku. „V létě je to tu jako ve skleníku,“ popisuje Lauwens, „ale v zimě je tu velice příjemně.“ Okna v domě jsou oproti holandským standardům velice malá a úzká. Na druhou stranu protkávají zdi v roztodivné pavučině, která umožňuje dostatečné osvětlení komplikovaně stavěného prostoru. Svažitá trojúhelníková okna a vysoko posazené bydlení jim navíc nabízí nádherný výhled na přístav i do okolí.

Stěny se kroutí a zahýbají překvapivým způsobem, takže najdete prostory v místech, kde byste je nečekali. Piet Blom tak dostál výzvě, kterou si předsevzal: postavit v hustě zalidněném prostoru „obývací pokoj“ s dostatečným prostorem k životu.

Rohy domů jsou propojené malými balkonky, které umožňují přejít z jednoho domu do druhého. „Když mi opravovali koupelnu, přešla jsem přes balkon k sousedovi a používala jeho,“ vzpomíná Amelia Lauwens, jedna z původních obyvatelek krychlových domů. „S manželem jsme dům zakoupili ještě předtím, než byl dokončen. Pořádně jsme nevěděli, do čeho jdeme, měla jsem k dispozici jen prospekt.“ Svého rozhodnutí ale nelituje. Už na místě bydlí skoro čtyřicet let.

 

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...