fbpx

Stereotyp není jen nuda a zabiják kreativity, ale také dobrý způsob k dosažení vysněných cílů

Zveřejněno: 13. 5. 2018

Stereotyp býval moje noční můra, proto by mě ani ve snu nenapadlo, že jednou budu psát tenhle článek. Odjakživa jsem chtěla být pánem svého času a snila o práci z domova, kterou si budu moct přizpůsobit, jak sama uznám za vhodné. Jenže když se můj sen splnil a já rok po ukončení školy začala pracovat sama na sebe, realita se od představ dost lišila.

Související…

Čtyři tipy, díky kterým se probudíte atraktivnější, mladší a zdravější
Lucie Osmanská

Nemůžu říct, že by mi chybělo nadšení. Práce mě vždycky bavila. Ale brzy jsem se ocitla v pasti pohodlí vlastního bytu. Často jsem úkoly odkládala na neurčito. A během dne každou chvíli vstávala od počítače pro něco na zub do lednice, na nákup, nebo abych se podívala „jen na jeden – přísahám“ díl seriálu, umyla nádobí, nebo si nalakovala nehty. Uběhlo pár měsíců a já měla pocit, že se prací s přestávkami zaobírám od rána do večera a nemám žádné delší bloky volného času.

Postupně jsem pochopila, že ten nenáviděný stereotyp je v určité míře pro život nezbytný, a to i pro takového milovníka chaosu, jako jsem já. A tady jsou hlavní důvody, proč tomu tak je.

1. Stanovení priorit

Když každý den necháváme jen volně plynout, čas nám protéká mezi prsty. Ani si to neuvědomujeme a týdně strávíme hodiny bezcílným brouzdáním na internetu nebo koukáním do zdi. Plán a seznam priorit nám ale pomáhá zamyslet se nad tím, čemu se chceme věnovat doopravdy. A tak po určité době začneme trávit večery spíše než u televize sportem, s přáteli nebo třeba na jazykovém kurzu.

2. Naučení dobrých návyků

Říká se, abychom si vytvořili nový návyk, musíme ho opakovat minimálně 21 dní. A logickou cestou, jak toho docílit, je zahrnout ho do svého denního programu. Když po čase zjistíme, jak dobře naše nové uspořádání funguje, máme větší motivaci v něm i nadále pokračovat. Navíc postupem času nepotřebujeme ani tolik odhodlání. Když vstanu každý den o půl hodiny dřív, abych si zacvičila jógu, po několika dnech přestanu přemýšlet o tom, jestli se mi chce nebo ne, prostě to dělám automaticky. A zatímco rozvíjím své dobré návyky, ty ostatní, které už mi neslouží, můžu pomalu ale jistě eliminovat.

Říká se, abychom si vytvořili nový návyk, musíme ho opakovat minimálně 21 dní. A logickou cestou, jak toho docílit, je zahrnout ho do svého denního programu.

3. Opakováním k dokonalosti

Opakování dělá mistra. Jen se zamyslete nad tím, v čem jste opravdu dobří. Přestože jste možná dostali do vínku talent, největší podíl na vašich úspěších má pravděpodobně fakt, že jste se dané činnosti pravidelně věnovali. Chcete se naučit španělsky, nebo zlepšit svou hru na klavír? Není nic jednoduššího, než pravidelné lekce zahrnout do svého plánu. Bez něj totiž často odkládáme tak dlouho, že se nakonec neodhodláme vůbec k ničemu.

4. Vyšší sebevědomí

Nedostatek sebevědomí je prý jedním z hlavních důvodů, proč je pro lidi těžké změnit svůj život. Dobrá zpráva je, že nemusíme čekat, až nám sebedůvěra nějakým zázrakem naroste. Už jen to, že každý den zvládneme vstát o trochu dřív, abychom si stihli připravit zdravou snídani nebo si zacvičili, nám dá pocit uspokojení a také energii k tomu, abychom v započatém pokračovali a postupně přidávali i další změny.

5. Méně stresu

Ne všechno v životě můžeme ovlivnit. Denní program je ale jednou z věcí, u kterých to možné je. Když budeme dodržovat rutinu, zbaví nás to mnoha zbytečných obav. Už se totiž nebudeme muset stresovat ohledně toho, že zase nestíháme a hoří nám tři termíny najednou. Jen činnost sama o sobě nám dá pocit kontroly a pomůže zůstat v klidu. Díky vyšší výkonnosti si také přestaneme vyčítat, že tolik nestíháme.

Ve své podstatě je životní řád jen o vědomém rozhodnutí žít svůj život tak, aby nám dlouhodobě přinášel radost, uspokojení a byl cestou ke splnění našich snů.

6. Splněné cíle

Naše sny a cíle jsou málokdy dosažitelné takříkajíc „na jeden zátah“. Úspěšní lidé si plní sny díky tomu, že na nich pracují krok za krokem, nejlépe každý den. Atlet je dobrý, protože každý den trénuje, stejně jako zpěvák či fotograf. Rozvinutí a dodržování rutiny, která je v souladu s našimi cíli, je jednou z nejjistějších cest vedoucích k úspěchu. Proto plánujte s ohledem na to, co v životě chcete dosáhnout, a malé kroky zakomponujte do svého programu ještě dnes.

Nezáleží na tom, jestli svůj denní plán budete plnit jen ve všední dny, nebo se v pondělí, středu a pátek bude lišit. Také je naprosto v pořádku vymezit si určitý čas na „nicnedělání“. Ve své podstatě je životní řád jen o vědomém rozhodnutí žít svůj život tak, aby nám dlouhodobě přinášel radost, uspokojení a byl cestou ke splnění našich snů.

foto: Shutterstock, zdroj: Skilled at life

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...