fbpx

Divadlo Gabriely Filippi hostilo předního českého odborníka na rodinné konstelace

Zveřejněno: 31. 3. 2018

Mohou fungovat konstelace jako terapeutická metoda? Hostem Léčivého divadla na pražské Lávce byl a mnohé na toto téma prozradil Jan Bílý. Jde o jednoho z největších odborníků na rodinné konstelace v naší zemi. Jeho metoda odhaluje tajemství v konstelacích systemických, rodinných, sourozeneckých, ale i firemních.

I Jan na svých stránkách přiznává, že popsat tuto metodu a její principy pro někoho, kdo ji nezažil, je těžké. Hodinka ve společnosti Gabriely Filippi a umělců z představení Spirituální déšť snad k pochopení alespoň základních principů přispěla. Jan otevřeně hovoří o určitém mystériu konstelací, kdy lze snad jen odhadovat dosud neobjasněné funkce systemického pole, ve kterém cizí osoby obsazené do určitých rolí přijímají a sdělují pocity a informace, které nemohou znát (u rodinných konstelací jsou to například role otce, matky, sourozenců a podobně).

Související…

Jan Bílý o sultánovi, Šeherezádě a Jiříkově vidění
Jan Bílý

Konstelace jsou hlavně prožitkem

 

Nepřekvapí tedy jistě ani Janův závěr, že v konstelacích je důležitější prožitek než samotné pochopení v rovině logické. Kdo zhlédne video se záznamem z celé besedy, může si průběh alespoň trochu přiblížit. Jan s pomocí diváků z publika předvedl totiž i jednoduché příklady konstelací, které prokážou důležitost rituálů, například přechodu chlapce v muže či budování sebevědomí dívky skrze otce pro její budoucnost ženy.

Zkušenost s konstelacemi mnohým pomohla pochopit určité životní situace, zbavit se „kleští“, které je svíraly ve vztazích, naučit se lépe chápat sebe sama.

Od dob, kdy se metoda konstelací v Čechách objevila poprvé, počet těch, kteří tuto terapii vyzkoušeli, narostl do tisíců. Mnohým tato zkušenost pomohla pochopit určité životní situace, zbavit se „kleští“, které je svíraly ve vztazích, naučit se lépe chápat sebe sama. Gabriela i Jan, který má i nově zkušenosti z divadelních prken, aktuálně z divadla V Dlouhé, si jsou jisti nejen terapeutickou, ale i uměleckou působností konstelací.

A pokud mluvíme o vztazích, nutně do konstelací prosáklo složité, ale věčné téma lásky. Jan za svou praxi dospěl k poznání, že láska nemá "protisílu", připomíná přitom například sílu gravitace. I jeho osobní pohled naznačuje, jak těžké je reflektovat hloubku vlastní konstelace. To známe asi všichni – druhým se vždy radí lépe.

Tři fáze života

Během sledování videa se mimo jiné dovíte o okamžicích, které prožívá každé dítě s rodiči, aby mohlo harmonicky projít třemi základními fázemi života, tedy narozením do systému rodiny, pak fází prožitků takzvané kmenové duše a obdobím esenciální duše, kdy je vlastní "já" samo sebou a mělo by být schopno dávat více svobody sobě i druhým.

A pokud vás systemické konstelace nepřesvědčí, je určitě smysluplné si připomenout známé úsloví: „Jsou věci mezi nebem a zemí...“ Sám Jan Bílý připomíná důležitost harmonie mezi světlým a tmavým, veselým a smutným. A koneckonců, proč by to mělo být s poznaným a nepoznaným jiné.

foto: Tomáš Gnosis Snop, zdroj: Léčivé divadlo

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...