fbpx

Zveřejněno: 2. 2. 2018

Jak docílit toho, aby se člověk necítil sám, opuštěn a izolován  od okolního světa? Pomoci může rituál nazvaný Kmenové konstelace o hledání svých kořenů. Při tomto hledání se má totiž začít právě u kmene. Rituál pořádají lektoři Světla Hoření a Ivo Janeček a proběhne už v neděli 4. února v Praze.

Najít svůj kmen znamená podle lektorů získat zázemí na celý život. První krok je podle nich na každém z nás. "Když budete na změnu jen čekat, vaše spokojenost neporoste," říkají.

"Vzpomeňte si, kolik denně potkáte lidí, kteří vás nevnímají. Když jim chcete sdělit něco, co je pro vás důležité, dívají se na vás buď s nepochopením, nebo už vás dávno přestali poslouchat. Nemluvíte totiž řečí jejich kmene," popisují situaci, kterou asi zažil každý z nás. "Existuje mnoho lidí, kteří jsou ve svém životě samotní. Nemají podporu svých rodičů, chybí jim sdílení zkušeností uvnitř jejich rodu a postrádají zázemí svého kmene."

Setkání s podobnými osudy

Světla a Ivo podotýkají, že není v moci každého osamělého člověka, aby svoji situaci změnil. Je však možné začít se potkávat s lidmi, kteří vidí svět podobnýma očima. "S takovými, se kterými sdílíte podobné hodnoty, ne jen pouhé zájmy a cíle. S takovými, se kterými můžete trávit uvolněně svůj čas a beze strachu být otevření a sami sebou."

Na Kmenových konstelacích byste se zkrátka měli potkat s lidmi, kteří vás dokáží vyslechnout bez odsouzení a podpořit vás ve vašem směřování. "Součástí každého kmene jsou muži i ženy. Proto je tato rovnováha zachována i mezi námi lektory," dodávají Světla s Ivem. A připomínají, že dřív lidé v kmenech žili, vznikaly kmenové osady, z nichž se utvářela širší společenství. Proč tedy něco podobného nezažít i dnes? Třeba už v neděli.

foto: Pexels, zdroj: Kmenové konstelace

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...