fbpx

Depresi může vyléčit zdravé jídlo 1 fotografie
K odkyselení organismu je dobré používat jen kvalitní tuky jako olivový nebo kokosový.

Dlouhodobá sklíčenost je často spojována s nedostatkem důležitých chemických látek v mozku. Výzkumy však naznačují, že některé typy deprese jsou způsobeny překyselením organismu.

Zveřejněno: 7. 6. 2018

Jednou z tradičních hypotéz vzniku deprese je předpoklad, že pacienti trpí nedostatkem monoaminových neurotransmiterů v těle, což vede k nízké hladině serotoninu, noradrenalinu a dalších potřebných látek v mozku. Avšak věda přináší stále více důkazů o tom, že některé formy deprese mohou být spojeny s dlouhodobým zánětem v těle, jehož nejčastější příčnou je překyselení organismu neboli acidóza.

Související…

Jsem malířka, provokatérka, máma od dětí i smutná Amazonka
Hana Raiskubová

Nová studie publikovaná v Journal of Clinical Psychiatry podporuje předpoklad, že zánět v těle může hrát významnou roli při vzniku deprese. Tento rozsáhlý výzkum probíhal na 14 275 lidech, kteří v letech 2007 až 2012 vyplňovali speciální zdravotní dotazníky a zároveň jim byly brány vzorky krve. Bylo zjištěno, že jedinci s depresemi měli o 46 procent vyšší hladiny C-reaktivního proteinu (CRP), což je látka, jejíž hladina se v krvi zvyšuje při zánětlivých onemocněních. Další výzkumy ukázaly, že jejich mozek vykazuje vyšší stupeň inflamace neuronů.

A znovu lepek

Nejlepší a nejefektivnější způsob, jak bojovat s překyselením a následnými záněty, je změna způsobu stravování. Právě nezdravé jídlo nás dostává do této šlamastiky, proto se snažte vyhýbat smaženým „lahůdkám“, sodě, bílému chlebu a pečivu, margarínům, cukru a sladkostem, sádlu a červenému masu. Naopak mezi „protizánětlivé“ potraviny patří zdravé oleje, tmavá listová zelenina, ořechy, čerstvé bylinky, tučné ryby a česnek. 

Uznávaný americký neurolog David Perlmutter zdůrazňuje ve své knize Moučný mozek, že některým jedincům může při depresích pomoci bezlepková dieta: „Jsem přesvědčen, že gluten je novodobý jed a že výsledky výzkumu, které o tom svědčí, přimějí i další lékaře, aby si to uvědomili a podívali se na poruchy mozku z širší perspektivy. Nadějné je, že když teď víme, co za různorodými nemocemi stojí, můžeme je léčit a někdy i úplně porazit pomocí jednoduchého předpisu: bezlepkové diety.“ 

Zánět v těle zhoršuje také chronický stres, proto se snažte najít způsob, jak se s ním vypořádat. Pomoci může například meditace, procházka v přírodě či dechové cvičení, které byste měli provádět každý den po dobu 10 až 20 minut.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...