fbpx

Podle průzkumů se člověk kvůli navigacím ve městech hůř orientuje. Nedokáže totiž vnímat, kudy chodí. Okolí se dá ale zažít i s navigací

Zveřejněno: 20. 1. 2019

Pohyb po neznámém městě, ve kterém potřebujeme najít určité místo, je s chytrým telefonem a příslušnou aplikací záležitostí naťukání adresy a občasného sledování pokynů a mapy. Víme ale potom, jak jsme se na místo vlastně dostali?

GPS aplikace nám zjednodušují život, ale pokud je používáme často, vlastně ani nevíme, kudy jsme jeli, a bez pomoci našeho chytrého zařízení bychom jen těžko našli cestu zpátky. Na místě je klíčová otázka: Činí nás samotné navigace horšími v hledání správné cesty? Výzkum ukázal, že tomu tak skutečně je. Krabička, která nás dovede, kam potřebujeme, je ale výborný pomocník. Jde o jakousi technologickou „protézu“, která některým z nás kompenzuje špatnou orientaci.

Výzkum prokázal, že mobilní navigační zařízení zhoršují naši schopnost najít cíl cesty.

Samotné hledání cesty z bodu A do bodu B je úkolem, jehož plněním se zabývají vědci z různých oborů dlouhodobě. Zajímá je, jak člověk pracuje se známými orientačními body v kontextu větších vzdáleností a jak si do toho kontextu vsazuje nové body. Například Eskymáci čelí zasněženým, topograficky jednotvárným krajinám, takže musejí dávat pozor na jemné podněty, jako je tvar sněhových závějí a směr větru. Až do příchodu zařízení GPS tyto kultury neměly představu o tom, co to znamená se ztratit.

Bez integrace s okolím

Výzkum prokázal, že mobilní navigační zařízení zhoršují naši schopnost najít cíl cesty. Mobilní rozhraní uživatelům umožňují lepší prostorovější orientaci než vlastní pohyb krajinou a papírové mapy. Navigační zařízení ale zároveň zhoršují prostorové vnímání, schopnosti najít cíl a snižují vlastní povědomí o okolním prostředí.

cestovatel 581200612

Co dřív? Foťák, nebo navigaci? Dá se to skloubit


Lidé si s nižší pravděpodobností zapamatují trasu, bez GPS zařízení cestují dále a v navigaci chybují. Zatímco cestování podle orientačních bodů a papírové mapy vyžadují sledování okolí, GPS navigace se bez toho vlastně obejde, stačí plnit pokyny a není třeba interagovat s okolím.

Nemusíme se soustředit na zapamatování si trasy nebo názvů míst, která míjíme. I s navigací můžeme vnímat okolí.

To vše neznamená, že navigace je špatná. Přirozená démonizace těchto zařízení může být formou takzvané „etnonostalgie“, která souvisí s odmítáním technologického pokroku. Mnoho našich zkušeností je zprostředkováno technologiemi. Řidiči používají auta, lovci zbraně a mnozí z nás jsou neustále přikováni ke smartphonům. Technologie se staly prostředím, ve kterém se odehrává podstatná část našeho každodenního života.

Související…

Kvůli technologiím klesá u lidí schopnost koncentrace. A snižuje se i IQ
Kateřina Hájková

Už v článku z roku 1997 geograf Robert Downs tvrdí, že nové prostorové technologie nemusí nahradit geografické myšlení, ale slouží spíš jako protéza doplňující naše vnímání prostoru. GPS nám může škodit v tom, jak ji používáme. Nové technologie nám umožňují rychle a snadno objevovat nové krajiny, a to i ve fyzickém slova smyslu. Nemusíme se tedy soustředit na zapamatování si trasy nebo názvů míst, která míjíme. I s navigací můžeme vnímat to, co je kolem nás. A GPS navíc může pomoci vnímat okolí i zrakově postiženým, kteří mají problém s prostorovou orientací.

foto: Shutterstock, zdroj: TheNextWeb

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...