fbpx

Zveřejněno: 27. 7. 2017

Internet věcí nám přináší v podstatě neomezené možnosti přímého napojení naší fyzické reality na počítačové systémy. V roce 2020 by podle expertů mohla databáze těchto propojených zařízení čítat desítky až stovky miliard samostatných objektů. V průměru vychází na jednoho člověka asi tak 20-30 takových chytrých zařízení, nebo chcete-li senzorů. A představte si, že je navíc všechny bezchybně řídí umělá inteligence, která se poučí ze svých chyb pomalu dřív, než je udělá.

Výrazem internet věcí (v angličtině Internet of things – IoT), který byl poprvé použit už v roce 1999, lze zjednodušeně definovat infrastrukturu informační společnosti. Vzájemná interakce bezdrátově propojených zařízení, pod kterou si můžeme představit prostý sběr a výměnu dat, s sebou přináší především zvýšení efektivity a přesnosti procesů a s tím samozřejmě i spoustu souvisejících ekonomických benefitů.

chytre naramky shutterstock 439691785

IoT možná využíváte i vy už dnes. Chytré náramky, které vám hlídají životní funkce, jsou skoro běžnou záležitostí.

Pomoc v domácnosti, kterou oceníte 

Díky IoT dnes můžeme dálkově ovládat pomocí poměrně jednoduchých aplikací například elektronické prvky naší domácnosti či auta. V průmyslu lze mnohem efektivněji řídit výrobu, distribuci a následně tak třeba i spotřebu energií. Určitě budete znát někoho, kdo sleduje skrze hodinky či speciální náramky při tréninku funkce svého těla (a pak je dál analyzuje v různých aplikacích svého mobilního telefonu), nebo možná sami používáte doma chytrou váhu, která vám hlídá cholesterol. Běžně se například instalují biočipy pro hospodářská zvířata nebo senzory, díky nimž lze lépe využít závlahy v době sucha.

Pokud patříte mezi ty, kteří se nemohou dočkat, až si domů ponesou robota, který se bude starat o celou domácnost, můžete si už teď pořídit chytré zařízení od Amazonu. Vypadá jako běžný reproduktor, ale umí mnohem víc. Stane se vaším osobním majordomem 21. století. Navíc nemusíte mít ani strach o kompatibilitu s vaším mobilním telefonem.

Efektivní využití času

Výborným příkladem využití chytrých zařízení tohoto typu je dnes často zmiňovaný a EU podporovaný koncept Smart Cities, zajišťující co možná nejefektivnější využití veřejných služeb. S ambicí zlepšit kvalitu života ve městech celého světa nabízí v dnešní zrychlené době poměrně nekonfliktní řešení problémů. Dokážete si představit, že už nikdy nebudete muset dlouhé minuty kroužit ulicemi ve snaze zaparkovat, abyste pak ještě drahocenný volný čas zbytečně vystáli ve frontě?

internet veci shutterstock 468787469

Vyřizování logistiky bude IoT v budoucnu mnohem jednodušší.

Internet věcí všude kolem nás

V budoucnu se internet věcí bude dále rozšiřovat do všech oblastí, jejichž základní potřebou je rychlá adaptace na změny prostředí. Na mysli tím máme logistiku všeho druhu, fungování zabezpečovacích systémů, ale třeba i obyčejné dálkové odečty energií. Už dneska se kvůli IoT staví speciální digitální sítě nové generace – jednotlivá zařízení v nich zapojená budou nezávislá na elektrickém proudu a umožní se tak například provoz celého systému na bateriích.

V Čechách máme v oblasti IoT sítí hned několik provozovatelů – o téměř stoprocentním pokrytí mluví T-Mobile ve spolupráci se Simplecell, pozadu nejsou ani České radiokomunikace a tento týden se do boje přidal českobudějovický poskytovatel internetu Starnet. O tom, že IoT je v Čechách velkým tématem, svědčí i to, že na podzim se v Praze bude konat světová konference na toto téma.

Autor: Martina Tůmová

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...