fbpx

Sexuolog Jaroslav Zvěřina vysvětluje, proč se z manželství vytrácí intimita

Zveřejněno: 24. 4. 2018

Manželství bez sexu už není tématem, které patří do složky "tabu". S tím, za co se dříve styděli, se lidé dnes svěřují psychologům, sexuologům i přátelům. A nejde o to, že by se ze vztahu vytratila láska. Mnoho manželských párů se (duševně vzato) miluje, ale nemají sex. Příčinou může být i nejistota při naplňování manželských rolí. Sexuolog Jaroslav Zvěřina dodává, že lidé vlastně už moc nevědí, jak má takové manželství vypadat a co obnáší.

Když je problém se sexem, často se jako první ukáže na stres. To je ale například podle vztahové konzultantky a koučky Donny Flaggové slabá výmluva. „Jaký stres? Vždyť lidé touží po lásce, která má od stresu pomáhat. Stejně jako sex. Potřebujeme vztahy, které posilují naše životy, potřebujeme milovat a být milováni, učit se jeden od druhého, sdílet společné zážitky, rozvíjet se a růst. O tom by měla být láska. Mělo by to být příjemné. Tak kde se tam bere stres?,“ ptá se na stránkách Psychology Today.

Související…

Kde se bere plastická sexualita žen?
Luboš Heger

A odpovídá si, že problém zřejmě bude v sociálním modelu manželství. Existuje mnoho pravidel, která manželé musí dodržovat. A pokud je role manžela či manželky vynucená, může vést ke ztrátě chuti a odhodlání v ní dále setrvávat. A nechce-li dotyčný opustit partnera či rodinu, může se to nepříznivě projevit ztrátou chuti na sex.

zverina

Lidi už dnes nevědí, jak má partnerství muže a ženy v manželství vypadat, říká Jaroslav Zvěřina

Sexuolog Jaroslav Zvěřina rovněž tvrdí, že nechuť k sexu může souviset s rolemi v manželství, ale příčinu vidí trochu jinde. „Nemyslím, že je to velkým množstvím pravidel, může to být naopak jejich klesajícím počtem a nejistotou v jejich aplikaci,“ vysvětluje. Podle Zvěřiny už vlastně lidi nevědí, jak má takové partnerství muže a ženy vypadat. Domnívá se, že to nejpodstatnější, čím moderní manželství trpí, je jeho klesající popularita v heterosexuálních vztazích. „Tento proces je spojen s rostoucí nedůvěrou mezi manžely a partnery a také s nejistotou ve vlastní sexuální roli,“ dodává.

Pozor na přestávky

To, že v manželství neumíme plnit své role, včetně té sexuální, ohrožuje nejen nás, ale také tradiční rodinu. Podle statistik končí víc než 50 % manželství rozvodem. To ale nezahrnuje páry, které po sňatku žijí dál ve vztahu bez lásky a sexu. Ve skutečnosti by tedy procentuální vyjádření rozpadlých vztahů bylo možná ještě mnohem vyšší. „Hodně málo toho také víme o vysoké ‚rozchodovosti‘ nesezdaných párů,“ potvrzuje Jaroslav Zvěřina. „Touto nízkou soudržností párů je ohrožena stabilita rodiny a výrazně poškozovány jsou také děti, pokud je dvojice má,“ dodává.

Žádná dvojice nemůže romantickou erotickou fascinaci udržet do nekonečna. Sexuální styky se proto konají také z jiných než láskyplných motivů.

Co tedy dělat, aby láska a sex nevymizely z manželských ložnic? Netrvejte nutně na romantických představách. Potom vás nebude mrzet, že zamilovanost se vytratila. To je ostatně podle Jaroslava Zvěřiny oblíbený argument k odmítání partnerského sexu. Sex se ale v párech nekoná jen z lásky. „Žádná dvojice nemůže romantickou erotickou fascinaci udržet do nekonečna. Sexuální styky se proto konají také z jiných než láskyplných motivů. Třeba ze zvyku, soucitu, vděčnosti a podobně,“ vysvětluje. „Má-li partnerský vztah v intimní sexualitě vytrvat, musí se intimní styky realizovat pravidelně. Největším nepřítelem partnerského sexu jsou dlouhé přestávky v intimitě,“ dodává.

foto: Profimedia, Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...