fbpx

Indie mě uchvátila. Je jako jiný vesmír, říká průvodkyně Dalších 10 fotografií v galerii
Zdroj: Archiv Jany Křížové (se svolením)

Průvodkyně CK Radynacestu.cz Jana Křížová se specializuje na Egypt a Indii. V rozhovoru nám mimo jiné prozradila, čím je specifická egyptská kuchyně, proč pobyt v Indii mění lidi a co zajímavého se jí stalo v pyramidě v Gíze

Zveřejněno: 13. 11. 2022

Janu Křížovou zajímalo cestování už v dětství. Na gymnáziu si pak řekla, že by si jím chtěla vydělávat. „Ukazovat ostatním krásná místa, přednášet jim o historii i kultuře, vysvětlovat souvislosti… a zároveň se díky této práci dostávat do neznámých koutů světa je splněný sen, který mě žene dopředu,“ říká průvodkyně cestovní kanceláře Radynacestu.cz, která takto jezdí s turisty do zahraničí již 18 let. Za tu dobu navštívila téměř celý svět, nicméně jakožto milovnice starověkých civilizací se začala v posledních letech specializovat na Egypt a Indii. Právě o těchto dvou zemích a jejich největších zajímavostech byl i náš rozhovor.

V posledních letech své kariéry se nejvíc specializujete na Indii a Egypt. Kdybyste měla vypíchnout jednu až dvě věci, co na těchto zemích máte nejraději?

Egyptská historie a kultura mě fascinovaly už od útlého dětství, kdy jsem hltala všechny dokumenty profesora Hawasse i tehdejšího ředitele Českého egyptologického ústavu, profesora Miroslava Vernera. Takže u Egypta je to rozhodně jeho historie. Indie je zase úžasná svojí pestrostí. Už jsem tam byla více než dvacetkrát a pokaždé, když tam přijedu, mě dokáže řada věcí překvapit. Indie je krásná, barevná, je to mix všech možných náboženství a kultur. Je také v mnoha případech extrémní, a to jak pozitivně, tak negativně. Řada mých klientů se domů vrací s úplně jinými názory, než se kterými do Indie přijela. Je to opravdu země, která mění lidi. Vím, že spousta turistů se do Indie bojí jet, ale já si myslím, že je dobré "to vidět". Navíc tam najdete mnoho úžasných památek, krásnou přírodu a samozřejmě skvělou kuchyni.

Když se řekne Egypt, každému se vybaví hlavně pyramidy. Jaké další zajímavosti ale nabízí?

Ano, tři slavné pyramidy v Gíze zná každý, ale jen pyramid je v Egyptě asi sto. Úžasný je samozřejmě i Luxor s nepřeberným množstvím památek na východním i západním břehu Nilu, kde najdeme například chrámový komplex v Karnaku nebo slavné Údolí králů s hrobkami těch nejvýznamnějších faraónů Nové říše. Já osobně jezdím moc ráda do Asuánu, nejjižnějšího egyptského města, kde je Nil ještě krásně modrý, kontrastující s okolní pouští i blízkou zelení. V jeho blízkosti je také dobře zachovalý chrám bohyně Eset ve Fílé, Asuánská přehrada a o kus dál i unikátní chrámy v Abú Simbelu. Zajímavou alternativou mohou být i egyptské oázy, v čele s největší oázou Fajjúm. V její blízkosti je pak i slavné Údolí velryb, nebo třeba Sinajský poloostrov s raně křesťanskými památkami.

Řada mých klientů se domů vrací s úplně jinými názory, než se kterými do Indie přijela. Je to opravdu země, která mění lidi.

Popravdě jsem nikdy neslyšela o egyptské kuchyni. Čím je specifická a na jaké dobroty se v ní můžeme těšit?

Egyptská kuchyně je velice podobná kuchyním sousedních zemí Blízkého východu. Základní potravinou je rýže, luštěniny, lilek, olivy a případně kuřecí a hovězí maso. K snídani si dáte falafel, skvělý feta sýr a chlebové placky, k hlavnímu jídlu je vždy dostatek takzvaných mezze, tedy předkrmů, jako je sezamová pasta tahini, hummus nebo třeba uzené lilky. K tomu patří rýže a grilované kuřecí nebo mleté hovězí maso. Ještě bych zmínila polévku molokchia, ta je pro Egypt opravdu typická. Vzdáleně připomíná špenátovou polévku, ale jedná se o listy jutovníku vařené s česnekem. Vždy se také těším do Alexandrie, kde mají skvělé ryby a mořské plody.

Vraťme se ještě k Indii. Kdy jste tam poprvé byla a co vás na této zemi nejvíc překvapilo?

Do Indie jsem se dostala poprvé v roce 2012, kdy jsem tam cestovala soukromě a projela velkou část severu. Jela jsem už jako poměrně zkušený cestovatel, měla jsem o Indii hodně načteno, takže jsem věděla, do čeho jdu. Stejně vás ale vždy překvapí indická mentalita a takový ten typický indický chaos. Nicméně nejsilnějším zážitkem pro mě bylo určitě Váranásí a jeho gháty, tedy nábřeží se schodištěm, kde se odehrává mnoho rituálů a obřadů, včetně spalování těl zemřelých. Ani se to nedá popsat, musíte to vidět. Dále mě naprosto uchvátil Ladakh a jeho nádherná příroda a také překrásné paláce a památky Rádžastánu.  

Oficiální indické turistické heslo "Incredible India" naprosto přesně vystihuje podstatu země, protože Indie opravdu je "neuvěřitelná".  

O Indech se říká, že jsou dost svérázní. V čem se podle vás nejvíc liší indická mentalita od té středoevropské?

Nevím, jestli se to vůbec dá srovnávat. Někdy si v Indii připadáte, že jste přijeli do úplně jiného vesmíru. My Češi jsme většinou praktičtí, organizovaní a disciplinovaní lidé. Na to můžete v Indii zapomenout, tam vládne chaos. Indové mají všeobecně jinou představu o čase, pořádku a vlastně o všem. Často se stává, že tam na něco jen nevěřícně zíráme, a přijde Ind, pokrčí ramena a řekne: „To je prostě Indie.“ Je to vlastně univerzální odpověď na všechno.

Zároveň i díky tomu mě Indie pořád tak baví, po tolika letech cestování začnete být k určitým věcem trochu otupělí. Zároveň ale musíte být v Indii pořád ve střehu, neustále se tam něco děje, před očima vám probíhají pestrobarevné obrazy věcí, které neuvidíte nikde jinde na světě. A to je i to, co často svým klientům říkám: „Jen se tady na chvíli posaďte a dívejte se.“ Myslím, že oficiální indické turistické heslo "Incredible India" naprosto přesně vystihuje podstatu země, protože Indie opravdu je "neuvěřitelná".  

Co by každý, kdo chce jet do Indie či Egypta, měl rozhodně předem vědět?

Myslím, že většina Čechů má určité povědomí o tom, jak to v Egyptě funguje. Spousta lidí tu byla na dovolené u moře, nebo navštívili třeba Tunisko, Jordánsko nebo Maroko, kde je to podobné.

Indie je vzdálenější, exotičtější, tajemnější. Nicméně v obou případech je třeba připravit se na to, že jste vždy středem pozornosti. Obzvlášť v Indii, pokud vám na ulici nebudou chtít něco prodat, tak se s vámi budou chtít alespoň vyfotit. Někdy se klidně seřadí i fronta zájemců o fotku se "zápaďákem". O indické mentalitě už jsem mluvila. Samozřejmě i na to je třeba se připravit, a hlavně všechno brát s klidem a humorem. Nelze přijet do Indie a očekávat, že tam věci fungují stejně jako v Evropě, protože prostě nefungují. Ale není třeba se bát, se správným průvodcem vše proběhne hladce.

Můžete s námi sdílet nějaký nezapomenutelný zážitek, který se vám stal, ať už při návštěvě Egypta či Indie?

To bychom tady byli asi dlouho. Nezapomenutelných zážitků mám opravdu hodně a občas jimi opepřuji výklad na zájezdech. Můžu začít třeba pravou kašmírskou svatbou, která trvala skoro týden, a týden jsem se z toho vzpamatovávala. Nebo zážitek, kdy jsme se skupinou ve Zlatém chrámu v Amritsaru vyfasovali nože a prkénka a šli jsme krájet cibuli do společné kuchyně. Na kolegovi, který sikhům rozléval vodu, mohli všichni místní oči nechat. Také bylo zajímavé, když nám v nitru Cheopsovy pyramidy vypadl proud... toho nezapomenutelného bylo opravdu hodně, jak už to na cestách bývá. 

foto: Archiv Jany Křížové (se svolením), zdroj: Autorský článek

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...