fbpx

Když sex nefunguje, jde hlavně o absenci dovedností, říká jediná česká sex koučka 1 fotografie
Zdroj foto: Poskytla Julie Gaia Poupětová

S Julií Gaiou Poupětovou, naší první a jedinou sex koučkou, o věrnosti, sexualitě miminek i o tom, že orgasmus může být bránou do jiných světů

Zveřejněno: 17. 4. 2023

Tvrdí, že jejím cílem je, aby lidé mohli rozvíjet svoje pozitivní sexuální já a svoje silné stránky. „Sex neberu jako tečku za větou, ale pro mě je důležitá celá ta věta. Zaměřuji se na pozitivní sexuální edukaci. Pro výkon profese známé ve světě pod názvem Sex Educator mám zatím jako jediná v ČR vzdělání i certifikát.“

Jak jste se k této profesi dostala?

Zpočátku to bylo úsměvné, protože se mě lidé ptali, co dělám normálně. Práci sex kouče brali jen jako mého koníčka.

Vystudovala jsem klinickou biologii a vývojovou imunologii na Přírodovědecké fakultě UK a poté pracovala v marketingu a byznysu. Pak jsem hledala, co dál, a dostala se na výcvik k Marilyn Atkinson, studentky významného psychologa Miltona Ericksona a zakladatelky Ericson College v Kanadě.  Stěžejní pro mě bylo i studium práce a výzkumů Martina Seligmana, zakladatele pozitivní psychologie. Přišel s progresivním přístupem, že zabývání se minulostí je méně účinné než učit lidi dovednosti, které je vybaví pro zvládání stresových situací v přítomnosti a budoucnosti. To je to nejdůležitější.

Jak jste to skloubila se sex koučinkem?

Nejdůležitější sdělení, které se teď snažím lidem předat, je to, že když něco nefunguje, jde o absenci dovedností, protože postoj „nějak se to urovná samo“ nefunguje. Chybí nám konkrétní dovednosti, abychom mohli žít šťastné sexuální životy, a tím rozhodně nemyslím různé sexuální praktiky. V oficiálním systému zatím nemáme šanci se tyto dovednosti naučit. Prostřednictvím řady diagnóz existuje patologizovaná symptomie, tzn., že se nálepkují a dávají se diagnózy. Z mého pohledu jde ale často hlavně u neorganických poruch o absenci dovedností, kompetencí a ne o diagnózy.

My máme s manželem otevřený vztah. Jsem s ním 12 let a s dalším partnerem už 10. rok. Vlastně jsem tedy věrná dvojnásobně, než je běžný standard.

Do tzv. „rozvojového koláče“, což je takové mé schéma výuky, patří dovednosti v oblasti technik, komunikace, funkční anatomie a udržitelnosti vztahu, čili mj. se zabývám i tím, jak vztah udržet dlouhodobě. To vše je třeba kontinuálně rozvíjet a v rámci každého tréninku se zabýváme rozvojem všech těchto dovedností. Pracujeme s lidmi v přesahu a záběr je ve všech těch čtyřech oblastech.

Co je první, nejdůležitější krok?

Stud, a týká se to všech rovin. Od narození až po smrt jsme sexuální bytosti, a tak jsem vytvořila i kurz Sexualita miminek. Následovalo pobouření a přitom to nebylo o těch miminkách, ale o tom, že mezi maminkou a malým dítětem funguje jakési bezdrátové spojení, a když matka cítí stud, pak tento vzorec přenáší i na své dítě. Ten se pak spouští ve chvíli, kdy si dítě ve 3 nebo 4 letech začne sahat na své genitále.

Účastním se sexuologických konferencí, ale nikdo z těch, co v naší republice pracují se sexualitou, nemá speciální výcvik na práci se studem. Podle mě to přitom má velké opodstatnění. Vezměte si například způsob, jakým probíhá sexuální výchova na školách. Nikdo z lektorů nemá výcvik vědomé práce se studem a nerozumí dynamice jeho fungování. A tak nechtěně vlastně stud u studentů aktivují a tím ho posilují a potvrzují.

Jak pojímáte partnerskou věrnost?

Pro každého to znamená něco jiného. My máme s manželem otevřený vztah. Jsem s ním 12 let a s dalším partnerem už 10. rok. Vlastně jsem tedy věrná dvojnásobně, než je běžný standard. Říkat si vzájemně pravdu je pro mě priorita, protože zdraví je pro mě fakt velmi důležité. Otevřený vztah ale není nic, co bych doporučovala každému. Děti nemám.

Žárlivost je soubor strachů a vždycky je důležité, které strachy se přitom objeví. V našem případě je to tak, že lidi, kteří jsou kolem nás a sdílejí s námi sexuální zážitky, dobře známe. Je to jistější a lepší než skrývaná mnoholetá nevěra, která vztah doslova vysává.

Tantra je dnes u nás pojímána čistě jako zkušenostní záležitost, kterou je ale podle mě třeba vyvažovat i kognitivním učením a znalostmi. Jsem zastáncem rovnováhy a mistrovství je ovládat obojí.

Sex, resp. orgasmus, může také fungovat jako brána do jiných světů…

Ano, můžete se dostat do stavu, že ulítnete úplně někam jinam, a najednou je to i duchovní práce, práce s energiemi a sebekoučink. Je to naplnění něčeho, co ani nejsme schopni definovat, ale když to zažijeme, víme to. Proto říkám, že sex není pudová záležitost. Pudy vás nepříjemnými pocity tlačí, abyste v organismu něco srovnali do rovnováhy, zatímco sexualita je motivovaná pozitivně, protože se těšíte na něco, co se vám líbilo.

Největší „aha efekt“ lidí, kteří přicházejí na naše semináře, je, že vidí, že svoji sexualitu mohou ovlivnit mnohem víc, než si dosud mysleli. Samozřejmě to není hned a je to spojené s osobnostním, partnerským a duchovním růstem. Pokud chcete, můžete při tom zapojit i práci čaker, ale většina lidí si spíš přeje pracovat s energií vzrušení ve spojení s partnery a tak, aby jim to společně fungovalo.  

Jací lidé k vám přicházejí?

Jednak ti, kteří se chtějí rozvíjet kontinuálně, a poté hlavně ženy, které řeší svoje sebevědomí. Zajímá je, jestli jsou dobré milenky, jak případně předejít nevěře partnera, jestli svého muže dostatečně přitahují atd., což souvisí s tím, jaký mají vztah k sobě samým a svému tělu. Řada žen se zajímá hlavně o to, jak potěšit muže, ale málo se zajímají o vlastní orgasmicitu. Po deseti letech konání našich kurzů je však už vidět průlom v tom, že se na nich mluví otevřeně a nikdo neodchází pohoršený. U mužů je to tak, že skoro polovina z nich přichází až tehdy, když už je krize a partnerka od nich odchází nebo jsou po rozchodu. To je nám s kolegyní pak většinou hodně líto. Ale těžko je můžeme nutit přijít dřív, že?

Jaké semináře či kurzy vlastně nabízíte?

Například Orgasmická žena, Umění potěšit muže, Umění ženské svůdnosti a Umění vnitřní milenky. Pak máme mužské semináře a také párový dvoudenní seminář a večerní tříhodinový líbací kurz. I tam, doslova z hodiny na hodinu, lidé dokážou úplně změnit svoje postoje a energii. Jednou přišla paní, která prý k Vánocům dostala voucher, a nechtěla ho nechat propadnout, na začátku byla pěkně napružená, chudák partner, ale pak odcházela celá rozzářená. Měli bychom je asi fotit „před“ a „po“.

Jaký je rozdíl mezi vaší cestou a tantrou?

Tantra je dnes u nás pojímána čistě jako zkušenostní záležitost, kterou je ale podle mě třeba vyvažovat i kognitivním učením a znalostmi. Jsem zastáncem rovnováhy a mistrovství je ovládat obojí.

Pro rozvoj a učení se dovednostem jsem založila Sex coaching and education academy, přes jejíž web se lidé můžou přihlásit na živý kurz nebo do řady online kurzu, kde si můžou v pohodlí doma sami nebo s partnery zkoušet řadu cvičení a rozvíjet se. Anebo mohou sledovat naše vysílání Sexcafé na youtube. Každý týden přidávám nové video. V současné době také vytvářím systematický výcvik a edukační systém pro další sex kouče s nutnými standardy. Zároveň k tomu píšu knihu, v níž shrnu svoje pojetí sexuální edukace. V podstatě je už téměř hotová.

Související…

Když mi otevřeli hrudník, unikla ze mě životní energie, říká Michal Viewegh
Věra Keilová

foto: Poskytla Julie Gaia Poupětová, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...