fbpx

Zveřejněno: 3. 7. 2017

Být zdravotní sestrou je zodpovědné, často stresující a finančně ne zrovna dobře ohodnocené povolání. Pokud má ale taková zdravotní sestra laskavé srdce tak jako Vendula Koupilová ze Senice na Hané, pak její zaměstnání nekončí po pracovní době v ordinaci. "Vendulka se věnuje pacientům i mimo ordinaci, a to přímo u nich doma," říká Vendulčina sestra, která ji na titul Laskavec, jenž uděluje Nadace Karla Janečka, niminovala.

Vendula Koupilová jezdí za svými pacienty v okolí Senice na převazy, píchá jim injekce, vyzvedává léky nebo zařizuje věci na úřadech. "S pacienty mluví a navozuje u nich doma pozitivní atmosféru," říká starosta Senice na Hané Michal Tichý s tím, že takový přístup oceňují hlavně starší osamělí lidé.

Podle své sestry bere Vendula Koupilová své zaměstnání mimo pracovní dobu jako samozřejmost. "Vendulu přitom nezajímá, kolik času, energie a peněz tyto aktivity stojí," dodává její sestra Dominika. "Jsem přesvědčená, že právě laskavost je její největší vlastnost a dar, který má. Udělat dobrý skutek pro ni není povinností, ale posláním."

Vendula si navíc každý rok bere dvoutýdenní dovolenou, aby se jako zdravotnice zúčastnila dětského tábora, který pravidelně organizuje. I přípravě tohoto tábora věnuje podle své sestry spoustu svého volného času a energie.

foto: Nadace Karla Janečka

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...