fbpx

Zveřejněno: 8. 5. 2017

Také každé ráno pouštíte děti do školy s nepříjemnou obavou, aby se jim při přecházení silnice nic nestalo? Rodiče z Poříčí nad Sázavou mít tak velký strach nemusí. Každé ráno se tu o jejich děti postará Hana Vaňousová, která za každého počasí vstane, navlékne reflexní vestu a neodejde do té doby, dokud ve škole nezazvoní.

Mráz, déšť, ani vítr jí nevadí. Potkáte jí tu každý den. Za tři roky, co děti přes přechod převádí, nevynechala jediné ráno. A na Mikuláše je to právě ona, která k vestě oblékne i čertí růžky a rozdává dětem lízátka.

„Ze začátku mne lidi přehlíželi a říkala jsem si, proč to vůbec dělám? Postupem času jsme se ale začali zdravit a dnes z toho máme takovou tradici – popřejeme si hezký den,“ vypráví Hanka o svých začátcích. „Jsem 7 let v důchodu a pořád musím něco dělat,“ dodává.

To ale není všechno, co paní Vaňousová pro obyvatele Poříčí nad Sázavou dělá. Vytváří program také seniorům, se kterými pořádá taneční zábavy. „Líbí se mi, že se zapojují i lidí, co sotva chodí. Když se začne hrát, hůlky leží jen pod stolem a všichni vesele tančí,“ říká s radostí.

Za tuto službu ji obyvatelé středočeského městečka nominovali do projektu Laskavec, který organizuje Nadace Karla Janečka. Cílem projektu je hledat laskavé lidi a jejich nezištné laskavé skutky a ukazovat, že v naší společnosti existuje ztělesněné dobro.

Čtěte také: 

Děti potřebují laskavost, tvrdí učitel Jindřich Hašek

Lidé, kteří nezištně pomáhají, dostali první ocenění

Začínáte podnikat? Přihlaste se do programu Nadace Karla Janečka a učte se od nejlepších!

foto: Nadace Karla Janečka

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...