fbpx

Zveřejněno: 1. 5. 2017

Představte si třídu, kde jsou šťastné a spokojené děti, které se nadšeně hlásí a nebojácně odpovídají v hodinách matematiky. Učitel je pro ně vzorem a opravdovou autoritou. Není jen ztělesněním nepopulárních písemných prací, ale snaží se je připravit na opravdový život, odehrávající se za zdmi jejich školy. Takový je i historicky první Laskavec, učitel matematiky, fyziky a finanční gramotnosti, kterého Nadace Karla Janečka ocenila minulou neděli. 

„Před tři čtvrtě rokem jsem se dozvěděl nádherný příběh učitele matematiky a fyziky, který své děti učí mnohem víc než matematiku a fyziku. Pomáhá jim v jejich celkovém rozvoji, pomáhá je inspirovat,“ říká Karel Janeček, kterého pan Hašek zase inspiroval k tomu, aby se jeho nadace začala věnovat projektu, jenž bude oceňovat laskavé lidi za jejich laskavé skutky. Zvlášť, když se dozvěděl, že učitel financuje exkurze na zajímavá místa dětem ze sociálně slabších rodin ze svého učitelského platu. 

Děti hodiny s učitelem milují. „V životě jsem neviděla tak krásnou hodinu matematiky, kde se děti nadšeně hlásí a překřikují, že znají správný výsledek,“ řekla exklusivně pro Flowee k prvnímu nositeli titulu Laskavec managerka projektu Dominika Vrkotová. Děti se s učitelem mimo jiné společně domlouvají na mimoškolních exkurzích a hlasují o tom, kam se pojede. Pan učitel pak nelení a ve svém volném čase obvolává různé instituce a zajišťuje co nejlepší podmínky vzdělávacích výletů. Protože si sám z dětství pamatuje, jak bývaly exkurze dost jednotvárné, snaží se vzdělávání propojovat se zábavou.

Dopoledne výklad v České národní bance, odpoledne řádění v Laser Game. Takovýto pan učitel věnuje dětem spoustu volného času na úkor svého osobního volna. Pro představu – ročně šest až osm exkurzí, o prázdninách matematické tábory a o víkendech rafty… Ano, i takoví lidé mezi námi žijí. Lidé, kteří dělají něco navíc, kteří do svého povolání vkládají nadšení, radost a odvahu. 

Čtěte také: 

Odemkněte potenciál svých dětí: 3. díl

Chvála ničí sebevědomí dítěte, říká Naomi Aldort

Deset zásad kontaktního rodičovství

Mami, už dost! Jak opičí láskou neudusit puberťáka!

 

 

foto: Nadace Karla Janečka

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...