fbpx

Vybarvování mandal je osvědčené relaxační cvičení i způsob, jak se naučit soustředění a meditaci

Zveřejněno: 22. 4. 2018

Jejich relaxační potenciál je tak obrovský, že vybarvování dokáže předcházet i některým civilizačním onemocněním, které mají psychosomatický podtext. Zvlášť dobře působí například na děti s poruchami pozornosti.

Slovo mandala pochází ze sanskrtu a znamená kolo, kruh, potažmo magický kruh. Obvykle je spojována s východní kulturou, kruhové malby, obrazce a ornamenty jsou však známy napříč všemi světadíly a kulturami, včetně té naší. Vzpomeňte například na rosetová okna nad vstupem katedrál. Tibetští mnichové jsou známi svými sypanými mandalami, složitými obrazci na plachtách či přímo na podlaze vysypávanými obarvenou moukou či ještě častěji pískem. 

Léčivé účinky kruhu

Tato tibetská mandala se pak používá jako nástroj vizuální meditace, jejímž cílem je dosáh­nout osvícení a vystoupit z útrpného kola znovuzrozování, aby v dalším životě mohli žít na místě dokonalé krásy. K tomu je potřeba oprostit se od pozemských tužeb a lidského ega, což mniši znázorní následným rozmetáním pracně vysypávané mandaly.

Ve 20. století se používání mandal rozšířilo díky slavnému psychoterapeutovi Carlu Gustavovi Jungovi do celého světa. Jung totiž tímto slovem začal označovat nejprve své kruhové kresby a později i kresby svých pacientů a další kruhové ornamenty, které se hojně vyskytují po celé Evropě. „Je empiricky zjistitelné a snadno pochopitelné, že takové obrazy mají značný terapeutický účinek na své zhotovitele. Často představují velmi smělé pokusy o souhrnný přehled a složení na pohled neslučitelných protikladů. Již pouhý pokus v tomto směru mívá léčivé účinky.“

Související…

Zjistěte, jak působíte na okolí. Prozradí to ascendent
Robert Policar

„Mandaly rozvíjejí u dětí tvořivost, samostatnost, fantazii i jemnou motoriku,“ říká Zuzana Řezáčková Lukášková z brněnského Centra Mandala. „V neposlední řadě pomáhají hravou formou udržet pozornost. Nabízejí nekonečné možnosti kombinací barev a stínování. Pomáhají při soustředění. Když stejnou mandalu vybarví dvakrát, každá bude originál. Všechny barvy jsou povolené. Nikde není předem dáno, jak by měla vypadat, proto je vždy unikátní a krásná.“

Mandaly rozvíjejí u dětí tvořivost, samostatnost, fantazii i jemnou motoriku.

Kruhové omalovánky působí na děti přímo magicky. Vydrží u nich mnohem déle než u klasických omalovánek. Kruh ze své podstaty zklidňuje, vede dovnitř. I děti, které obvykle vykazují značnou míru hyperaktivity, sedí u mandalových omalovánek dlouhé minuty soustředěné a pohroužené do činnosti. 

mandala munk

 

Mandalou ke čtení

Blahodárné působení mandal na lidskou psychiku dokládají četné vědecké studie. Podle zjištění Americké Psychologické Asociace je mandala účinný prostředek při zpracování traumat, depresí a dalších stavů. Co někdy nevyjádří tisíc slov, dokáže zachytit jeden prostý obrázek.

Mandaly je možné využít pro relaxaci dětí i jako součást jejich výuky. Ideální jsou na uvolnění před písemkou, díky písmenkovým mandalám se naučí číst i neposednější děti. 

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Empirical Study on the Healing Nature of Mandalas, C. G. Jung

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...