fbpx

Sólo cestování může být skvělá zábava. Můžete vidět cokoli, jít kamkoli a cestou možná poznat víc než jen nová místa a lidi.

Zveřejněno: 25. 6. 2023

Cestovali byste světem sami? To je otázka, kterou většina cestovatelů nezodpoví jednoznačným „ano.“ Mnoho z nás je zastrašováno tím, že když se vydáme na „sólo“ cestu, stane se nám to či ono. Jedinou možností je překonat strach a vydat se za hranice komfortní zóny a objevit nová místa i pocity. O tom, jak se vám může cestování na vlastní pěst vyplatit, píše článek magazínu Lifehack.

solo svoboda

Cestování o samotě vám mimo jiné dá úžasný pocit svobody

Sebepoznání pomůže růstu

Až se ocitnete sami na cestě, budete se muset samostatně rozhodovat, čelit obavám a objevovat své hranice. Cestování nás vystavuje surovým zkušenostem, které odhalí toho, kdo se skrývá uvnitř nás, to malé dítě, které vždycky chtělo objevovat nová místa a růst jako osobnost skrze poznávání. Uvědomíte si, jak důležité je poslouchat své srdce. Najednou budete žít v přítomnosti a prožívat každý moment naplno. Daleké cesty vám možná pomohou najít odpovědi na otázky týkající se skutečného smyslu života a toho, co opravdu chcete dělat.

Dostanete se mimo komfortní zónu

Vzdáleni od pohodlné bubliny svého domova budete vystaveni neobvyklým výzvám a zkouškám trpělivosti, které otestují vaše schopnosti překonávat překážky a pomohou vám růst jakožto jednotlivci. O prostoru mimo komfortní zónu ví své i Brenna Holeman, autorka cestovatelského blogu Thisbatteredsuitacase: „Jako sólo cestovatelka si myslím, že je důležité mít otevřenou mysl a dělat věci, které mohou být lehce mimo naši komfortní zónu: zkoušejte nová jídla, mluvte s cizími lidmi, jděte na uměleckou výstavu neznámého tvůrce. Zní to jako jednoduchá rada, ale při samostatné výpravě se můžete spoléhat jen sami na sebe, takže je to jeden z nejlepších způsobů jak zjistit, kdo jste a čeho jste schopni. Je to neuvěřitelně obohacující a silný pocit a nikdy nevíte, kdy se vám tato zkušenost bude v životě hodit.“

Rychleji si najdete nové přátele

Pokud rádi poznáváte nové lidi, cestování o samotě může být skvělý způsob, jak se dát do řeči s místními lidmi a najít si nové přátele. Osamocení vypadáte přístupněji a než se nadějete, budete si povídat s cizincem v kavárně nebo se zapojíte do fotbalového zápasu na pláži. Klíčem k úspěchu je zachovat si otevřenou mysl, ale samozřejmě také zdravou úroveň obezřetnosti, především pokud jste žena. Zkušené cestovatelky radí, abyste naslouchali své intuici a vyhýbali se místům a lidem, které ve vás nevzbuzují dobré pocity.

Podívejte se na to, jak se s cestováním o samotě poprala Dominika Gawliczková, která cestuje sólo na motorce.

Už žádné kompromisy

Možná jste chtěli skákat bungee jumping u Grand Canyonu nebo navštívit mayské zříceniny, ale váš partner ani přátelé toto nadšení nesdílí. To je samozřejmě v pořádku, ale proč kvůli tomu obětovat své sny? Zvlášť když jediné, co musíte udělat, je sebrat odvahu a vypravit se tam. 

I při cestování po vlastní ose si však ponechte prostor pro spontánnost: „Plánovat věci předem je úžasné, ale nikdy nevíte, jak se na daném místě budete cítit, koho potkáte nebo co naleznete, až dorazíte do cíle. Někdy se do města zamilujete na první pohled, jindy budou vaše city spíše vlažné. Neblokujte se proto zbytečně dlouhými rezervacemi,“ radí Audrey Bergner, autorka blogu That backpacker.  

Posílí to vaši sebedůvěru

Cestování na vlastní pěst vám pomůže získat cenné dovednosti a cítit se jistější. Zjistíte, jaké jsou vaše limity, a posílíte svou schopnost vyrovnat se s překážkami. Budete silnější a vyrostete nejen jako cestovatel, ale i lidská bytost s pocitem, že můžete dosáhnout všeho, co budete chtít. A pokud jste nervózní, nebojte, je to normální: „Také jsem byla ustrašená. Ale jakmile si zarezervujete lístek a dorazíte do cíle, budete se cítit jako nikdy předtím. Objevíte v sobě novou sílu a úžasný pocit svobody. Je to ten nejlepší dárek, jaký si můžete dát,“ říká Kristen Sarah, autorka blogu Hopscotchtheglobe.

Zamilujete si čas, který trávíte jen se sebou samým

Pokud většinu času trávíte s přáteli nebo partnerem, možná vás překvapí, jak příjemné může být pro změnu naslouchat pouze vlastním myšlenkám. Představte si, že sedíte na klidné pláži při západu slunce nebo si užíváte ranní procházku, aniž byste museli s kýmkoli mluvit. Sólo výlet může být z pohledu sebepoznání velmi důležitou zkušeností. Cestování o samotě je skvělý způsob jak se spojit se svým vyšším já a posílit vztah k sobě samému.

Vaše vzpomínky z takovýchto cest budou hezčí, neboť na celou výpravu budete nahlížet jako na něco, co jste zvládli úplně sami. Ve vzpomínkách budou nejen místa, ale také lidé, které jste cestou potkali, přátelství, která jste navázali, volby, které jste učinili i problémy, které jste překonali.

Související…

Psychoterapeut: Začali jste se v životě točit v kruhu? Pak je cestování ideální
Milada Kadeřábková
 

 

 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehack

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...