fbpx

Zveřejněno: 13. 7. 2017

Existují spermabanky, krevní banky i močové banky. V budoucnu by k nim měla přibýt i banka se slzami. Ta bude přístupná vědcům z celého světa. Odpovědět má na otazníky, které stále visí ve vzduchu – proč pláčeme a proč jsou mužské slzy odlišné od slz žen?

Banku se zamrzlými slzami chce postavit profesor Noam Sobel, který se už léta zabývá výzkumem lidských mozků. Zatímco některé věci se mu prý daří objasnit zcela logicky, to, proč pláčeme, je pro něj velkou neznámou. Podle něj je příčina, proč slzy ovlivňují naši náladu, stále nedostatečně probádaná. Profesor Sobel tvrdí, že sice víme, že za pláč mohou emocionální reakce, ale nemáme tušení, proč se tak děje ani k čemu to slouží.

brek shutterstock 56872906

V roce 2011 bylo zjištěno, že ženské slzy obsahují množství feromonů, které můžou za snižování testosteronu. Protože se molekuly snadno degradují, byl nakonec výzkum zrušen.

Vliv slz na nás samotné

Podle výzkumů mají samotné slzy vliv na naši náladu nebo na chuť k jídlu, nevíme však proč. Krom toho slzy emoční a neemoční (například při krájení cibule) jsou odlišné a mají zcela jiné složení.

Banka slz bude mít v budoucnu vysokou hodnotu

Sběr slz není vůbec snadný. Proto půjde o dlouhodobý proces. Asi největším problémem je, že nasbírané slzy musejí být čerstvé. To je důležité pro řádnou analýzu těchto slaných kapek. Aby tým udržel chemické složení slz neporušené, musí být zmraženy. K tomu vědci použijí kapalný dusík, který rychle sníží teplotu vzorku pod hranici 80 stupňů celsia. Tak se dá uchovat obrovské množství slz.

foto: Shutterstock, zdroj: Scientific American

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...