fbpx

Zveřejněno: 3. 6. 2017

Příznaky toxického vztahu jsou někdy jednoduše rozpoznatelné – například opakované nevěry či fyzické násilí. Často však mohou být mnohem nenápadnější a vztah s vaším partnerem, spolupracovníkem či členem rodiny vás vysává, aniž byste znali přesnou příčinu.

Časté ironické poznámky vašeho partnera ani špatné pocity po hádce nejsou dle odborníků normální. Neustálé omlouvání druhých k ničemu nevede a naopak je nutné zaměřit se do vlastního nitra, které vám pomůže určit, v čem konkrétně máte problém.

Citové vydírání a nedořešené konflikty

V toxických vztazích se například často vyskytuje citové vydírání. Váš partner či přítelkyně ve vás chce vyvolat pocity viny, že jste jí nebo jemu ublížili. Například říká: „Jestli s nimi dneska půjdeš ven, zůstanu tady sama,“ nebo „ Nechápu, jak jsi mi to mohl udělat.“ „Pokud máte pocit, že se vás dotyčný snaží izolovat od ostatních, je to určitě znepokojující znamení,“ říká psycholožka Andrea Bonior.

Výměny názorů mohou být zdravé, pokud se po nich cítíte lépe a víte, že jste dospěli k rozumnému závěru. „Hádky jsou toxické tehdy, pokud zůstanou nedořešeny a v nás zůstane pocit nepochopení,“ říká Kelley Quirk, PhD, klinická výzkumnice na Severozápadní univerzitě. „Potřebujeme ujištění, že nás partner chápe a že se bude snažit příště situaci řešit jinak.“

toxicky vztah shutterstock 455023846

Pokud se po hádce cítíte ještě hůř než před ní a svými argumenty jste ničeho nedosáhli, pravděpodobně se nacházíte v toxickém vztahu.

Pocit nedostatečnosti a strach

Neustálý pocit, že pro druhého nejste dostatečně dobří, je dalším znakem toxického vztahu. Partner či člen rodiny vás shazuje, posmívá se a vy se většinu času díky tomu cítíte zahanbeně. Kritika, pohrdání, sarkasmus, zesměšňování, nadávky a zvedání očí v sloup jsou dle vědce Johna Gottmana slavní „apokalyptičtí jezdci“ neboli známky nefunkčního vztahu.

S tím souvisí také fakt, že s danou osobou nedokážete být sami sebou. Bojíte se otevřeně říct svůj názor a místo toho se snažíte být někým jiným, jen aby vás druhý přijal. Máte pocit, že už neznáte sami sebe. „Jedním z hlavních příznaků toxického vtahu je kontrolující partner, s nímž se bojíte podělit o své názory, abyste nevyvolali nepřiměřenou reakci,“ říká Bonior.

Nepřejícnost a soutěživost

Pokaždé, když o něco usilujete či chcete růst jako člověk, ten druhý vás nikdy nepodpoří, spíše se vám vysmívá a vyjadřuje nedůvěru ve vaše rozhodnutí či schopnosti. Z jeho strany se vám většinou nedostane podpory a místo toho se vás snaží udržet na stejném místě, trvaje na tom, že vy se nikdy nezměníte.

Podle Andrey Bonior mohou blízcí přátelé či partneři také někdy spadnout do pasti soupeření, a to zejména v případě, že pracují v podobném odvětví či mají podobný životní styl: „Jestliže mezi sebou neustále bojujete o místo na slunci, možná se časem dostanete až k bodu, kdy budete rádi, že druhý neuspěl.“ Jestliže cítíte, že vám druhý nepřeje štěstí, možná je na čase poohlédnout se po někom jiném.

toxicky vztah shutterstock 329419124

Odejít či neodejít, to je, oč tu běží. Nechte si čas na rozmyšlenou, ale čím déle ve špatném prostředí zůstáváte, tím více se to může projevit na vašem zdraví.

Probuzení „horšího já“

Pokud máte podezření na nezdravý vztah, položte si otázku: „Mám se méně rád/a, když jsem s ní/m?“ Toxické vztahy totiž podporují nezdravé chování. „Jestliže si ani vy sami nejste jisti svými hodnotami, je to ok. Ale pokud víte, že vás daný člověk zatahuje do svých nezdravých zvyků, například pití alkoholu, pak je něco v nepořádku,“ říká Quirk. „Může se také stát, že oba partneři jsou opravdu dobří lidé, ale z nějakého důvodu v sobě navzájem probouzí své nejhorší já.“

Pokud blížící se datum setkání s druhou polovičkou berete spíše jako povinnost a ne něco, na co se těšíte, je to znamení, že se něco musí změnit. Možná jste vyčerpaní z neustálé negativity nebo víte, že zase přijde pozdě. „Je těžké ukončit přátelství či vztah, který už prostě nefunguje, ale on mezitím negativně ovlivňuje naše zdraví,“ upozorňuje Andrea.

Prvním krokem k vyřešení problému je jeho rozpoznání. A často jen samotná ochota přiznat, že máme toxický vztah, může být nejlepší cestou k jeho uzdravení či definitivnímu ukončení.

 

Čtěte také:

Šokující názor kněze: Nemáte děti? Váš vztah nepřežije pětiletku

Vydrží někdy „slepované“ vztahy?

Sexuální uspokojení doznívá dva dny, tvrdí studie 

foto: Shutterstock, zdroj: Tiny Buddha

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...