fbpx

Kdo miluje, ten žárlí. Opravdu tomu věříte? Za jistých okolností je tato emoce pochopitelná. Provází-li však žárlení každý náš vztah, je potřeba se obrátit sám k sobě

Zveřejněno: 20. 2. 2023

Lehkou žárlivost zažil v určitých situacích v partnerském vztahu bezmála každý z nás. Milujeme-li někoho, je logické, že máme občas trochu obavy z toho, aby si nenašel někoho jiného. Většina lidí žárlí pouze lehce a nekomplikuje si tím vztah. Partnerství chorobných žárlivců ale nezřídka končí rozchodem. Jak poznat hranici, kdy je tato emoce ještě poměrně neškodná a kdy už se mění v patologickou záležitost? Psycholog Seth Meyers ze své praxe hovoří o třech typech žárlivců, před kterými bychom se měli mít na pozoru.

Nejistota

Jednou z věcí, které živí žárlivost, je nejistota vycházející z nízkého sebevědomí nebo z důvěry ve vztahu jako takovém. Tito lidé mají často pocit, že si jejich partner může najít někoho lepšího. Tento typ pochybujícího člověka je zrádný v tom, že ho nepoznáme na první pohled. Zatímco v práci může takto žárlivý člověk platit za schopného, výkonného a sebevědomého člověka, vztahová realita může být úplně jiná.

zarlivost shutterstock 453509824

Lidé, kteří trpí paranoiou, tímto stylem také jednají i v ostatních oblastech života. Je pro ně obecně těžké věřit druhým lidem, a to včetně jejich vlastního partnera.

Hororové scénáře

„Pracoval jsem s klientkou, která byla žárlivá v každém svém vztahu. Vězelo to v jejím stylu přemýšlení. Neustále si vymýšlela různé scénáře i v jiných životních situacích. Pro lidi, kteří uvažují jako ona, je nejhorší nejistota, tzn. chvíle, kdy neví, co se děje, a nemohou to mít tudíž pod kontrolou. Nedokázala tolerovat, když přítel přišel domů později, protože než dorazil, neustále dumala nad tím, co asi právě dělá. Asi není překvapením, že většina jejích scénářů nebyla příliš pozitivních. Doma poté následovala velmi žárlivá scéna,“ popisuje Meyers.

V zajetí paranoie

Styl uvažování Meyersovy pacientky možná zněl jako paranoidní, sám psycholog ho ale nazývá spíše jako obsesivní. Lidé, kteří trpí paranoiou, tímto stylem také jednají i v ostatních oblastech života. Je pro ně obecně těžké věřit druhým lidem, a to včetně jejich vlastního partnera. Mají často pocit, že všichni jsou proti nim. Svalují na ostatní vlastní chyby. Myslí si, že se jim někdo snaží rozbourat vztah, kariéru atd. Partnera neustále obviňují, protože jsou přesvědčeni o tom, že je podvádí. Jejich protějšek je může přesvědčit o opaku pouze tím, že dlouhodobě uvidí důkazy o jeho loajalitě.

zarlivost shutterstock 297886754

Hovoříte spolu otevřeně? Zkuste si s partnerem promluvit a vyjasnit si, čím si je ve vztahu nejistý. Může se nakonec ukázat, že jste skutečně natolik nekompatibilní, že bude lepší hledat své štěstí jinde.

Vztahová historie žárlení

Žárlení je na místě, pokud vás partner doopravdy podvádí. Podle Meyerse je pochopitelné i za situace, kdy máte s partnery opakovaně špatné zkušenosti. V případě, že tomu tak není a vaše vztahy jsou standardní, je nasnadě se podívat na svou vztahovou historii a uvědomit si, jak jste to s žárlením v minulosti měli. Žárlili jste na všechny své partnery, nebo se jedná o ojedinělý případ? Pokud je správně druhá varianta, dost možná váš instinkt skutečně funguje a nejste paranoidní, zkrátka si v tomto konkrétním vztahu děláte obavy.

Pokud opravdu žárlíte na každého partnera, je možná na místě návštěva psychologa. Některé kroky ale můžete udělat okamžitě i vy sami. Vyhýbejte se rizikovým situacím, jako je procházení partnerova Facebooku. Čím více se v něm šťouráte, tím více věcí, které vás rozhodí, pravděpodobně najdete. Pracujte na svém sebevědomí i na sebejistotě v rámci vztahu. S partnerem o své žárlivosti mluvte. Nebuďte ale agresivní ani sarkastičtí, vysvětlete mu své emoce a připravte ho na to, že než svůj problém vyřešíte, může občas přijít žárlivá scéna.

Totéž platí v případě, když žárlí váš partner na vás. Zjistěte, jak to měl v minulosti. Jedná-li se o opakující se scénář, zkuste pochopit, z čeho jeho žárlivost pramení, jak jsme uvedli výše. Za pomoci psychoterapie se toto chování dá časem zvládnout. Pokud dříve nežárlil, zamyslete se i sami nad sebou. Je váš vztah dostatečně stabilní? Hovoříte spolu otevřeně? Zkuste si s partnerem promluvit a vyjasnit si, čím si je ve vztahu nejistý. Může se nakonec ukázat, že jste skutečně natolik nekompatibilní, že bude lepší hledat své štěstí jinde.

Související…

Ženy, dejte si pozor, ať muže nepřeválcujete, radí expertka na charisma a ženskost
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...