fbpx

Zatímco mnozí z nás si čerstvě vymačkané ovocné či zeleninové šťávy dopřávají každý den s pocitem, že prospívají svému zdraví, jsou odborníci, kteří před jejich konzumací varují

Zveřejněno: 29. 5. 2023

„Možná vás překvapím, ale sklenici čerstvě vymačkané ovocné či zeleninové šťávy doporučuji spíše příležitostně jako lahodný dezert než každodenní volbu,“ píše americký lékař Frank Lipman.pro magazín Mindbodygreen.

Většina šťáv a džusů obsahuje příliš vysoké množství cukru. A vůbec nezáleží na tom, zda se jedná o čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce v biokvalitě nebo nápoj v krabici ze supermarketu. Hodně cukru přitom obsahuje i mrkev a červená řepa, které z džusu mohou podle Lipmana učinit tekutý dezert, jenž vašemu zdraví dvakrát neprospěje. 

Málo vlákniny

Odšťavené ovoce a zelenina jsou prakticky bez vlákniny, která zůstává v základně odšťavovače a následně se vyhazuje. To je podle Lipmana problém, protože právě tato látka přispívá ke zdraví střev a usnadňuje odstraňování toxinů. Ačkoli někteří čerstvě vymačkané šťávy vnímají jako pomocníky při trávení, mnoho lidí, kteří tyto nápoje pravidelně konzumují, se potýká se zácpou. V tomto ohledu je tedy lepší jíst celé plody. 

shutterstock 718961371

I z hlediska obsahu vlákniny jsou celé plody lepší

Šťáva vás nezasytí

Šťávám také chybí tuky a bílkoviny, které jsou důležité pro pocit plnosti. Tyto látky vás spolu s vlákninou zasytí a vyšlou signál do mozku, že máte přestat jíst. To se ale v případě džusů neděje. Po šťávě z pěti pomerančů, na rozdíl od pěti celých plodů (i když ani ty najednou konzumovat nedoporučujeme), tedy dostanete rychleji hlad.

Živiny rychle mizí

Jak čerstvý je džus v lahvi nebo v krabici? Vodítkem samozřejmě může být doba trvanlivosti, avšak jakou trvanlivost mají živiny v něm obsažené, se už nedozvíte. Problém je podle Lipmana v tom, že zdravé látky v džusech a šťávách ničí světlo a vzduch. Pokud tedy sklenka s tímto nápojem stojí na vašem stole delší dobu, je velmi pravděpodobné, že v ní zůstane mnohem méně antioxidantů, než se domníváte.

shutterstock 519520759

Živiny ve šťávách ničí světlo a vzduch

Zbytečně velký odpad

Když se nad tím zamyslíme, odšťavňování je vlastně plýtvání. Množství ovoce, které potřebujete pro výrobu jedné skleničky džusu, by v některých zemích mohlo nakrmit celou rodinu. Nemusíme být přímo ekologičtí aktivisté, abychom uznali, že nejen pro planetu je lepší konzumovat zeleninu a ovoce celé a využívat z nich vše, co se dá. 

Jak na zdravý fresh?

Pokud se i přesto nechcete šťáv vzdát, zkuste se držet následujících tipů. Je důležité mít pod kontrolou ingredience, velikost porce i obsah cukru. Neodšťavňujte tedy příliš sladké ovoce, například ananas, mango, banány a podobně. Naopak dávejte přednost „zeleným“ produktům, jako jsou citrony, limety, zelená jablka, zázvor, máta a kurkuma, které vašemu džusu přidají na chuti. 

Pokud si kupujete šťávu v obchodě, důkladně prostudujte etiketu. Zaměřte se především na množství cukru na porci, a pokud přesahuje 6 gramů, džus nekupujte. Zaměřte se také na údaj o množství vlákniny, kde samozřejmě platí pravidlo „čím víc, tím líp.“ Celkově mějte na paměti, že pití šťáv není vhodné, jestliže se snažíte shodit nějaké to kilo či detoxikovat. 

V obchodě se snažte vybírat nápoje vyrobené z certifikovaných a minimálně zpracovaných složek. Pokud džus objednáváte ve fresh baru, ujistěte se, že je vyráběn z ovoce a zeleniny v biokvalitě a vyhýbejte se přidání jablek, pomerančů či hroznů, které množství cukru ve šťávě zbytečně zvyšují. Jestliže máte chuť na sladké, raději si nechte nápoj osladit kapkou medu či stévií. 

Související…

Přeháníte to s cukrem? Tělo vám to nakonec samo řekne
Romana Slaninová

foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...