fbpx

Během koučování sebe sama je zásadní napsat si cíle a udělat si plán podle kalendáře. Pak třeba zjistíme, že zhubnou kilogram měsíčně jde

Zveřejněno: 17. 11. 2018

Koučink přináší obvykle velmi efektivní výsledky. Srovnává naše vztahy, ukazuje nám, jak se správně posouvat v práci, nebo je elegantní variantou, jak přinést do sexuálního života opravdové uspokojení. A stejně prospěšná může být tato forma vedení a hledání cílů i v procesu redukce hmotnosti. 

Při koučinku se využívá metody zvané GROW.  Jedná se o zkratku z prvních písmen následujících slov: Cíle (Goals), Realita (Reality), Možnosti (Options) a Volby (What). Jak tedy plán nastavit, aby fungoval?

Za vysněnou postavou

Na následujícím příkladu za využití postupu podle knihy sira Johna Whitmora, která nese všeříkající název Koučování, si ukážeme, jak lze dosáhnout zajímavých výsledků v sebekoučinku, když si například zoufáme a nejsme spokojení s vlastní postavou.

Nejprve je důležité stanovit si cíl. Ten by měl být konkrétní, měřitelný, realistický a rozložitelný v čase.

Pokusme se tedy vycházet z faktu, že trpíme nadváhou a už nás nebaví, že jsme často zadýchaní a nedopneme žádné z našich starých kalhot. Cvičení v posilovně nás nebaví a se zdravou stravou také velcí kamarádi nejsme. Vážíme 100 kg při výšce 180 cm. Naši postavu tvoří z velké části tuk.

Jak zhubnout 12 kilo

Nejprve je důležité stanovit si cíl. Ten by měl být konkrétní, měřitelný, realistický a rozložitelný v čase. Zeptejme se: Čeho chceme dosáhnout a z jakého důvodu to chceme? Odpovědí by mohlo být, že naším cílem je zhubnout 12 kilogramů, abychom se cítili lépe.

shutterstock 601028414

Naše cíle by měly být konkrétní, měřitelné, realistické a rozložitelné v čase


Další otázky by se měly týkat reality a začínat nejčastěji Co, Kdy, Kde, Kdo a Kolik. Otázky Jak a Proč by měly být pokládány opatrněji, protože mohou vytvořit v člověku obranný postoj. Využívají se pouze tam, kde běžné otázky nestačí.

Kilogram za měsíc

Dále se můžeme ptát takto: Kdy bychom mohli zhubnout 12 kilo, za jaký časový horizont? Odpověď je například, že za rok, což vlastně znamená jeden kilogram měsíčně. V tuto chvíli zjišťujeme, že kilogram za čtyři týdny vlastně není takový problém, jak jsme si mysleli. Další otázka: Jakým způsobem těch 12 kilo můžeme zhubnout? Odpovědí je, že například přestaneme jíst nezdravé jídlo. A co dalšího můžeme udělat, abychom zhubli? Třeba začít cvičit a omezit pití alkoholu na minimum.

Vlastní odpovědi na otázky se mnohem lépe pamatují, než kdyby nám toto doporučení dal někdo druhý.

Pokud jsme našli vyčerpávající odpověď na téma, jak ještě bychom mohli dosáhnout vysněné postavy, lze rozebrat jednotlivě výše uvedené odpovědi. Co nezdravého můžeme přestat jíst? Co naopak zařadit do naší stravy, co v ní chybí? Jakým způsobem začít sportovat a co za sport by nás bavilo? Kolik alkoholu a při jakých příležitostech ho budeme pít? Odpovědi na otázky by mohly být následující: Rádi bychom začali jíst více zeleniny a ovoce a vyhýbali se cukru, bílé mouce a zpracovaným potravinám. Co se sportu týče, chtěli bychom začít běhat a cílem by mohlo být pro začátek uběhnout třikrát týdně 5 km za 30 minut. A pití alkoholu bychom omezili na jeden den o víkendu, a to maximálně 2 skleničky bílého vína. Vlastní odpovědi na otázky se mnohem lépe pamatují, než kdyby nám toto doporučení dal někdo druhý.

Jak dosáhnout cíle

Naše odpovědi je důležité si někde poznamenat a sledovat je v průběhu doby, na kterou jsme si cíl stanovili. Je jasné, že během naší cesty za dokonalým tělem nastanou chvíle, kdy se nám nebude chtít chodit běhat kvůli ošklivému počasí nebo bolestem těla.

Co kdyby žádné překážky neexistovaly, co bychom v takovém případě dělali?

Proto je důležité vracet se zpátky ke stanoveným cílům, znovu si projít odpovědi a ujistit se, že opravdu chceme to, co jsme si řekli. Cíle se mohou v čase měnit. Na cestě nás také mohou potkat překážky, a proto bychom si měli položit i následující otázku: Co kdyby žádné překážky neexistovaly, co bychom v takovém případě dělali? Velmi často pak zjistíme, že situace, která nás trápí, není neřešitelná, ba právě naopak.

foto: Shutterstock, zdroj: MindTools

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...