fbpx

Zveřejněno: 3. 10. 2017

Mandle byly již od starověku ceněny jako jedny z nejoblíbenějších ořechů. S oblibou je konzumovali například starověcí Egypťané. Indiánští lékaři dokonce věřili, že jsou schopny zvýšit intelektuální schopnosti a dlouhověkost. I dnes jsou výživové výhody této plodiny ceněny po celém světě. Jaký mají vliv na naše zdraví? A před kterými závažnými onemocněními nás chrání?

Mandle jsou plné antioxidantů, zdravých tuků prospěšných srdci, bílkovin a minerálů, které jsou blahodárné pro naše zdraví. Podle CDC (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí) podlehne onemocněním srdce každoročně na 600 tisíc lidí, což představuje zhruba 25 % z celkového počtu úmrtí za rok. Proč tedy lékaři nepředepisují svým pacientům místo léků na cholesterol hrst mandlí denně?

nemoc srdce shutterstock 606835157

Onemocněním srdce každoročně podlehne na 600 tisíc lidí, což představuje zhruba 25 % z celkového počtu úmrtí za rok.

Mandlemi proti infarktu

Vysoký cholesterol je považován za primární příčinu onemocnění srdce a bývá často léčen léky patřícími do skupiny statinů. Jedná se o jednu z nejpředepisovanějších lékových skupin. Podle jedné americké studie zveřejněné v American Journal of Psychology však s sebou statiny přinášení řadu vedlejších negativních efektů včetně zrychlení procesu stárnutí, ochabování svalů nebo zvýšení rizika cukrovky.

Mnoho lidí se tak začalo zajímat o alternativní a přírodní způsoby léčby. A tady přicházejí na řadu mandle. Jistá klinická studie na téma zlepšení HDL cholesterolu se zaměřila na pacienty, u kterých již bylo diagnostikováno onemocnění koronární arterie. Ti měli konzumovat 10 gramů mandlí denně (cca 12–15 mandlí). U pacientů bylo poté zjištěno, že se nejen zlepšil jejich „dobrý“ HDL cholesterol, ale došlo i ke snížení celkového cholesterolu a aterogenního indexu souvisejícího s vývojem vaskulárních onemocnění.

Boj s cukrovkou

Dalším rozšířeným onemocněním je diabetes typu 2, který je právem označován za pandemii. Počet lidí po celém světě, u nichž se předpokládá propuknutí cukrovky typu 2 do roku 2035, by měl stoupnout na neuvěřitelných 600 miliónů. Stačí však konzumovat 60 gramů mandlí denně po dobu čtyř týdnů, abyste zaznamenali snížení inzulínové rezistence a glukózy. Za zkoušku to rozhodně stojí. 

mandle shutterstock 374193478

Rozhodně nevyhazujte celou lékárničku a neplňte ji mandlemi, ale jako podpůrnou léčbu lékaři tyto ořechy vřele doporučují.

Pro správné fungování očí

Už babičky nám vehementně tvrdily, že mrkev prospívá našim očím. To samé však platí i o mandlích. Pro správné fungování zrakového orgánu jsou neuvěřitelně prospěšné. Oči jsou vystavovány četným chemikáliím a toxinům. Cévní systém našich očí obsahuje některé z nejmenších krevních cév v našem těle, a pokud dojde k jejich poškození, náprava může být velmi komplikovaná či zcela nemožná.

Studie provedená ve Finsku dospěla k závěru, že vitamin E obsažený v mandlích je důležitý pro správně fungování očí. Ten totiž zabraňuje abnormálním změnám čočky, které urychlují vývoj šedého zákalu. Konzumace této pochutiny vám může pomoci předejít diabetu typu 2, kardiovaskulárním chorobám, očním problémům a dalším zdravotním rizikům. Dopřejte si hrst mandlí každý den.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Foodrevolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...