fbpx

Zveřejněno: 24. 9. 2017

Ve Spojených státech umírá v současné době na předávkování analgetiky více žen, než kolik jich ročně zemře na silnicích v důsledku dopravních nehod. A tento počet se neustále zvyšuje. Navíc většina z těchto medikamentů zvyšuje riziko srdečního infarktu, proto se vědci snaží nacházet alternativy. Řešení podle nich existuje a je jednoduché: placebo a příroda.

Placebo sice nesníží váš cholesterol ani nezničí nádor, je však dokázáno, že může být velmi účinné pro léčbu bolesti, navíc nemá vedlejší účinky jako běžná analgetika. Vědci zjistili, že za určitých okolností může dokonce fungovat stejně jako tradiční léčba.

"Placebo efekt je víc než jen pozitivní myšlení. Vytváří silnější spojení mezi mozkem a tělem a tím, jak společně pracují," říká profesor Ted Kaptchukharvardského výzkumného centra. "Placebo vám jednoduše pomůže cítit se lépe," dodává. Kromě působení při léčbě bolesti pozitivně ovlivňuje i nespavost, nežádoucí účinky spojené s léčbou rakoviny nebo nevolnost.

shutterstock 283722095

Analgetika, nebo přírodní léčba? Někde uprostřed je placebo, to funguje vždycky.

Irelevantní výsledky testů?

Po léta bylo placebo používáno v klinických studiích k testování účinnosti léčby. Například lidé v jedné skupině dostala část lidí testovaný lék, zatímco ostatní lék falešný, o čemž samozřejmě nevěděli. Tímto způsobem zároveň vědci zjistili, zda medikament opravdu funguje. Pokud mají obě skupiny stejnou reakci, ať už by se jejich stav zlepšil či nikoli, je léčivo považováno za nefunkční. Nedávno však odborníci dospěli k závěru, že reakce na placebo není důkazem, že určitá léčba nefunguje, spíše zde může být přítomen jiný nefarmakologický mechanismus.

"Užívání" placeba na bolest tlumí činnost v oblastech mozku a míchy, které souvisejí s bolestí a spouští postupné uvolňování endorfinů, což jsou přírodní chemické látky, jež napomáhají odstraňování bolesti.

Placebo funguje i při medikaci

I když užíváme skutečná analgetika, velká část jejich účinku není způsobena přímým chemickým působením, ale naším očekáváním, že daný lék bude fungovat. Studie ukazují, že široce používané pilulky proti bolesti jsou výrazně méně účinné, pokud nevíme, že je užíváme.

Účinky placeba u bolestí jsou tak velké, že vědci neustále hledají způsoby, jak je v klinických studiích léků minimalizovat. Snaží se třeba z testů vyřazovat ty jedince, kteří jsou nejcitlivější. Zároveň se ale placebo dá využít. Sice zřejmě znehodnocuje lékařské studie, ale také nám ukazuje nový přístup k léčbě bolesti.

Nahrazení léků?

Samozřejmě, že je neetické podvádět pacienty předepisováním falešných léčiv, existují však důkazy o tom, že lidé s určitými příznaky mají pozitivní výsledky, i když ví, že berou placebo. Ve studii z roku 2014, která sledovala 459 záchvatů migrény u 66 pacientů, poskytlo pravdivě označené placebo výrazně vyšší úlevu od bolesti, než kdyby se pacienti neléčili vůbec. A placebo bylo téměř z poloviny tak efektivní jako lék.

Když tedy placebo tak dobře působí na léčbu bolesti a rizika léků jsou tak závažná, proč nepředepsat „poctivé“ placebo těm, kteří si to přejí, před tím, než začnou brát opravdové prášky?

Příroda také pomůže

Na schválení možnosti "užívání placeba" jako léku si ještě asi počkáme, avšak prozatím můžeme využít některé přírodní ingredience, které mají podobné účinky jako běžná analgetika. Pokud k tomu přidáme vůli k vyléčení, tedy placebo bez náhražky, měli bychom mít i tak úspěch.

Mnoho žen například každý měsíc trápí menstruační bolesti, výbornou alternativou k lékům je pro ně zázvor. Bolestivá kloubní onemocnění lze léčit lokální aplikací arniky. Pokud někoho trápí artritida, měl by mít dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, ideální jsou asi 2 gramy denně. 

Podobně působí i korejský ženšen, který má prý lepší protizánětlivé a analgetické účinky než ibuprofen. O třezalce tečkované se dokonce říká, že působí dvakrát účinněji, než tento rizikový lék. V létě vám k úlevě od bolesti pomohou třešně i maliny a celoročně olivový olej.

Existuje mnoho dalších přírodních ingrediencí, které zmírňují bolest a záněty. Stejný efekt může mít například i aromaterapie. Nicméně k vyřešení skutečného problému je nutné zjistit jeho příčinu a následně upravit životní styl a jídelníček.

foto: Shutterstock, zdroj: Health.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...