fbpx

Zveřejněno: 20. 9. 2017

Většina lidí svůj mobilní telefon používá od rána do večera všude, kde se dá. Na displeji šátráme prstem u jídelního stolu, v ordinaci u lékaře a někteří z nás i ve vaně nebo dokonce na toaletě. Výzkumy ukazují, že mobilní telefony jsou mnohem znečištěnější, než si myslíme. A čím více je používáme, tím více se na nich usazuje bakterií.

Největším "zanašečem" jsou přitom jednoznačně naše ruce. Američané podle průzkumu společnosti Deloitte kontrolují své telefony asi 47krát denně. A to samozřejmě nabízí spoustu příležitostí pro přesun mikroorganismů z prstů do telefonu.

"Lidé stále používají své mobilní telefony, a to i v situacích, kdy by si normálně umyli ruce, třeba před vařením a podobně, mobilní telefony se tedy dostávají i tam, kam normálně patří hygiena," říká Emily Martinová, odborná asistentka epidemiologie na University of Michigan School of Public Health.

shutterstock 268203095

Vyfotit si večerní menu na mobil je potřeba, je to ovšem stejné, jako byste si před jídlem nemyli ruce

Tisíce různých bakterií

Nedávná studie, která probíhala u studentů středních škol, zjistila, že na jejich telefonech se nachází více než 17 000 bakteriálních genových mutací. Vědci z Univerzity v Arizoně pak spočítali, že mobilní telefony obsahují desetkrát víc bakterií než většina toaletních prkýnek.

Lidská pokožka je pokrytá mikroby přirozeně. Ty ovšem většinou nemají žádné negativní zdravotní důsledky. Jenže při každé kontrole textovky nebo mailu v telefonu se dostávají do telefonu bakterie z mastnoty na rukou, která absorbuje bakterie po celý den.

Streptokok, MRSA i E. coli

Většina těchto bakterií by podle Martinové neměla být nebezpečná. Ale v tisícovkách jejich mutací se může skrývat nebezpečí. "Celý den nechodíme jen ve sterilním prostředí, takže pokud se dotýkáte povrchu mobilu, může to pro vaše zdraví něco znamenat. Je tam totiž spousta znečišťujících látek," říká Susan Whittierová, ředitelka klinické mikrobiologie v Medical Center na Columbia University.

Podle studií se na mobilních telefonech nacházejí vážné patogeny včetně streptokoku, MRSA a dokonce i bakterie E. coli. Ani podle Whittierové nemusejí tyto mikroby znamenat, že nám automaticky hrozí nemoc. Na telefonech se ale můžou šířit i běžné viry angíny, chřipky nebo kašle, pokud s nimi přijde do kontaktu někdo, kdo je nemocný.

shutterstock 306463220

První krok k očistě vašeho mobilu: Nenoste ho na záchod

V koupelně a na záchodě bez telefonu

Podle Martinové a Whittierové existují jednoduché způsoby, jak se alespoň některým bakteriím vyhnout. Nejhorší místa, kde se telefon používá, jsou podle epidemioložek koupelna a toaleta. Když se toalety splachují, šíří se zárodky mikrobů všude. I telefony tak mohou absorbovat fekální bakterie, jako je právě třeba E. coli.

"Když si vezmete do ruky telefon po mytí v koupelně nebo na toaletě a odejdete s ním, tak je to v podstatě stejné, jako byste si ruce vůbec neumyli," říká Martinová. "Nakažení bakteriemi pak hrozí úplně stejně."

Pomůže hadřík i alkohol

Když tedy nebudete nosit telefon do koupelny a na toaletu, tak čistotě telefonu hodně pomůžete. Existují ale i další recepty, jak udržet displej telefonu čistší, než je běžné záchodové prkénko.

Mnoho lidí si telefony otírá měkkou mikrovláknovou látkou, která mnoho bakterií odstraní. Aby byl telefon opravdu "bakteriálně neškodný", doporučuje Whittierová směs, která obsahuje 60 % vody a 40 % alkoholu. Stačí smíchat tyto přísady, namočit do nich hadřík a telefon jemně celý přetřít tak, abyste displej pouze lehce navlhčili. "Pokud nejste nemocní, stačí to takto udělat jen několikrát za měsíc," říká Whittierová.

Vhodné nejsou přímo kapalné nebo postřikové čističe, které mohou telefon poškodit. Nicméně nejlepší recept se netýká vašeho telefonu, ale přímo vás. Epidemiologové radí, abyste si myli ruce několikrát denně, pak byste i s telefonem, který je často používán, měli být v pohodě.

foto: Shutterstock, zdroj: The Time

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...